رئیس‌جمهور فرانسه سران اروپا را به گفت‌وگو درباره بازدارندگی هسته‌ای فراخواند

در آستانه برگزاری نشست سران اروپا در لندن، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، رهبران اروپا را به بحث و تبادل نظر در زمینه «بازدارندگی هسته‌ای» برای این منطقه فراخواند. این اظهارات در حالی مطرح می‌شوند که مواضع اخیر دونالد ترامپ به نگرانی‌ها در خصوص امنیت اروپا دامن زده است.

مکرون شنبه ۱۱ حوت در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی پرتگالی گفت با توجه به تهدیدات فزاینده روسیه، فرانسه می‌تواند در حفاظت از دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا نقش‌آفرینی کند.

او همچنین از آمادگی پاریس برای آغاز گفت‌وگوها درباره تقویت بازدارندگی هسته‌ای در اروپا خبر داد.

فرانسه تنها کشور عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شود که دارای تسلیحات هسته‌ای است، در حالی که بریتانیا، دیگر قدرت هسته‌ای اروپا، پیش‌تر از این اتحادیه خارج شده است.

مکرون نخستین بار در دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در امریکا، پیشنهاد تشکیل یک «ارتش اروپایی» را مطرح کرد.

رهبران اروپایی یک‌شنبه ۱۲ حوت در لندن گرد هم می‌آیند تا درباره طرح صلح اوکراین رایزنی کنند.

آن‌ها پنجشنبه ۱۶ حوت نیز در نشست اتحادیه اروپا در بروکسل حضور خواهند یافت.

اتحادیه اروپا اکنون با چالش تمایل امریکا به مذاکره با روسیه و همچنین پیامدهای تنش لفظی اخیر میان دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در کاخ سفید روبه‌رو است.

رئیس‌جمهور فرانسه در ادامه مصاحبه‌ خود با رسانه پرتگالی تاکید کرد اگر اروپا می‌خواهد به سمت «خودمختاری بیشتر» در مسائل دفاعی و بازدارندگی هسته‌ای حرکت کند، رهبرانش باید درباره آن گفت‌وگو کنند.

مکرون گفت اگر بحث درباره بازدارندگی هسته‌ای به ایجاد یک نیروی بزرگتر اروپایی بینجامد، او حاضر است در این زمینه مذاکره کند.

او افزود منافع حیاتی فرانسه در دکترین هسته‌ای این کشور همواره «جنبه اروپایی» داشته است.

مارین لوپن، رهبر حزب راست افراطی فرانسه، فورا به اظهارات مکرون واکنش نشان داد و گفت: «بازدارندگی هسته‌ای فرانسه باید بازدارندگی هسته‌ای فرانسه باقی بماند. نباید به اشتراک گذاشته شود، چه رسد به تفویض اختیار.»

ژان لوک ملانشون، رهبر حزب چپ‌گرای فرانسه، نیز خواستار «ممانعت» از پیشبرد طرح دفاع مشترک اروپا شد.

در مقابل، والری هایر، عضو فرانسوی پارلمان اروپا، از این طرح حمایت و اعلام کرد: «دشمنان اروپا باید بدانند که شرکای ما، کسانی که ارزش‌های ما را به اشتراک می‌گذارند، از چتر هسته‌ای فرانسه سود می‌برند».

سباستین لکورنو، وزیر دفاع فرانسه، نیز در پیامی در شبکه اجتماعی اکس، موضع مکرون را تکرار کرد و گفت منافع حیاتی پاریس شامل یک «بعد اروپایی» است، اما تصمیم‌گیری نهایی در این خصوص همواره بر عهده رئیس‌جمهور فرانسه خواهد بود.

او اضافه کرد: «بازدارندگی هسته‌ای ما فرانسوی است و همین‌‌گونه خواهد ماند: از طراحی و تولید تسلیحات تا اجرای آن‌ها با تصمیم رئیس‌جمهور [فرانسه] است.»

از زمان پایان جنگ جهانی دوم و تاسیس ناتو، امنیت اروپا همواره تحت پوشش چتر امنیتی امریکا قرار داشته است. با این حال، پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، تردیدها درباره پایبندی واشنگتن به این تضمین‌های امنیتی بار دیگر مطرح شده است.

مجموع زرادخانه هسته‌ای فرانسه و بریتانیا که حدود ۵۰۰ کلاهک برآورد می‌شود، در برابر هزاران کلاهک هسته‌ای روسیه و امریکا ابعاد بسیار کوچکتری دارد.

برخی تحلیلگران فرانسوی این احتمال را مطرح کرده‌اند که در صورت کنار کشیدن امریکا از حمایت از اوکراین، روسیه ممکن است به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی علیه این کشور روی آورد.