علی عبدی، پژوهشگر ایرانی برای گذراندن شش سال حبس راهی زندان شد

علی عبدی، نویسنده، پژوهش‌گر مردم‌شناسی و فعال حقوق بشر اعلام کرد که روز دوشنبه ۶ حوت برای سپری کردن دوران محکومیت خود راهی زندان اوین در تهران می‌شود. او در کانال تلگرامش نوشت که در مجموع به ۱۲ سال زندان محکوم شده که ۶ سال آن قابل اجراست.

علی عبدی پژوهشگر مردم‌شناسی است که سال‌ها در افغانستان زندگی می‌کرد. آقای عبدی در سال ۲۰۲۱ دو ماه به اسارت طالبان درآمد و پس از آزادی، شرح آن دوران را نوشت.

او گفته است ۶ سال به خاطر یادداشت‌های قدیمی درباره‌ی اقلیت‌های جنسیتی، ۵ سال به دلیل اعتراض به انتخابات ۱۳۸۸ و یک سال به اتهام تبلیغ علیه نظام محکوم شده است. این احکام در دادگاه تجدیدنظر تأیید شده و ۶ سال آن قابل اجراست.

او تأکید کرده است که این احکام در دادگاه تجدیدنظر نیز تأیید شده‌اند و با وجود آنکه آن‌ها را «قابل دفاع» نمی‌داند، اما «قابل فهم» می‌خواند.

عبدی در ادامه توضیح داده است که به باور او، دلیل اصلی صدور این احکام نه اتهامات مطرح‌شده، بلکه ظن ارتباط او با سرویس‌های اطلاعاتی خارجی بوده است. او نوشته: «نهاد بازداشت‌کننده به این جمع‌بندی قطعی نرسید که من با سرویس‌های بیگانه ارتباط ندارم. این گمان تا روز آخر بازداشت موقت برای کارشناسان پرونده وجود داشت که ممکن است عامل دول متخاصم’باشم و پژوهش انسان‌شناسی پوششی برای انجام مأموریت در افغانستان بوده باشد.

با وجود انتقاد از حکم صادره، عبدی اعلام کرد که قصد شکایت یا اعتراض ندارد. او نوشت:
«با توکل به خدا به اوین می‌روم و از هیچ کس شکایت و آزردگی ندارم. هرچند حکم صادر شده را قابل دفاع نمی‌دانم، اما برایم قابل فهم است و فکر نمی‌کنم آن‌چه اتفاق افتاده نتیجه‌ی بدخواهی شخص یا نهادی باشد.»

علی عبدی در سال‌های اخیر بیشتر با انتشار روایت‌هایی از مردم افغانستان و مباحث خودشناسی شناخته می‌شد و خود نیز اذعان داشت که سال‌هاست از حوزه کنشگری اجتماعی فاصله گرفته است.