شریف‌الله، طراح اصلی حمله به میدان هوایی کابل کیست

محمد شریف‌الله معروف به جعفر، طراح حمله مرگبار داعش در میدان هوایی کابل که در پاکستان بازداشت و به امریکا منتقل شد در سال ۲۰۱۶ به گروه داعش خراسان پیوسته بود. وزارت دادگستری امریکا می‌گوید او در حملات متعددی از جمله در حمله به سالن کنسرت در مسکو نیز دست داشته است.

دونالد ترامپ روز چهارشنبه، ۱۵ حوت در اولین سخنرانی‌اش در نشست مشترک کانگرس امریکا اعلام کرد که طراح اصلی حمله مرگبار فرودگاه کابل که منجر به کشته‌شدن ۱۳ سرباز امریکایی و بیش از ۱۷۰ شهروند افغانستان شد، را با همکاری پاکستان دستگیر کرده است.

ترامپ با قدردانی از پاکستان، گفت که این فرد در راه انتقال به امریکا است تا محاکمه شود.

وزارت دادگستری امریکا می‌گوید محمد شریف‌الله معروف به جعفر در بازجویی مامور ویژه پولیس فدرال امریکا، اف‌‌بی‌آی، در تاریخ دوم مارچ ۲۰۲۵، عضویت خود در گروه داعش خراسان را تایید کرده است.

طبق این اطلاعات، شریف‌الله در سال ۲۰۱۶ به داعش خراسان پیوست و به دست داشتن در چند حمله اعتراف کرده است.

شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان گفت که شریف‌الله، طراح اصلی حمله به فرودگاه کابل، یک شهروند افغانستان است.

حمله به محافظان سفارت در کابل

وزارت دادگستری امریکا می‌گوید در ۲۰ جون ۲۰۱۶ یک بمب‌گذار انتحاری داعش قصد داشت پرسنل سفارت امریکا در کابل را هدف قرار دهد اما در اثر انفجار بیش از ده محافظ سفارت کانادا و شماری از غیرنظامیان افغان در آن حمله کشته شدند. آن زمان داعش مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.

این وزارت گفته داعش به اشتباه مدعی شده بود که نگهبانان سفارت امریکا را هدف قرار داده است.

شریف‌الله به مامور اف‌بی‌آی اعتراف کرده است که در هماهنگی و انتقال مهاجم انتحاری داعش خراسان دست داشته است.

حمله داعش در میدان هوایی کابل

روز ۲۶ آگست ۲۰۲۱ در جریان عملیات تخلیه نیروهای امریکایی و ناتو انفجار مرگباری در دروازه آبی میدوان هوایی کابل رخ داد که براثر آن ۱۳ سرباز امریکا و ۱۶۰ غیرنظامی افغان کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند.

وزارت دادگستری امریکا گفته وزارت دفاع ایالات متحده به این نتیجه رسید که حمله را داعش خراسان انجام داده و مهاجم این حمله عبدالرحمان لوگری بوده است.

شریف‌الله گفته است از سال ۲۰۱۹ تا دو هفته قبل از حمله داعش در میدان هوایی کابل، در افغانستان زندانی بوده است.

طبق گزارش‌ها، او در سپتامبر ۲۰۱۹ توسط اداره امنیت ملی افغانستان پیشین افغانستان بازداشت شده بود.

او اعتراف کرده است که پس از رهایی از زندان یکی از اعضای داعش با او برای انجام حمله آتی تماس گرفت.

شریف‌الله پس از گرفتن موترسایکل، سیم کارت و ایجاد یک حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی ماموریت گرفت که مقدمات یک حمله و انتقال مهاجم را به میدان هوایی کابل فراهم کند. او گفته است پس از انتقال مهاجم، به دستور داعش میدان هوایی کابل را ترک کرده بود.

شریف‌الله گفته است که این مهاجم انتحاری داعش را در زندان می‌شناخته است.

طالبان پس از ورود به کابل هزاران زندانی را از زندان پل چرخی و بگرام آزاد کردند. در میان زندانیان اعضای داعش، فرماندهان طالبان و ده‌ها زندانی خطرناک متهم به حملات انتحاری و قاچاق مواد مخدر بودند.

حمله به سالن کنسرت در مسکو

در ۲۲ مارچ ۲۰۲۴ گروهی از مهاجمان مسلح به سالن کنسرت در شهر کروکوس در نزدیک مسکو حمله کردند که بر اثر آن حدود ۱۳۰ نفر کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند. آن زمان گروه داعش مسئولیت حمله را برعهده گرفت. وزارت دادگستری امریکا گفته اعضای داعش خراسان این حمله را انجام دادند.

شریف‌الله گفته است به دستور یکی از رهبران شناخته شده داعش خراسان این حمله را ترتیب داده و به مهاجمان نحوه استفاده از سلاح را آموزش داده است.

روسیه پس از این حمله چهار نفر را به اتهام این حمله بازداشت کرد.

شریف‌الله اعتراف کرده است که ویدیوهای آموزش استفاده از سلاح را در دسترس دو تن از مهاجمان دستگیر شده قرار داده بود.

بازداشت شریف‌الله در پاکستان

نخست‌وزیر پاکستان گفته است که این عضو داعش در جریان یک عملیات در مرز افغانستان و پاکستان دستگیر شده است.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ روز چهارشنبه گفت که شریف‌الله متهم به قتل اعضای ارتش ایالات متحده به امریکا منتقل شده است.

او گفت که دونالد ترامپ احساساتی بود، اما رئیس‌جمهور از اینکه توانست با خانواده‌های قربانیان امریکایی تماس بگیرد و بگوید که این «هیولا» به دست عدالت سپرده می‌شود، هیجان‌زده بود.

به گفته مقامات امریکایی، ترامپ در ماه جنوری به جان رتکلیف، رئیس سازمان سیا دستور داده است که دستگیری عوامل حمله میدان هوایی کابل را در اولویت قرار دهد. رتکلیف در نخستین تماس خود با جنرال عاصم ملک، رئيس آی‌اس‌آی پاکستان، این موضوع را مطرح کرده است.

مقامات امریکایی گفته‌اند که سازمان سیا مدت‌ها شریف‌الله را زیر نظر داشت اما اخیراً به اطلاعات دقیقی درباره موقعیت او دست یافت. این اطلاعات به سازمان اطلاعات پاکستان منتقل شد و یک واحد ویژه این عضو داعش را در نزدیکی مرز پاکستان و افغانستان بازداشت کرد.