گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان: نشانههایی از ظلم بیشتر در راه است
پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو روز پنجشنبه نهم حوت آغاز شد. ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان گفت وضعیت در افغانستان با گذشت هر روز به ویژه برای زنان به طور چشمگیری بدتر میشود.
او گفت سیاستهای زنستیزانه طالبان در مقایسه با دوره قبلی رژیم این گروه تشدید شده و نشانههایی از ظلم بیشتر در راه است.
آقای بنت از جامعه جهانی خواست برای رسیدگی به وضعیت افغانستان به مسئولیت خود عمل کند. او افزود که از ایجاد یک مکانیسم پاسخگویی مستقل که با کار او مطابقت داشته باشد حمایت میکند.
انتظار میرود آقای بنت امروز پنجشنبه گزارش خود درباره افغانستان را ارایه کند. اما پیش از نشست اصلی چند نشست حاشیهای برگزار میشود.
در این نشست هشتروزه که از ۶ تا ۱۴ حوت برگزار میشود مقامهای بلند پایه از ۱۰۰ کشور و سازمانهای جهانی در آن شرکت خواهند کرد.
فرشته عباسی، پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر هم در این نشست وجود یک سازوکار تحت رهبری سازمان ملل برای جمعآوری شواهد و اسناد در افغانستان را ضرروی دانست.
به گفته وی، دیدهبان حقوق بشر چنین سازوکارهایی را برای وضعیتهای دیگر ایجاد کرده و افغانها نیز حق دارند چنین حمایتی دریافت کنند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو این نشست را دور تازهای از تلاش برای پاسخگویی دانسته است.
نصیر احمد اندیشه، نماینده افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل، اجلاس شورای حقوق بشر را تلاشی برای ایجاد یک ساز و کار مستقل پاسخگویی دانسته است.
به گفته وی، «اين مکانیسم در كنار تلاشهای محكمه بينالمللی جرايم جنگی، دیوان کیفری بینالمللی و محكمه بينالمللی عدالت به تقاضای مردم افغانستان برای رسیدگی به جرايم بشری طالبان و ديگران یک دستاورد بزرگ خواهد بود.»
فاطمه امیری، یکی از بازماندگان حمله به آموزشگاه کاج در کابل که در این نشست حضور داشت، خواستار اقدامات عملی کشورها برای زنان و دختران افغانستان شد. او از تاثیری منفی وضعیت کنونی بر زنان افغانستان گفت که به گفته وی نیاز به توجه جدی دارند.
اصیلا وردک، فعال حقوق زنان نیز در این نشست تاکید کرد که تمام جنایات طالبان باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
به گفته وی، تعامل با طالبان بدون ملاحظات حقوق بشر مفید نیست.