ترامپ مسئول بازپس‌گیری تسلیحات امریکایی از طالبان را معرفی کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده امریکا، در سخنرانی اخیر خود در همایش بزرگ محافظه‌کاران امریکا به یکی از مقامات امریکایی مأموریت داد تا طرحی برای بازپس‌گیری تجهیزات نظامی امریکایی از طالبان تهیه کند.

ترامپ در این سخنرانی به فردی به نام «داگ» اشاره کرد و از او خواست تا در این زمینه اقدام کند. او با ستایش از داگ گفت: «او می‌تواند این کار را انجام دهد. او یک کارآفرین است.»

تاکنون هویت دقیق این مقام مشخص نیست، اما برخی بر این باورند که منظور ترامپ، داگ منچستر، کارآفرین و حامی حزب جمهوری‌خواه است. افغانستان اینترنشنال از وزارت امور خارجه امریکا درباره هویت فرد منصوب‌شده از سوی ترامپ برای بازپس‌گرفتن تجهیزات امریکایی پرسیده، اما تاکنون پاسخی دریافت نکرده است.

ترامپ در ادامه سخنان خود بر لزوم بازپس‌گیری تسلیحات نظامی امریکایی که در اختیار طالبان قرار دارد، تأکید کرد و گفت که از تماشای رژه نظامی طالبان با تجهیزات امریکایی خشمگین می‌شود. او گفت: «ما هر سال حدود دو تا دو و نیم میلیارد دالر به افغانستان کمک می‌کنیم در حالی که خود ما به کمک نیاز داریم.»

رئیس‌جمهور امریکا افزود: «اگر قرار است این کمک‌ها ادامه یابد، طالبان باید تجهیزات نظامی برجا مانده ما را بازگرداند. آن‌ها در حال فروش این تجهیزات هستند. اگر قرار است این مقدار پول را به آن‌ها بدهیم، بگذارید تجهیزات ما را پس بدهند. آن‌ها تانک، خودرو، اسلحه و دوربین‌های دید در شب دارند که حتی بهتر از آنچه ما داریم—تازه و نو، مستقیماً از جعبه بیرون آمده است. باور نکردنی است.»

رژه طالبان با تانک‌های امریکایی در پایگاه بگرام
رژه طالبان با تانک‌های امریکایی در پایگاه بگرام

بیشتر بخوانید: خشم ترامپ از رژه نظامی طالبان: تجهیزات امریکایی را از طالبان پس می‌گیریم

پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، حجم زیادی از تجهیزات نظامی و فناوری پیشرفته به جا ماند که اکنون در دست طالبان قرار دارد.

این تجهیزات، که بر اساس گزارش وزارت دفاع امریکا ارزش آن‌ها بیش از ۷ میلیارد دالر تخمین زده می‌شود، شامل موترهای نظامی، تسلیحات پیشرفته، دستگاه‌های بایومتریک و فناوری‌های دیگر است.

ایالات متحده امریکا از سال ۲۰۰۲ تا جون ۲۰۲۰ مبلغ ۸۸.۶۱ میلیارد دالر را از طریق صندوق حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان که از سوی وزارت دفاع این کشور ایجاد شده بود، در زمینه تجهیز، تسلیح، اکمال، خدمات، آموزش، تاسیسات، زیرساخت‌ها و بازسازی نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان هزینه کرده است.

تجهیزات نظامی باقی‌مانده از ایالات متحده در افغانستان شامل ۷۸ فروند هواپیما، بیش از ۴۰ هزار موتر نظامی، و بیش از ۳۰۰ هزار سلاح است که به طالبان دسترسی یافته و آن‌ها را به یکی از مجهزترین گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه تبدیل کرده است. همچنین، دستگاه‌های بایومتریک و تجهیزات شناسایی به طالبان این امکان را می‌دهد که متحدان سابق امریکا را شناسایی کنند.

تجهیزات امریکایی در دست «گروه‌های تروریستی»

اکنون طالبان و گروه‌های تروریستی به این سلاح‌ها و تجهیزات دسترسی دارند. گزارش‌های متعددی نشان می‌دهد که بخشی از این تسلیحات در بازار سیاه افغانستان و پاکستان فروخته شده و برخی حتی به خاورمیانه و کشمیر راه یافته‌اند. اخیراً تصاویری منتشر شده که نشان می‌دهد نیروهای ویژه ارتش ایران نیز از سلاح‌های امریکایی M4 استفاده می‌کنند.

حتی در برخی از حملات داعش، مثل تیرباران هزاره‌ها در ولایت دایکندی، از سلاح‌های امریکایی استفاده شد.

گزارش‌های معتبر رسانه‌ای وجود دارد که نشان می‌دهند افراد طالبان از همان روز اول قدرت‌گیری در هر ولسوالی و ولایت، سلاح‌ها، تجهیزات و وسایط فراوانی را غارت کرده و در بازار آزاد به فروش رسانده‌اند. بر بنیاد گزارش‌ها، اکنون نیز سلاح‌های امریکایی در بازار آزاد داخل افغانستان و مناطق قبایلی پاکستان خرید و فروش می‌شود.