روزنامه پاکستانی: گسترش تجارت منطقهای مشروط به تغییر وضعیت پرآشوب افغانستان است
در پی سفر شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان به تاشکند و تعهد دو کشور به گسترش روابط تجاری تا سقف ۲ میلیارد دالر، اکسپرس تریبون، نزدیک به ارتش پاکستان نوشت که بدون پایان دادن به بیثباتی در افغانستان، تحقق برنامههای اقتصادی منطقهای اسلام آباد امکانپذیر نخواهد بود.
شهباز شریف در سفر دو روزه خود به اوزبیکستان تلاش دارد تا همکاریهای اقتصادی و ترانزیتی با کشورهای آسیای مرکزی را تقویت کند. اکسپرس تریبون در واکنش به این سفر نوشت که تمرکز پاکستان بر گسترش روابط با جمهوریهای آسیای مرکزی، نتیجه تحولات سیاسی و اقتصادی در این کشور و منطقه است.
به گفته این روزنامه، آغاز مرحله دوم پروژه دهلیز اقتصادی چین-پاکستان، فرصتهای جدیدی را برای کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه و افغانستان ایجاد کرده است تا تعاملات منطقهای خود را در جهت منافع مشترک تقویت کنند.
این روزنامه در سرمقاله خود تاکید کرد که همزمان با توسعه تجارت و ترانزیت، صلح و ثبات در افغانستان نیز باید مورد توجه قرار گیرد. زیرا، بدون برقراری امنیت و کاهش تنشها در افغانستان، امکان گسترش روابط تجاری و ترانزیتی بین آسیای مرکزی و جنوب آسیا وجود ندارد.
این روزنامه پاکستانی از طالبان خواست که به مسئولیتهای خود در قبال ریشهکن کردن گروههای تروریستی در افغانستان عمل کند. چون، تامین صلح و از بین بردن تهدیدهای امنیتی نهتنها به پروژههایی مانند تاپی و کاسا-۱۰۰۰ کمک خواهد کرد، بلکه مسیر را برای راهآهن پیشنهادی پاکستان- اوزبیکستان از طریق افغانستان نیز هموار خواهد کرد.
طالبان بارها گفته است که شبه نظامیان پاکستانی مشکل داخلی پاکستان است و این گروه در تشدید ناامنی در پاکستان نقشی ندارد. با این حال، اسلام آباد گفته است که پناهگاههای این جنگجویان در افغانستان مبارزه با ناامنی و تروریسم را دشوار میکند.
تریبون در سرمقاله خود نوشت که ایجاد تغییرات مثبت در افغانستان، زندگی نزدیک به یک میلیارد نفر در منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
افغانستان بهعنوان نقطه اتصال آسیای مرکزی و جنوبی، میتواند نقش کلیدی در توسعه تجارت منطقهای ایفا کند؛ اما دههها درگیری و بحران باعث شده است که روابط اقتصادی و ترانزیتی بین این دو منطقه رشد چندانی نداشته باشد. اکنون پاکستان، از طریق ایجاد دهلیزهای هوایی و اجرای پروژههای منطقهای، در تلاش است تا روابط خود را با آسیای مرکزی گسترش دهد.
طالبان بر برقراری امنیت سرتاسری در افغانستان تاکید دارد و اعلام کرده است که پروژههای تاپی و کاسا-۱۰۰۰ را آغاز کرده و بر توسعه روابط اقتصادی منطقهای تمرکز دارد.
با این حال، در سه سال گذشته، مسیرهای تجاری افغانستان و پاکستان همواره با تنش و درگیری همراه بوده است. مقامات پاکستانی بارها گذرگاه تورخم را به روی رفتوآمد مسدود کردهاند که این امر نشاندهنده چالشهای موجود در روابط اقتصادی دو کشور است.