اداره طالبان دیکتاتورتر از کوریای شمالی و میانمار اعلام شد
واحد تحقیقی مجله معتبر اکونومیست در گزارش سالانه خود درباره شاخص دموکراسی در سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که افغانستان از میان ۱۶۷ کشور جهان ۰.۲۵ امتیاز کسب کرده و در قعر جدول قرار گرفته است. طبق این گزارش اداره طالبان استبدادیترین نظام را در میان کشورهای جهان دارد.
بر اساس این گزارش، میانمار و کوریای شمالی به ترتیب پس از افغانستان در میان کشورهایی قرار گرفتهاند که فاقد حاکمیت انتخابی، مشارکت سیاسی و آزادیهای مدنی هستند. حکومت طالبان نیز در رده «استبدادی» این شاخص طبقهبندی شده است.
واحد تحقیقی اکونومیست یک نهاد تحقیقاتی است که درباره مسائل جهانی پیشبینیهای سیاسی و اقتصادی ارائه میدهد. این نهاد با بیش از ۷۵ سال تجربه و شبکهای از ۴۰۰ تحلیلگر، به دولتها، شرکتها و نهادهای مالی کمک میکند تا در شرایط پیچیده تصمیمات آگاهانه بگیرند.
طالبان تحت حاکمیت خود، نهتنها آزادی بیان، حقوق زنان و مشارکت سیاسی را کاملاً از بین بردهاند، بلکه حتی آموزش دختران، کار زنان و حقوق اقلیتها را نیز ممنوع کردهاند. برخلاف کوریای شمالی و میانمار که دولتهایشان ساختار مشخصی دارند، طالبان بدون قانون اساسی و با احکام مذهبی سختگیرانه حکومت میکنند.
در شاخص دموکراسی ۲۰۲۴، افغانستان در جایگاه آخر قرار گرفته است، که نشاندهنده بستهترین و استبدادیترین حکومت جهان است.
روند انتخاباتی و کثرتگرایی
در شاخص نمرهدهی تکثرگرایی این گزارش کشورهای افغانستان، سودان، سوریه، جمهوری افریقای مرکزی، ترکمنستان و لائوس همگی نمره صفر در این بخش دارند. این بدین معناست که هیچ روند انتخاباتی معتبری در این کشورها وجود ندارد.
کارایی دولت
در شاخص میزان کارایی، شفافیت و پاسخگویی هم افغانستان، سودان، سوریه و میانمار نمره صفر را دارند.
با این حال اما لائوس (۲.۸۶) و کوریای شمالی (۲.۵۰) امتیاز بالاتری دارند، چون حکومت آنها، با اینکه استبدادی است، منظمتر اداره میشود.
مشارکت سیاسی
این شاخص بررسی میکند که تا چه حد شهروندان میتوانند در فرآیندهای سیاسی مشارکت کنند. افغانستان تنها کشوری در این فهرست است که نمره ۰.۰۰ در این بخش دارد، که نشاندهنده فقدان کامل هرگونه مشارکت سیاسی، حتی برای نخبگان خاص یا گروههای نزدیک به حکومت است
فرهنگ سیاسی
در شاخص فرهنگ سیاسی که حمایت عمومی از ارزشهای دموکراتیک را بررسی میکند افغانستان تحت کنترول طالبان نمره ۱.۲۵ را گرفته است که نشان میدهد فضای سیاسی و فرهنگی کشور بسیار بسته و تحت نفوذ ایدئولوژی افراطی طالبان است.
کشورهایی مانند ترکمنستان (۵.۰۰) و سودان (۵.۶۳) امتیاز بالاتری دارند، که نشان میدهد در آنها حداقل بخشهایی از جامعه به ارزشهای دموکراتیک تمایل دارند، حتی اگر حکومتها سرکوبگر باشند.
آزادیهای مدنی
در این گزارش در شاخص آزادیهای مدنی میزان آزادی بیان، آزادی اجتماعات، حقوق زنان و حقوق اقلیتها را ارزیابی شده است. افغانستان، سوریه، میانمار و کوریای شمالی همگی نمره صفر را دارند، که به معنای سرکوب مطلق آزادیهای مدنی و اجتماعی در این کشورها است