بریتانیا، فرانسه و اوکراین روی تدوین طرح آتشبس در جنگ روسیه و اوکراین توافق کردند
بریتانیا، فرانسه و اوکراین توافق کردهاند که روی یک طرح آتشبس کار کنند و آن را به امریکا ارائه دهند. کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، روز یکشنبه و در آستانه میزبانی از نشست رهبران اروپایی برای بحث درباره پایان جنگ اوکراین این خبر را اعلام کرد.
این نشست تحت شعاع انتقاد شدید و کمسابقه دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، قرار گرفته است. ترامپ روز جمعه در کاخ سفید، زلنسکی را به دلیل آنچه «بیقدری نسبت به حمایتهای امریکا» خواند، سرزنش کرد.
اما استارمر اعلام کرد که تمرکزش بر ایفای نقش میانجی برای احیای مذاکرات صلح است و این مذاکرات را فرصتی برای تعامل دوباره با ترامپ، زلنسکی و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، میداند، نه برای تشدید تنشها.
او به بیبیسی گفت: «ما اکنون توافق کردهایم که بریتانیا، همراه با فرانسه و احتمالا یکی دو کشور دیگر، با اوکراین روی طرحی برای توقف درگیری کار کند و سپس این طرح را با ایالات متحده در میان بگذاریم.»
نشست لندن اهمیت ویژهای در حمایت از اوکراین و تقویت دفاع اروپا دارد. انتظار میرود که در این نشست درباره ایجاد یک نیروی نظامی اروپایی برای اعزام به اوکراین و تضمین آتشبس بحث شود.
استارمر گفت که این اقدام شامل «ائتلافی از کشورهای متمایل» خواهد بود.
او تاکید کرد که به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اعتماد ندارد، اما به ترامپ اعتماد دارد. استارمر اعلام کرد که گفتوگوهای فشردهای در جریان است تا از امریکا یک تضمین امنیتی بهعنوان یکی از سه مولفه صلح پایدار گرفته شود.
او افزود: «اگر توافقی در کار باشد، اگر جنگ متوقف شود، این توافق باید حفظ شود. بدترین سناریو این است که یک توقف موقت اتفاق بیفتد و سپس پوتین دوباره حمله کند. این اتفاق در گذشته افتاده، یک خطر واقعی است، و به همین دلیل باید اطمینان حاصل کنیم که اگر توافقی حاصل شد، پایدار باشد، نه یک آتشبس موقتی.»
رهبران فرانسه، آلمان، دانمارک، ایتالیا، هالند، ناروی، پولند، اسپانیا، کانادا، فنلاند، سویدن، جمهوری چک و رومانیا در نشست لندن شرکت خواهند کرد. وزیر خارجه ترکیه، دبیرکل ناتو، رئیس کمیسیون اروپا و رئیس شورای اروپا نیز در این جلسه حضور خواهند داشت.
هدف از این نشست، قرار دادن اوکراین در مرکز مذاکرات و ترغیب ترامپ به حمایت از اروپا است.
پس از تنش در کاخ سفید، زلنسکی از حمایت گسترده رهبران اروپایی برخوردار شد. استارمر روز شنبه و پیش از برگزاری نشست، از زلنسکی در یک دیدار خصوصی استقبال کرد.
او خطاب به زلنسکی گفت: «همانطور که از تشویقهای مردم در خیابان شنیدید، شما حمایت کامل سراسر بریتانیا را دارید. ما در کنار اوکراین خواهیم ماند، هرچقدر که طول بکشد.»
اروپا از زمانی که ترامپ مذاکرات مستقیم صلح با پوتین را آغاز کرد، نگران شده است. این اقدام، برای اروپا هشداردهنده بوده است.
اوضاع زمانی وخیمتر شد که ترامپ زلنسکی را «دیکتاتور» خواند و ادعا کرد که اوکراین جنگ را آغاز کرده است.
استارمر این هفته تعهد داد که هزینههای نظامی بریتانیا را تا سال ۲۰۲۷ به ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد. سایر کشورهای اروپایی ممکن است از این روند پیروی کنند.
پتر فیالا، نخستوزیر جمهوری چک، روز شنبه اعلام کرد که اروپا در برابر یک آزمون تاریخی قرار دارد و باید از خود محافظت کند.
او تأکید کرد: «اگر تلاشهای خود را بهسرعت افزایش ندهیم و بگذاریم متجاوز شرایط خود را دیکته کند، سرانجام خوبی در انتظارمان نخواهد بود.»
مکرون نیز ضمن تأکید بر ضرورت افزایش هزینههای دفاعی، از نیاز به یک اروپای مستقل و متحد سخن گفت.
او اظهار داشت: «ما باید خیلی زودتر از اینها بیدار میشدیم. سالهاست که میگویم اروپا باید مستقلتر، متحدتر و دارای حاکمیت بیشتری باشد.»