ملل متحد: ۳ میلیون نفر از زمان بازگشت طالبان بهدلیل تغییرات اقلیمی بیجا شدهاند
سازمان بینالمللی مهاجرت در گزارش تازهای اعلام کرد از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴، نزدیک به ۳ میلیون نفر بر اثر تغییرات اقلیمی بیجا شدهاند. این سازمان گفت در تنها یک سال گذشته، نزدیک به ۹ میلیون نفر در افغانستان تحت تاثیر خطرات اقلیمی قرار گرفتهاند.
این سازمان گفت که از این میان بیش از ۵۰۰ هزار نفر به دلیل سیلاب، خشکسالی و سایر بلایا آواره شدهاند.
این سازمان در گزارشی که روز پنجشنبه نشر شد، نوشت که طی سه سال گذشته، بلایایی همچون سیلاب و خشکسالی از درگیریها پیشی گرفته و به عامل اصلی آوارگی تبدیل شده و بحرانی انسانی در افغانستان را وخیمتر کرده است.
مهیونگ پارک، رئیس دفتر سازمان بینالمللی مهاجرت در افغانستان گفت: «با وجود سهم ناچیز افغانستان در انتشار گازهای کربنی جهانی، این کشور در میان ده کشور اول از لحاظ آسیبپذیری در برابر تغییرات اقلیمی قرار دارد.»
براساس یافتههای این گزارش تنها در سال ۲۰۲۴، حدود ۹۸۸ هزار نفر به گونه موقت آواره شدند.
این سازمان همچنین گفت که در سه سال اول حکومت طالبان، نزدیک به ۴۰۰ هزار مورد تخریب یا از دست رفتن سرپناه و داراییها براثر رویدادهای اقلیمی در روستاها گزارش شده است.
همچنین، سازمان ملل گفته است که در همین بازه زمانی، حدود ۱۴ هزار مورد آسیب یا مرگ ناشی از بلایا را گزارش شده است.
این سازمان گفت که براساس شاخص جوامع در معرض خطر طبق ارزیابی آسیبپذیری اقلیمی افغانستان، بیش از ۱۱ میلیون نفر در افغانستان در معرض خطر شدید بلایای ناشی از تغییرات اقلیمیاند و آسیبپذیرترین مناطق شامل ولایتهای غور، خوست و جوزجان میشود.
سازمان بینالمللی مهاجرت تاکید کرد که معیشتهای وابسته به اقلیم، مانند کشاورزی معیشتی، ۷۳ درصد از مشاغل افغانستان را تشکیل میدهند که این امر آسیبپذیری اقتصادی در برابر تغییرات اقلیمی را تشدید میکند.
سازمان ملل همچنین گفت که ۹۲ درصد روستاهای افغانستان به خدمات اضطراری محدود دسترسی دارند و ۴۶ درصد با چالشهای جدی در دسترسی به خدمات درمانی مواجهاند.
در گزارش همچنین آمده: «۹۶ درصد روستاهای افغان منابع لازم برای اقدامات ضروری، مانند سیستمهای هشدار زودهنگام و عملیات جستوجو و نجات را در اختیار ندارند.»