رد طرح ترامپ؛ رهبران عرب از طرح جا به جا نشدن مردم غزه و بازسازی این منطقه حمایت کردند
رهبران عرب روز سهشنبه از طرح مصر که شامل بازسازی غزه با هزینه ۵۳ میلیارد دالر و جا به جا نشدن حدود ۲ میلیون فلسطینی در غزه است، حمایت کردند. این طرح در تضاد با پیشنهاد ترامپ است که خواهان تخلیه غزه و تبدیل آن به یک منطقه تفریحی ساحلی شده بود.
مشخص نیست که اسرائیل یا ایالات متحده این طرح مصر را بپذیرند، اما حمایت رهبران عرب از آن که توسط عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر اعلام شد، بهعنوان رد گسترده پیشنهاد ترامپ تلقی میشود.
نشست روز سهشنبه در قاهره با حضور امیر قطر، معاون رئیسجمهور امارات متحده عربی و وزیر خارجه عربستان سعودی برگزار شد.
دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، نیز در این نشست شرکت کرد.
السیسی در سخنرانی خود در این نشست اعلام کرد که این طرح «حق مردم فلسطین را برای بازسازی کشورشان حفظ میکند و تضمین میکند که آنها در سرزمین خود باقی بمانند.»
او افزود: «صلح واقعی بدون تشکیل کشور فلسطین امکانپذیر نخواهد بود. اکنون زمان آن فرا رسیده است که یک روند سیاسی جدی و موثر برای دستیابی به راهحلی دایمی برای مسئله فلسطین، بر اساس قطعنامههای مشروع بینالمللی، آغاز شود.»
دبیرکل اتحادیه عرب نیز گفت که بیانیه پایانی این نشست از شورای امنیت سازمان ملل میخواهد که یک نیروی حافظ صلح بینالمللی را در غزه و کرانه باختری مستقر کند.
او در یک کنفرانس خبری گفت: «صلح گزینه راهبردی اعراب است» و افزود که این بیانیه انتقال فلسطینیان را رد کرده و از طرح بازسازی غزه حمایت میکند.
طرح مصر، که هزینه اجرای آن ۵۳ میلیارد دالر برآورد شده است، بازسازی غزه را تا سال ۲۰۳۰ بدون جابهجایی جمعیت آن پیشبینی میکند.
مرحله اول این طرح شامل آغاز پاکسازی بقایای مهمات منفجر نشده و تخلیه بیش از ۵۰ میلیون تن آوار ناشی از بمباران و عملیات نظامی اسرائیل است.
در بیانیه پایانی نشست آمده استکه مصر با همکاری سازمان ملل میزبان یک کنفرانس بینالمللی برای بازسازی غزه خواهد بود و یک صندوق امانی تحت نظارت بانک جهانی برای دریافت کمکهای مالی و اجرای طرح اولیه بازسازی ایجاد خواهد شد.
بر اساس یک پیشنویس ۱۱۲ صفحهای که بهدسترس آسوشیتدپرس قرار گرفته است، صدها هزار واحد مسکونی موقت برای جمعیت غزه در طول بازسازی این باریکه احداث خواهد شد.
این طرح بازسازی کامل نوار غزه را شامل میشود، با ساخت مناطق مسکونی و شهری «پایدار، سبز و قابل پیادهروی» همراه با انرژیهای تجدیدپذیر.
همچنین زمینهای کشاورزی بازسازی شده و مناطق صنعتی و پارکهای بزرگ ایجاد خواهند شد.
این طرح همچنین شامل افتتاح یک میدان هوایی، یک بندر ماهیگیری و یک بندر تجاری است.
بر اساس این طرح، حماس قدرت را به یک حکومت موقت متشکل از شخصیتهای مستقل سیاسی واگذار خواهد کرد تا زمانی که یک تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاحشده بتواند کنترول را در دست بگیرد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که مورد حمایت غرب است و از مخالفان حماس محسوب میشود، در این نشست حضور داشت.
اسرائیل هرگونه نقش تشکیلات خودگردان فلسطین در غزه را رد کرده است و همراه با ایالات متحده خواهان خلع سلاح کامل حماس شده است.
حماس، که وجود اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد، گفته است که مایل است کنترول غزه را به دیگر فلسطینیان واگذار کند، اما تا زمانی که یک حکومت فلسطینی تشکیل نشود، سلاحهای خود را کنار نخواهد گذاشت.