روزنامه دیلی تلگراف: جمهوری اسلامی هر شب منتظر حمله اسرائیل یا امریکا است
روزنامه بریتانیایی دیلی تلگراف در گزارشی نوشت ایران به دلیل نگرانی از حمله احتمالی اسرائیل و امریکا، تاسیسات هستهای خود را به حالت آمادهباش کامل درآورده است. به گفته یک منبع آگاه، مقامهای ایرانی معتقدند یک حمله بزرگ امریکا، میتواند موجودیت جمهوری اسلامی را به خطر بیندازد.
تلگراف روز سهشنبه، هفت حوت به نقل از دو منبع آگاه دولتی در ایران نوشت جمهوری اسلامی برای تقویت سیستم دفاعی خود در برابر حملات احتمالی، سامانههای پدافند هوایی جدیدی را در اطراف سایتهای کلیدی هستهای و موشکی خود مستقر کرده است.
یک منبع آگاه در این زمینه گفت: «مقامات ایرانی هر شب منتظر حمله هستند و همهچیز در بالاترین سطح هشدار و آمادهباش قرار دارد، حتی در سایتهایی که هیچکس از وجود آنها خبر ندارد.»
به گفته او، تقویت تاسیسات هستهای از سالها پیش در حال انجام بوده، اما در ماههای گذشته و پس از نخستین حمله اسرائیل به خاک ایران، شدت بیشتری گرفته است.
اسرائیل در سال جاری دو بار در تاریخهای ۳۱ حمل و پنجم عقرب به خاک ایران حمله کرد.
دهههاست که جمهوری اسلامی و اسرائیل درگیر آنچه بودهاند که به «جنگ در سایه» معروف است. تهران با استفاده از شبکهای از گروههای نیابتی مانند حماس و حزبالله به منافع اسرائیل حمله کرده است و اسرائیل نیز به ترور مقامهای ارشد جمهوری اسلامی و دانشمندان هستهای و حملات سایبری علیه ایران پرداخته است.
از سال گذشته و پس از حمله هفتم اکتوبر حماس به اسرائیل، روند این درگیریها از سایه درآمد و آشکارتر از گذشته شده است.
بلومبرگ درباره نگرانیها از حمله دوباره اسرائیل به ایران و به نقل از منبع خود نوشت تحولات اخیر، از جمله اظهارات ترامپ و گزارشها در مورد طرحهای احتمالی دولت او برای حمله به ایران، به تقویت پدافند هوایی جمهوری اسلامی را بیشتر شدت بخشیده است.
ترامپ ۲۱ دلو جمهوری اسلامی را در صورت دست نیافتن به توافق، به بمباران تهدید کرد.
حمله بزرگ امریکا، میتواند موجودیت جمهوری اسلامی را به خطر بیندازد
یک مقام رسمی جمهوری اسلامی به بلومبرگ گفت که هر حمله بزرگی میتواند سیستمهای دفاعی ایران را که بهدلیل حملات اسرائیل به شدت تضعیف شدهاند، آسیبپذیرتر کند.
او گفت: «چندین پرتابگر جدید در سیستم دفاع هوایی ایران مستقر شدهاند، اما تهران میداند که این تجهیزات در صورت مواجهه با حملهای گسترده، احتمالا کارآمد نخواهند بود.»
بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی در سالهای گذشته دفاع هوایی خود برای محافظت از تاسیسات هستهای را با سامانه اس-۳۰۰ روسی تقویت کرده اما این سیستم برای مقابله با سلاحهای پیشرفته اسرائیل به اندازه کافی مقاوم نیستند. به همین دلیل تهران، روسیه را برای تحویل هرچه سریعتر سامانه موشکی اس-۴۰۰ تحت فشار قرار داده است.
یک مقام ایرانی به تلگراف گفت در تهران نگرانیهایی مبنی بر احتمال وقوع حملهای در مقیاس بزرگتر از سوی امریکا وجود دارد که میتواند «موجودیت جمهوری اسلامی را به خطر بیندازد».
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی امریکا، یکشنبه پنج حوت گفت در مواجهه با جمهوری اسلامی تمام گزینهها روی میز اند و افزود ترامپ تنها در صورتی آماده مذاکره با ایران است که این کشور «کل برنامه هستهای خود را کنار بگذارد».
جیسون برادسکی، رئیس شورای سیاستگذاری «اتحاد علیه ایران هستهای» به تلگراف گفت امریکا چندین راه دارد که تا با آنها از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمایت کند.
او گفت: «امریکا میتواند بهطور سیاسی یا از نظر اطلاعاتی و شناسایی هوایی از اسرائیل حمایت کند. همچنین میتواند در زمینه انتقال مهمات پیشرفته و وسایل نقلیه برای نابود کردن برنامه هستهای ایران کمک کند.»
تحلیلگران میگویند بعید است که اسرائیل بتواند تاسیسات هستهای ایران را بدون دریافت کمک از امریکا نابود کند.
روزنامه واشنگتنپست، ۲۴ دلو گزارش داد احتمال میرود اسرائیل در ماههای آینده تاسیسات فردو و نطنز را در حملهای پیشگیرانه هدف قرار دهد تا پروژه هستهای تهران را بهمدت چند هفته و حتی شاید چند ماه به تاخیر بیندازد.
وال استریت ژورنال بر اساس گزارش نهادهای اطلاعاتی امریکا که در اوایل دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ تهیه شده، نوشت اسرائیل در حال بررسی طرح حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی است.
ترامپ و دولت او در هفتههای گذشته تمایل خود را برای مذاکره با جمهوری اسلامی ابراز اما همچنین روشن کردهاند که در صورت شکست مذاکرات، گزینه اقدام نظامی را هم در نظر دارد.