نخستوزیر بریتانیا: صلح اوکراین نباید پاداشی به روسیه و متحدانش باشد
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در نشست مشترک خبری با دونالد ترامپ در کاخ سفید از او خواست تا از پذیرش هرگونه توافق صلحی در اوکراین که به روسیه یا متحدانش امتیاز دهد، خودداری کند.
استارمر روز پنجشنبه، ۹ حوت، پس از دیدار و گفتوگو با ترامپ در این نشست خبری از تعهد شخصی و عمیق رئیسجمهوری امریکا به صلح و متوقف کردن کشتار استقبال کرد.
او افزود:«این کار را باید به درستی انجام دهیم. در بریتانیا، پس از جنگ جهانی دوم، یک شعار معروف وجود داشت: ما باید صلح را ببریم. اکنون نیز باید همین کار را انجام دهیم، زیرا این صلح نباید صلحی باشد که به متجاوز پاداش دهد یا به حکومتهای خطرناکی مانند حکومت ایران دلگرمی ببخشد.»
صلح اوکراین، هزینههای دفاعی اروپا و بند پنج پیمان ناتو
نخستوزیر بریتانیا همچنین در این نشست خبری به افزایش قابل توجه هزینههای دفاعی بریتانیا اشاره کرد و گفت که کشورش «بزرگترین افزایش پیوسته بودجه دفاعی از زمان جنگ سرد به اینسو» را اجرایی کرده است.
نخستوزیر بریتانیا اوایل این هفته اعلام کرد که هزینههای نظامی کشورش را از ۲.۳ درصد تولید ناخالص داخلی به ۲.۵ درصد تا سال ۲۰۲۷ افزایش خواهد داد و در سال بعد، این میزان را به ۲.۶ درصد خواهد رساند.
او در عین حال با ستایش از روابط امریکا و بریتانیا گفت که ارتش هیچ دو کشوری در جهان بهاندازه ارتشهای امریکا و بریتانیا به یکدیگر نزدیک نیستند.
دونالد ترامپ نیز در این نشست خبری گفت که از بند پنجم پیمان ناتو، درباره الزام اعضای این ائتلاف به حمایت از یکدیگر در صورتی که مورد حمله قرار گیرند، حمایت میکند.
او گفت: «فکر نمیکنم که نیازی به اجرای آن داشته باشیم. فکر میکنم که به یک صلح موفقیتآمیز و پایدار دست خواهیم یافت و امیدوارم که این اتفاق بهسرعت رخ دهد.»
ترامپ هشدار داد: «اگر این صلح بهسرعت محقق نشود، ممکن است اصلا اتفاق نیفتد.»
اظهارات قبلی ترامپ درباره این بند دفاعی مشترک موجب نگرانی برخی از نزدیکترین متحدان امریکا شده بود. او سال گذشته گفته بود که روسیه را به انجام «هر کاری که بخواهد» علیه کشورهای عضو ناتو که به تعهدات مالی خود در زمینه دفاع مشترک عمل نمیکنند، تشویق خواهد کرد.
ترامپ گفت:«فاجعه اوکراین دقیقا نشان میدهد که چرا برای بریتانیا و سایر شرکای ناتو بسیار مهم است که سرمایهگذاریهای کلان در حوزه تواناییهای دفاعی انجام دهند، در بسیاری از موارد، این کار با اختصاص چهار یا پنج درصد از تولید ناخالص داخلی انجام میگیرد.»
رئیسجمهور امریکا افزود: «همانطور که با نخستوزیر استارمر بحث کردیم، گام بعدی ما حرکت به سمت یک آتشبس کاملا دستیافتنی است. امیدواریم که این اتفاق بهسرعت رخ دهد.»
او تاکید کرد که آنها رویکردی «واقعبینانه» برای پایان دادن به جنگ در پیش گرفتهاند، به این معنا که هر دو طرف باید وارد مذاکرات شوند.
ترامپ درباره آتشبس گفت: «این اقدام زمینه را برای یک توافق صلح بلندمدت فراهم خواهد کرد که ثبات را به اروپای شرقی بازمیگرداند و امیدواریم که تضمین کند چنین جنگ وحشتناکی دیگر نه در خاک اروپا و نه در هیچ نقطه دیگری از جهان رخ ندهد.»
ترامپ همچنین افزود که توافق مربوط به منابع معدنی، که قرار است جمعه ۱۰ حوت در کاخ سفید میان او و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، امضا شود، «پایهای برای یک رابطه پایدارتر در آینده و رفاه بلند مدت اوکراین» خواهد بود.
روابط بریتانیا و امریکا
رهبران دو کشور در این نشست خبری همچنین به روابط لندن و واشنگتن اشاره کردند.
کییر استارمر خطاب به دونالد ترامپ گفت:«با ریشههای خانوادگی شما در اسکاتلند و پیوند نزدیک شما با پادشاه بریتانیا، خوب است بدانید که بریتانیا یک دوست واقعی در کاخ سفید دارد. دیدن نیم تنه وینستون چرچیل در جایگاه واقعی خود بسیار خوشحالکننده بود.»
دونالد ترامپ نیز در مقابل با تمجید از شخصیت کییر استارمر، در واکنش به دعوت مستقیمش از سوی چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، گفت:« این افتخار نصیب هیچکس نشده است. من این دعوت را واقعا یک افتخار میدانم، اما نه فقط برای خودم. این افتخاری برای کشور ماست. احترام به کشور ماست. من از شما و از شاه چارلز تشکر میکنم.»
با این حال، ترامپ تاکید کرد که مذاکراتش با نخستوزیر بریتانیا پرچالش بوده است. او کییر استارمر را «مذاکرهکنندهای بسیار سرسخت» توصیف کرد و گفت: «شما در مذاکرات فوقالعاده عمل کردید، اما مذاکرهکنندهای بسیار سرسخت هستید. مطمئن نیستم که این را دوست داشته باشم، اما اشکالی ندارد.»
ترامپ افزود: «من و نخستوزیر شروعی عالی داشتیم. ایالات متحده و بریتانیا یک رابطه ویژه دارند، رابطهای بسیار خاص که در طول قرنها حفظ شده است. و ما این رابطه را حفظ خواهیم کرد. آن را بسیار قدرتمند نگه خواهیم داشت، همانطور که هست.»
واکنش تند استارمر به پرسش درباره تمایل ترامپ برای الحاق کانادا
کییر استارمر نیز در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره نگاه چارلز سوم، پادشاه بریتانیا به سخنان ترامپ برای الحاق کانادا به امریکا بهعنوان ایالت پنجاه و یکم، بهتندی واکنش نشان داد و گفت:«من فکر میکنم شما در تلاش هستید تا شکافی را بین ما پیدا کنید که وجود ندارد.»
او افزود: «ما نزدیکترین کشورها به یکدیگر هستیم و امروز مذاکرات بسیار خوبی داشتیم، اما درباره کانادا گفتوگویی نداشتیم.»
با آنکه نخستوزیر بریتانیا هنوز پاسخ خود را تمام نکرده بود، ترامپ صحبت او را قطع کرد و با گفتن «کافی است» به خبرنگاران اشاره کرد که سؤال بعدی را مطرح کنند.
ترامپ بارها تمایل خود را برای الحاق همسایه شمالی امریکا ابراز کرده و حتی بارها جستین ترودو، نخستوزیر کانادا، را بهطعنه «فرماندار» خطاب کرده است.
به گزارش سیانان، ترودو اخیرا در نشستی خصوصی با رهبران تجاری کانادا گفته است که ترامپ در این مورد شوخی نمیکند.
کانادا که پیشتر مستعمره بریتانیا بوده است، همچنان پادشاه بریتانیا، چارلز سوم، را بهعنوان رئیس دولت خود به رسمیت میشناسد.