بلندپروازی طالبان: واردات و صادرات را متوازن میکنیم
به رغم تحریمهای تجاری و بانکی علیه افغانستان و انزوای حکومت طالبان، وزارت تجارت این گروه در نشست مشترک با بخش خصوصی گفت که متوازن کردن واردات و صادرات یکی از اهداف کلیدی آن است. این وزارت ادعا کرده که افغانستان را از نظر اقتصادی به خودکفایی خواهد رساند.
وزارت صنعت و تجارت طالبان روز چهارشنبه با انتشار خبرنامهای اعلام کرد که این نشست با محوریت تسهیل حملونقل محمولههای بزرگ تجارتی و ترانزیتی از مسیرهای خط آهن هرات-خواف و حیرتان- چین برگزار شده است.
نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، با تاکید بر لزوم ایجاد توازن تجاری کشور گفت که تلاش آنها دستیابی به خودکفایی اقتصادی است.
او افزود: «تجارت با انتقال کالاها به نرخ مناسب ادامه خواهد یافت. اگر حجم انتقالات افزایش یابد، صادرات نیز رشد خواهد کرد که در نهایت باعث ثبات ارزش پول ملی میشود.»
احمدالله زاهد، معین امور صنعت و تجارت این وزارت، نیز گفت که طالبان برای استقلال اقتصادی افغانستان تلاش میکنند. او بر مبارزه با فساد اداری و کاهش بروکراسی تاکید کرد و از سرمایهگذاران افغان در خارج از کشور خواست که با اطمینان در افغانستان سرمایهگذاری کنند.
در حالی که طالبان بر توازن در تجارت خارجی تاکید دارند، اما تفاوت فاحشی میان حجم واردات و صادرات افغانستان وجود دارد. ۹۰ درصد کالاهای مصرفی افغانستان از خارج وارد میشود.
بهتازگی اداره احصاییه و اطلاعات اعلام کرد که در ۹ ماه گذشته، واردات افغانستان ۸.۶ میلیارد دالر و صادرات آن تنها ۱.۳ میلیارد دالر بوده است.
افغانستان عمدتا محصولات زراعتی و حیوانی تولید میکند، در حالیکه سایر نیازهای خود را از کشور دیگر وارد میکند.
صادرات بخش زراعتی نیز ابتدایی بوده و هنوز شرکتهای افغانستان توانایی و ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای دیگر را ندارند.
این وضعیت با تحریم های بانکی و تجاری بین المللی علیه افغانستان بدتر شده است.
طالبان در حالی وعده افزایش صادرات افغانستان را داده است که هیچ کشوری حکومت آن را به رسمیت نمیشناسد.
بانک جهانی اخیراً در گزارشی اعلام کرد که کاهش سریع کمکهای خارجی، انزوای اقتصادی و عدم اطمینان در سیاستهای مالی، اقتصاد افغانستان را در وضعیتی شکننده قرار داده است.