مجاهد: ما خواهان روابط بین الملل بر مبنای شریعت اسلامی هستیم
ذبیحالله مجاهد میگوید طالبان حدود چهل نمایندگی سیاسی در کشورهای مختلف دارد و با بسیاری از کشورها، بهویژه همسایگان، روابط خوبی دارد. او میگوید امریکا و برخی کشورهای اروپایی هنوز ذهنیت جنگی دارند. به گفته او، دیپلوماسی طالبان در حال گسترش است.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی گروه طالبان در مصاحبهای با تلویزیون ملی تحت اداره طالبان که یکشنبه، ۱۲ حوت منتشر شد در مورد روابط طالبان با غرب و کشورهای اروپایی تصریح کرد که در این حوزه برخی موانع و «سکتهگیها» وجود دارد که به گذشته جنگ و «اشغال افغانستان» از سوی این کشورها برمیگردد.
مجاهد گفت: «کار آسانی نیست که آنها را متقاعد کنیم، اما روند مذاکرات جریان دارد. نشستهایی با این کشورها برگزار شده و دیپلوماسی طالبان روزبهروز در حال توسعه است.»
سخنگوی طالبان تأکید کرد که این گروه خواهان روابط بینالمللی بر مبنای شریعت اسلامی و احترام متقابل است.
او همچنین ادعا کرد که امریکا و برخی کشورهای غربی هنوز «ذهنیت جنگی» در برابر طالبان دارند و تا زمانی که این طرز فکر تغییر نکند و مشکلاتی را که ایجاد کردهاند برطرف نسازند، نمیتوانند با طالبان تعامل کنند. به گفته او، «این مشکل خودشان است.»
سخنگوی طالبان تاکید کرد که طالبان به کشورهای غربی اطمینان دادهاند که خاک افغانستان علیه آنها استفاده نخواهد شد و امنیت سفارتها و نمایندگیهای دیپلوماتیکشان تأمین خواهد بود.
او افزود: «ما خواهان ایجاد روابط رسمی هستیم و این کار سبب ایجاد اطمینان میشود.»
به گفته او، طالبان از امریکا و اروپا بارها خواسته است که سفارتهای خود را در افغانستان بازگشایی کنند و به طالبان نیز اجازه دهند که در این کشورها نمایندگی دیپلوماتیک داشته باشند.
او ادعا کرد که کشورهای اروپایی مایل به برقراری روابط رسمی با طالبان هستند، اما «برخی نزاکتها و توافقات با امریکا» مانع از این امر شده است.
به گفته مجاهد، «کشورهای اروپایی برای ایجاد روابط با ما به طرف امریکا نگاه میکنند.» او همچنین مدعی شد که برخی کشورها در تعامل رسمی با طالبان قرار دارند اما هنوز این روابط را علنی نکردهاند.
در بخش دیگری از این گفتوگو، مجاهد به اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین امریکا، درباره بازپسگیری تجهیزات نظامی از طالبان و حضور نظامی چین در پایگاه بگرام دوباره واکنش نشان داد. او گفت که صحبتهای ترامپ «احساساتی» بوده و تأکید کرد که تجهیزات نظامیای که در اختیار طالبان است، بهعنوان «غنیمت جنگی» تصرف شده است.
سخنگوی طالبان همچنین ادعای ترامپ درباره استقرار نیروهای چینی در بگرام را نادرست خواند و گفت که «یک چینایی هم در افغانستان مسلح نیست» و پایگاه بگرام بهطور کامل در اختیار طالبان قرار دارد.
او افزود: «ترامپ رهبر یک کشور به سطح امریکا است، صحبتی که میکند باید خیلی دقیق باشد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، بارها ادعا کرده است که پایگاه بگرام اکنون تحت کنترول چین قرار دارد و در نزدیکی منطقهای واقع شده که این کشور در آن سلاحهای هستهای خود را تولید میکند.
مجاهد همچنین به مسأله چرخبالهایی که پس از سقوط حکومت پیشین توسط نظامیان حکومت پیشین به تاجیکستان و اوزبیکستان منتقل شدهاند اشاره کرد و گفت که طالبان بارها از حکومت اوزبیکستان خواسته تا این چرخبالها را بازگرداند.
او گفت: «احتمالاً امریکا بر اوزبیکستان در این زمینه فشار وارد کرده باشد، اما این چرخبالها متعلق به افغانستان است و ما همچنان خواهان بازگرداندن آنها هستیم.»
پس از سقوط حکومت پیشین در افغانستان مقامهای تاجیکستان و اوزبیکستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ اعلام کردند که ۲۲ فروند طیاره نظامی و ۲۴ چرخبال متعلق به نیروهای مسلح افغانستان وارد حریم هوایی این کشورها شدند.
طالبان بارها گفتهاست که این طیارهها متعلق به افغانستان اند و خواستار بازگشت آنها به کشور شدهاند.
محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، سال گذشته در مراسمی در کابل اعلام کرد که آنها هرگز اجازه نخواهند داد که این چرخبالها توسط همسایگان شمالی افغانستان ضبط یا مورد استفاده قرار گیرد.