نشست شورای حقوق بشر؛ نمایندگان کشورها از درخواست حکم بازداشت رهبران طالبان حمایت کردند
نمایندگان کشورها در پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو از نقض گسترده حقوق بشر و سرکوب زنان توسط طالبان ابراز نگرانی کردند. نمایندگان شماری کشورها از درخواست حکم بازداشت رهبر و قاضیالقضات طالبان توسط دادگاه کیفری بینالمللی حمایت کردند.
نماینده سوئیس گفت که زنان و دختران در افغانستان سرکوب میشوند و رنج میبرند. او گفت که کشورش از درخواست حکم بازداشت رهبر و قاضیالقضات طالبان توسط دادگاه کیفری بینالمللی حمایت میکند. او گفت که آزادی و حقوق بنیادی زنان افغان از بین رفته است.
نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو روز جمعه درباره افغانستان برگزار شد و نمایندگان کشورها درباره وضعیت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان سخنرانی کردند.
گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان دیروز پنجشنبه گزارش خود درباره افغانستان ارائه کرد و از کشورها خواست آپارتاید جنسیتی را بهعنوان جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسند. ریچارد بنت تاکید کرد که سرکوب نظاممند زنان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان، باید در چارچوب حقوق بینالملل مورد رسیدگی قرار گیرد.
نمایندگان کشورها با اشاره به گزارش ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان منع آموزش، اشتغال و محدودیتهای شدید و زنستیزانه طالبان علیه دختران و زنان افغانستان را محکوم کردند و خواهان پاسخگویی طالبان و اقدام جهانی شدند.
نماینده کاستاریکا در این نشست گفت در رژیم زنستیز طالبان، صدای زنان و دختران شنیده نمیشود. او تاکید کرد که کشورش از ارجاع پرونده افغانستان به دیوان بینالمللی کیفری حمایت میکند. او خواستار پاسخگویی طالبان شد و افزود حقوق زنان باید تامین شود.
نماینده پاکستان خواهان تامین حقوق تمام مردم افغانستان از جمله حق تحصیل زنان و دختران شد. او گفت که دین اسلام درباره آموزش صراحت دارد. او بر حفاظت از اقلیتهای فرهنگی و قومی و کمکهای بشردوستانه تاکید کرد.
نماینده پاکستان در بخشی از سخنانش گفت که کشورش استفاده از خاک افغانستان توسط تروریسم را نمیپذیرد.
نماینده آلمان از طالبان خواست محدودیتها علیه زنان را لغو کند و از جامعه جهانی خواست به قوانین ناعادلانه و تبعیضآمیز خود پایان دهد.
نماینده لوکزامبورگ گفت که قوانین تبعیضآمیز طالبان حق زنان را برای اشتغال و حرکت آزادانه نادیده میگیرد. به گفته او هرگونه عادیسازی روابط باید مشروط به تامین حقوق زنان و اقلیتهای جنسیتی باشد.
نماینده ترکیه گفت که شرایط زنان و دختران از زمانی بازگشت طالبان به قدرت بدتر شده است. او نقض حق زنان و دختران را غیرانسانی خواند و گفت ترکیه به زنان افغان دو صد بورسیه میدهد. او از جامعه جهانی خواست به شرایط حقوق بشری افغانستان اولویت دهد.
نماینده اسپانیا گفت که شرایط در افغانستان عادی نخواهد شد. او خواهان پاسخگویی شد و گفت که مساله تبعیض و سرکوب سیستماتیک باعث شده که زنان هیچ امیدی نداشته باشند.
نناینده مالزی محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران را محکوم کرد و گفت قوانین طالبان با اسلام هم مغایرت دارد. او گفت حقوق زنان و دختران باید محترم شمرده شوند.
او خواهان گفتوگوهای سازنده در زمینه حقوق بشر شد و گفت که ریچارد بنت باید دسترسی کامل به افغانستان داشته باشد تا ماموریت خود را فعالانه انجام دهد.
نماینده استرالیا هم در این نشست گفت که اقلیتهای جنسی، مذهبی و قومی در افغانستان مورد هدف قرار گرفتهاند. او افزود که طالبان آموزش و اشتغال زنان و دختران هدف قرار داده است. او گفت «ما از تبعیض سیستماتیک نگران هستیم.»
نماینده بلجیم در این نشست گفت که کنار گذاشتن زنان از جامعه بسیار شوکه کننده است که نمونه آن در هیچ جای دیگری دیده نمیشود.
نماینده جاپان نیز در این نشست گفت از وضعیت حقوق بشر در افغانستان نگران است. او افزود که منع حق تحصیل دختران و زنان باعث شده که آنان از جامعه حذف شوند.
او از طالبان خواست محدودیتها علیه زنان را لغو کند.
نماینده آلبانیا در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که مدافعان حقوق بشر و زنان همه مورد سرکوب قرار گرفتهاند. او میگوید سفر کردن زنان بدون مرد بسیار نگران کننده است. او گفت درخواست حکم بازداشت رهبران طالبان امیدوار کننده است.
نماینده هالند میگوید شرایط حقوق بشری در افغانستان رو به وخامت است. به گفته او زنان افغان از حقوق بنیادی خود محروم شدهاند و نمیتوانند صدای خود را بلند کنند. او گفت زنان افغان به طور سیستماتیک از جامعه حذف شدهاند. او گفت در چنین یک شرایطی عادیسازی رابط با طالبان صورت نخواهد گرفت.
نماینده شیلی نیز نگرانی خود را از یافتههای گزارش ریچارد بنت ابراز کرد و گفت رفتار طالبان با زنان غیر انسانی است. او افزود که زنان از حقوق اساسی خود محروم شدهاند و هدف یک سرکوب سیستماتیک قرار گرفتهاند. او میگوید کشورش درحالیکه نیمی از مردم افغانستان از حقوق خود محروم شدهاند سکوت نخواهد کرد. او از دادستان ارشد دادگاه کیفری بین المللی برای درخواست حکم بازداشت رهبران طالبان قدردانی کرد.
نماینده بلغارستان از بازداشتهای خودسرانه و شکنجه و آزار و اذیت روزنامهنگاران ابراز نگرانی کرد. او حذف زنان و تبعیض جنسیتی توسط طالبان را محکوم کرد و گفت منع تحصیل دختران جامعه افغانستان را آسیب میزند. نماینده بلغارستان همچنین از کودک همسری و کودکان کار ابراز نگرانی کرد.
نماینده اندونزیا گفت که با اتفاقاتی که در حوزه حقوق بشر در افغانستان افتاده شرایط این کشور بدتر شده است. او خواهان آموزش زنان و دختران شد و گفت کشورش به دختران افغان بورسیه میدهد و به حمایت خود از زنان و دختران افغان هم ادامه میدهد.
نماینده امارات متحده عربی با اشاره به گزارش ریچارد بنت درباره افغانستان نگرانی خود را در مورد حقوق بشر در افغانستان ابراز کرد.
او گفت بازیابی اقتصادی و صلح و ثبات فقط در سایه حضور و تامین حقوق زنان و دختران در جامعه ممکن است. او افزود که امارات متحده عربی ده زایشگاه را در افغانستان ایجاد کرده است.
او از جامعه جهانی خواست که برای بهبود وضعیت زنان شرایط در افغانستان را رصد کند.
نماینده مالاوی گفت که این کشور نگران موارد نقض حقوق بشر از جمله کنار گذاشتن زنان و دختران و بازداشتهای خودسرانه در افغانستان است.
نماینده مالتا گفت که نقض حقوق بشر در افغانستان در هیچ جای دیگری وجود ندارد. او گفت که این شرایط تاثیر منفی بر خدمات بهداشتی دارد.
نماینده افریقای جنوبی نیز گفت که کشورش طرفدار دموکراسی است و از کسانی که علیه آپارتاید جنسیتی مبارزه میکنند، حمایت میکند. او گفت که فرمانهای طالبان خشن و غیر انسانی است و افریقای جنوبی نمیتواند سکوت اختیار کند. او خواهان پاسخگویی طالبان شد و گفت کشورش از ارجاع پرونده افغانستان به دیوان کیفری بینالمللی حمایت میکند.