خلیلزاد از پاکستان و طالبان خواست درباره شورشیان مذاکره کنند
زلمی خلیلزاد، فرستاده پیشین امریکا برای افغانستان، از طالبان و پاکستان خواست که به درگیریهای مرزی پایان داده و مسیر دیپلوماسی را در پیش گیرند.
او از دو طرف خواست که درباره جلوگیری از استفاده از خاک خود علیه یکدیگر به توافق برسند.
پاکستان میگوید تلاشهای دیپلوماتیک آن برای متقاعد کردن حکومت طالبان بینتیجه مانده است. اسلامآباد درخواست طالبان برای گفتوگو با شبه نظامیان پاکستانی را رد کرده است و از طالبان خواسته که جلو حملات تحریک طالبان پاکستان را بگیرد.
اسلام آباد برای افزایش فشار بر طالبان، صدها هزار مهاجر افغان را از خاک خود بیرون کرده است اما این اقدام نتیجهای نداده و روابط طالبان و پاکستان را تیره کرده است.
طالبان، پاکستان را متهم به پناه دادن، تجهیز و حمایت مالی از داعش میکند. مقامات طالبان مدعیاند که بخش زیادی از حملات داعش در افغانستان از خارج از کشور سازماندهی میشود که اشاره آنها به پاکستان است. برخی مقامهای طالبان نیز ادعا کردهاند که پایگاهها و مراکز آموزشی داعش در بلوچستان پاکستان قرار دارند.
این تنشها باعث درگیری مرزی میان نیروهای طالبان و پاکستان شده است. هر دو طرف یک دیگر را به ساخت تاسیسات مرزی و نظامی کرده اند.
با این حال، زلمی خلیلزاد تاکید کرد: «هر دو طرف باید بر سر توافقی تمرکز کنند که اجازه ندهند از خاک شان برای تهدید امنیت یکدیگر استفاده شود.»
او با اشاره به کشتهشدن شماری از افراد و آواره شدن تعدادی دیگر در نتیجه این درگیریها، تاکید کرد که ادامه این وضعیت به سود هیچیک از طرفین نیست.
پس از مسدودشدن گذرگاه تورخم، نیروهای مرزی طالبان و پاکستان از چند روز پیش درگیر نبردهای مسلحانه شدهاند. این درگیریها تاکنون تلفات نظامی و غیرنظامی در هر دو طرف مرز برجای گذاشته است.
زلمی خلیلزاد روز سهشنبه در پیامی هشدار داد که ادامه این تنشها برای هیچیک از طرفین سودی ندارد. او گفت: «دیپلماسی گزینه بهتری است.»
گفتوگوهای نمایندگان دو طرف برای بازگشایی تورخم بینتیجه بوده است. مقامات ارشد طالبان و پاکستان درباره درگیریهای مرزی در تورخم سکوت کردهاند.
خسارات اقتصادی
خلیلزاد با اشاره به پیامدهای اقتصادی مسدود شدن تورخم گفت که تاجران دو کشور میلیونها دالر خسارت دیدهاند. وی تاکید کرد که تجارت و همکاری اقتصادی میان افغانستان، پاکستان و آسیای مرکزی، به نفع همه خواهد بود.
افغانستان مسیر ترانزیتی کلیدی بین جنوب آسیا و آسیای مرکزی است. پاکستان نیز در ماههای اخیر تلاش کرده روابط تجاری خود را با آسیای مرکزی گسترش دهد، اما مسیرهای ترانزیتی میان دو کشور همواره دستخوش تنش و منازعات بوده است.