جان ساپکو: امریکا هنوز هم هفته‌وار به افغانستان پول می‌فرستد

جان ساپکو، بازرس ویژه سابق امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) روز سه‌شنبه در کنفرانس امنیتی هرات در مادرید گفت که امریکا بیش از ۲۱ میلیارد دالر از زمان بازگشت طالبان به قدرت برای افغانستان خرج کرده است.

رئیس پیشین سیگار گفت که به رغم قطع کمک‌های خارجی امریکا،‌ هنوز امریکا هفته‌وار به افغانستان پول می‌فرستد.

دفتر بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان در ماه اسد امسال گزارش داد که واشنگتن از سال ۱۴۰۰ حدود ۲۱ میلیارد دالر به افغانستان کمک کرده است. به گزارش سیگار، این پول صرف کمک‌های بشردوستانه، انتقال و اسکان پناهجویان و بازپرداخت دارایی ارزی افغانستان شده است.

ساپکو در نشست امنیتی هرات گفت حدود ۳.۷ برای امور بشردوستانه در افغانستان خرج شده است.

او افزود در صورتی که طالبان تغییری در رفتار شان در قبال زنان، آموزش و حقوق بشر نمی‌آورند، امریکا معتقد است این کمک‌ها باید قطع شود و ۴ میلیارد دالر از صندوق امانی افغانستان در سوئیس باید به عنوان تاوان برای پرداخت به قربانیان حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ گرفته شود.

دفتر بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان در ماه اسد گزارش داد که واشنگتن از سال ۱۴۰۰ حدود ۲۱ میلیارد دالر به افغانستان کمک کرده است. به گزارش سیگار، این پول صرف کمک‌های بشردوستانه، انتقال و اسکان پناهجویان و بازپرداخت دارایی ارزی افغانستان شده است.

گزارش تصریح کرده که از ۲۰.۷۱ میلیارد دالری که از ماه اسد ۱۴۰۰ تا ماه سرطان ۱۴۰۳ برای کمک به افغانستان پرداخت شده، ۲.۹۷ میلیارد آن صرف کمک‌های بشردوستانه و کمک‌های عمرانی شده است.

به گزارش سیگار، این کمک‌ها در چهار زمینه کمک‌های بشردوستانه (۲.۰۲۹ میلیارد)، توسعه و عمران (۴۵۸ میلیون)، عملیات سازمانی (۳۱۶ میلیون) و امنیت (۱۰۰ میلیون) هزینه شده است.

سیگار توضیح نداده که منظور از «عملیات سازمانی» و «امنیت» چه نوع همکاری‌هایی است که امریکا در افغانستان روی آن‌ها پول هزینه کرده است.

برپایه گزارش سیگار، این کمک‌ها از اکتبر ۲۰۲۱ تا پایان جون ۲۰۲۴ از طریق سازمان همکاری‌های بین‌المللی امریکا و نهادهای وابسته به سازمان ملل به مصرف رسیده است.

بیشتر بخوانید: کمک‌های امریکا به افغانستان در کجا به مصرف رسیده است

ساپکو: پول بدست طالبان می‌رسد

جان ساپکو پیشتر گفته بود که مقدار قابل توجهی از کمک‌های مالی واشنگتن به طالبان رسیده است.

او روز پنجشنبه ۱۸ دلو در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس بیزنس گفت که کمک‌های مالی امریکا از طریق سازمان‌هایی مانند ملل متحد و برنامه جهانی غذا به افغانستان منتقل شده‌اند، اما نظارت کافی بر نحوه مصرف آن‌ها وجود نداشته است.

جان ساپکو قبلا از کانگرس خواسته بود به‌ خاطر کاهش کمک‌های ایالات متحده به افغانستان، فعالیت سیگار پس از ۳۰ سپتامبر سال ۲۰۲۵ متوقف شود.

جان ساپکو در ماه حمل امسال گفته بود که پول امریکا به جیب «یک مشت تروریست» در افغانستان می‌رود.

بیشتر بخوانید: بازرس سابق امریکا: بخش زیادی از کمک‌های مالی ایالات متحده به‌دست طالبان افتاده است

سیستم مبتنی بر دروغ

بازرس ویژه سابق امریکا در امور بازسازی افغانستان در کنفرانس امنیتی هرات گفت که بسیاری از مقام‌های نظامی و دیپلومات‌های امریکایی در افغانستان، درباره وضع این کشور کشور دروغ می‌گفتند تا ترفیع بگیرند و پول بیشتری به دست آورند.

او گفت افزود که عوامل زیادی از جمله فساد در دولت افغانستان و بی‌انگیزگی در جنگ با طالبان، باعث سقوط جمهوریت شد، اما عملکرد خود امریکا هم نقش زیادی در سقوط داشت.

آقای ساپکو گفت: «جنرال‌های امریکایی، دیپلومات‌ها و پیمان‌کارهای آن کشور، همه درباره عملکرد خود و وضعیت افغانستان به مردم امریکا دروغ می‌گفتند؛ دروغ می‌گفتند تا ترفیع بگیرند، دروغ می گفتتد تا پول بیشتری دریافت کنند و دروغ می‌گفتند تا ضعف‌ها را پنهان کنند.»

او در توصیف ضعف و مشکل امریکا در افغانستان گفت که ایالات متحده «صندوقی از ابزار شکسته و ناکارآمد» برای بازسازی افغانستان با خود برده بود.

او افزود «ما موفقیت خود در افغانستان را با مقدار پولی می‌سنجیدیم که در آنجا مصرف می‌کردیم، اما مکانیزمی برای نظارت بر مصرف پول نداشتیم.»

کاهش کمک‌ها

رئیس پیشین سیگار در بخش دیگری از سخنان خود در کنفرانس گفت‌و‌گوهای امنیتی هرات در مادرید گفت که افغانستان باید بپذیرد که از این پس کمک کمتری خواهد گرفت.

جان ساپکو تاکید کرد دولت جدیدی در واشنگتن بر سر کار آمده که افغانستان را جزو اولویت‌های امنیتی خود نمی‌شمارد‌، دولت جدیدی میزان کمک‌های خارجی ایالات متحده کم شده و از این هم کمتر خواهد شد.