وکیل امور پناهندگان: ایران به درخواست طالبان، بازرگانان افغان را تحت فشار قرار می‌دهد

یک وکیل پناهندگان در ایران روز یکشنبه در گفت‌وگو با افغانستان اینترنشنال گفت حکومت ایران به تقاضای طالبان، شرایط را برای سرمایه‌گذاران و تاجران افغان در این کشور دشوار کرده است. به گفته او، هدف از این «توافقات پنهان»، مجبور کردن سرمایه‌داران افغان برای بازگشت به افغانستان است.

نازلی صدقی، وکیل پناهندگان که در شهر مشهد کار می‌کرد، در مصاحبه با افغانستان اینترنشنال گفت که بازرگانان افغان در ایران با شرایط سخت و پیچیده‌ای رو به رو هستند.

او باور دارد که طالبان «توافقات پنهانی» با ایران دارند تا این کشور وضعیت را برای بازرگانان افغان آن قدر دشوار کند که آنها مجبور به بازگشت به افغانستان شوند.

سوءاستفاده جمهوری اسلامی از بازرگانان افغان

صدقی که اکنون در کانادا به سر می‌برد، از تجربیاتش درباره بدرفتاری نیروهای جمهوری اسلامی با مهاجران افغانستان گفت.

به گفته او، «بدرفتاری جمهوری اسلامی تنها مختص مهاجران فاقد مدرک نیست، بلکه سرمایه‌گذاران افغان نیز تحت توهین، تحقیر و بدرفتاری قرار می‌گیرند و مجبور به پرداخت مالیات‌های سنگین هستند.»

خانم صدقی خاطرنشان کرد: «مقامات جمهوری اسلامی سعی می‌کنند بازرگانان افغان را تحت فشار قرار دهند تا از طریق آنان به ایران دالر بیاورند و خواسته‌های غیرمشروع خود را برآورده سازند.»

او افزود زمانی که بازرگانان افغان از پذیرش خواسته‌های غیرقانونی مقامات جمهوری اسلامی خودداری می‌کنند، پاسپورت‌های شان توقیف می‌شود و همچنین با جریمه‌های سنگین مواجه می‌شوند. این وکیل مدافع ادامه داد که برخی مقامات از مهاجرین پول گرفته و سپس آن‌ها را آزاد می‌کنند.

وی همچنین اظهار داشت که اداره ضدجاسوسی وزارت اطلاعات ایران نقش اصلی را در آزار و اذیت مهاجرین و باج‌گیری از آنان ایفا می‌کند. به گفته او، برخی نهادها سعی کرده‌اند تا جلوی این اقدامات اداره ضدجاسوسی را بگیرند، اما به موفقیتی در این زمینه نرسیده‌اند.

با بازگشت طالبان به قدرت، صدها سرمایه‌گذار و تاجر افغان به ایران مهاجرت کرده و در بخش‌های مختلف این کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند. در حال حاضر بیشترین سرمایه‌گذاری در ایران از سوی بازرگانان افغان صورت می‌گیرد، اما این پناهندگان به ویژه بازرگانان از عدم دسترسی به حساب بانکی و سایر خدمات تجاری شکایت دارند. اخیراً، هیئتی از ایران در سفر به کابل وعده داده است که این مشکلات را برطرف کند.

ایران به‌طور رسمی میزبان حدود شش میلیون مهاجر افغانستان است که از این تعداد، طبق اظهارات مقامات وزارت داخله ایران، دو میلیون نفر فاقد مدرک هستند.