صدراعظم آلمان شکست در انتخابات پارلمانی را پذیرفت

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، روز یکشنبه شکست حزب خود در انتخابات پارلمانی این کشور را پذیرفت و به فردریش مرتس، رقیب محافظه‌کارش که بر اساس نتایج انتخابات، صدراعظم جدید آلمان خواهد شد، تبریک گفت.

مرتس، نامزد محافظه‌کاران برای صدراعظمی آلمان، نیز شامگاه یک‌شنبه پنجم حوت گفت محافظه‌کاران تمام توان خود را برای تشکیل حکومتی به کار خواهند گرفت که بتواند هر چه سریع‌تر اقدامات لازم را انجام دهد.

او در نخستین واکنش به نتیجه انتخابات در میان هوادارانش در برلین گفت: «امشب جشن می‌گیریم و از فردا شروع به کار می‌کنیم. دنیای بیرون منتظر ما نمی‌ماند.»

آرای بی‌سابقه برای حزب راست افراطی

نتایج نهایی نشان می‌دهد ائتلاف محافظه‌کاران دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی بیشترین آرا را در انتخابات پارلمانی آلمان از آن خود کرده‌اند.

اتحاد حزبی دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی به رهبری مرتس با کسب ۲۸.۶ درصد آرا در رتبه نخست انتخابات پارلمانی آلمان قرار گرفته و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان با ۲۰.۸ درصد آرا رتبه دوم را به خود اختصاص داده که در تاریخ این حزب بی‌سابقه است.

در سوی مقابل، حزب سوسیال دموکرات، به رهبری اولاف شولتس، صدراعظم کنونی آلمان، تنها موفق به کسب ۱۶.۵ درصد آرا شده که بدترین نتیجه انتخاباتی در تاریخ این حزب به شمار می‌رود.

هنوز مشخص نیست که آیا مرتس برای تشکیل اکثریت در پارلمان، به یک یا دو حزب شریک نیاز دارد یا نه.

رویترز نوشت که یک ائتلاف سه‌جانبه احتمالا بسیار سخت‌تر خواهد بود. همه احزاب اصلی همکاری با حزب راست افراطی را رد کرده‌اند.

برگزاری انتخابات آلمان زیر سایه اقبال عمومی فزاینده به راستگرایان

شهروندان آلمانی در حالی یکشنبه پنجم حوت به پای صندوق‌های رای انتخابات زودهنگام پارلمانی این کشور رفتند که این رقابت‌ها تحت تاثیر اقبال عمومی فزاینده به احزاب راستگرا و همچنین بازگشت دونالد ترامپ به عرصه قدرت قرار گرفته بود.

پیش از انتخابات، بر اساس نظرسنجی‌ها اتحاد دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی که تا سه سال پیش با صدراعظمی آنگلا مرکل ۱۶ سال قدرت را در دست داشت، با ۳۲ درصد پیشتاز بود.

فریدریش مرتس خواهان ائتلاف با یکی از دو حزب سوسیال‌دموکرات یا سبز‌ها بود اما مارکوس زودر، رییس حزب سوسیال‌مسیحی، ائتلاف با حزب سبزها را رد کرد.

با این حال ائتلاف دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات نیز چالش‌های بسیاری پیش روی خود دارد، زیرا رهبران این دو حزب اتهاماتی را علیه یکدیگر مطرح کردند.

برخی از سران حزب سوسیال دموکرات از سخنان مرتس انتقاد کرده و او را «ترامپ کوچک» خواندند.

لارس کلینگ بیل، رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان، گفت مرتس در حال عمیق‌تر کردن شکاف‌ها در این کشور است.

ماتیاس میرش، دبیر کل حزب سوسیال دموکرات، نیز گفت هیچ کس برای صدراعظم شدن این‌گونه صحبت نمی‌کند و فقط یک «ترامپ کوچک» چنین سخن می‌گوید.

مرتس در پایان کاراز انتخاباتی خود گفته بود: «چپ به پایان رسیده و دیگر در آلمان هیچ اکثریت چپ و سیاست چپ وجود ندارد.»

ایتلاف با حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (ای‌اف‌دی) که ۲۱ درصد آرا را به دست آورده، همچنان تابو محسوب می‌شود و دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال دموکرات ائتلاف با این حزب را رد کرده‌اند.

حمایت ایلان ماسک از حزب راست افراطی و دیدار جِی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور امریکا با آلیس وایدل، رهبر این حزب در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، از جمله اتفاقات بی سابقه در این دوره از انتخابات آلمان بوده است.

جِی‌دی ونس از حزب راستگرای افراطی به‌عنوان شریک سیاسی مشروع امریکا نام برده است.

تنها ۱۳ درصد رای دهندگان زیر ۳۰ سال سن دارند

بیش از ۵۹ میلیون نفر در آلمان واجد شرایط رای دادن هستند. بیش از ۲۳ درصد رای دهندگان بالای ۷۰ سال سن دارند و بیش از ۴۰ درصد حدود ۶۰ سال. تنها ۱۳/۳ درصد از رای دهندگان زیر ۳۰ سال سن دارند.

موضوع پناهجویان به خصوص پس از حملات ماه‌های گذشته یکی از موضوعات مطرح در انتخابات بود. جنگ اوکراین و موضوعات اقتصادی از جمله حقوق بازنشستگی و سقف اجاره خانه از جمله موضوعات دیگر به حساب می‌آمد.

یک هفته پیش از انتخابات ۸۳ درصد از شرکت کنندگان در یک نظرسنجی نسبت به وضعیت کشور نگران بودند و فقط ۱۲ درصد نسبت به وضعیت خوش‌بین بودند.

در ماه عقرب و پس از برکناری کریستین لیندنر، وزیر دارایی از حزب دموکرات آزاد، به دست صدراعظم آلمان، حکومت ایتلافی این کشور متشکل از احزاب سوسیال دموکرات، سبزها و دموکرات‌‌‌ آزاد فروپاشید.