صدراعظم آینده آلمان میگوید راهی برای سفر نتانیاهو به این کشور پیدا میکند
فریدریش مرتس، پیروز انتخابات پارلمانی آلمان، روز دوشنبه اعلام کرد که برخلاف دستور دادگاه لاهه، نخستوزیر اسرائیل را برای دیدار از آلمان دعوت کرده است.
فریدریش مرتس گفت راهی خواهد یافت تا بنیامین نتانیاهو بدون ترس از بازداشت بنا به دستور دادگاه کیفری بینالمللی بتواند این سفر را انجام دهد.
مرتس در یک کنفرانس خبری، یک روز پس از پیروزی حزبش در انتخابات سراسری، گفت: «فکر میکنم ایده اینکه نخستوزیر اسرائیل نتواند از جمهوری فدرال آلمان دیدن کند، کاملا مضحک است.»
وی افزود که در تماس تلفنی به نتانیاهو گفته است: «راهها و روشهایی خواهیم یافت که او بتواند از آلمان دیدار کند و بدون این که بازداشت شود از آنجا خارج شود.»
دفتر نتانیاهو اعلام کرد که نخستوزیر اسرائیل به مرتس پیروزیاش را تبریک گفته است.
دادگاه کیفری بینالمللی مستقر در لاهه حکم بازداشت نتانیاهو را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در غزه صادر کرده است.
تمام ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، از جمله آلمان، از امضاکنندگان معاهده تاسیس این دادگاه هستند که به عنوان تنها دادگاه دایمی بینالمللی برای رسیدگی به جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت عمل میکند و از اعضای خود میخواهد که افراد تحت تعقیب را در قلمرو خود بازداشت کنند.
دادگاه کیفری بینالمللی تاکید کرده است که کشورها از نظر قانونی موظف به اجرای تصمیمات آن هستند و اگر نگرانیهایی دارند، باید آن را به طور مناسب و بهموقع با دادگاه مطرح کنند.
این دادگاه اعلام کرد: «کشورها نباید به طور یکجانبه در مورد صحت تصمیمات حقوقی دادگاه قضاوت کنند.»
حکومت اولاف شولتس که به زودی کارش به پایان میرسد، بدون اشاره به احتمال بازداشت نتانیاهو در صورت سفر به آلمان گفته بود که از فیصلههای دادگاه لاهه پیروی میکند. این به معنای آن است که حکومت شولتس آماده بود که نخست وزیر اسرائیل را بازداشت کند.
اسرائیل صلاحیت دادگاه را رد میکند و اتهام جنایات جنگی را نمیپذیرد.
حزب چپ آلمان دعوت مرتس از نتانیاهو را «فاجعه» خوانده و او را به «معیارهای دوگانه» متهم کرده است.
یان فان آکن، رهبر مشترک حزب چپ، تاکید کرد که آلمان همواره بر اجرای احکام بازداشت بینالمللی تاکید داشته است. وی گفت: «اگر ولادیمیر پوتین به آلمان بیاید، این حکم بازداشت باید اجرا شود. همین موضوع در مورد نتانیاهو نیز صدق میکند.»