طالبان از اوزبیکستان خواست در سالنگ تونل دوم بسازد

عبدالغنی برادر، معاون رئیس‌الوزرای طالبان از مقامات اوزبیکستان خواست برای ساخت تونل دوم سالنگ سرمایه‌گذاری کنند. برادر در دیدار با عبدالله عارف‌اوف، نخست‌وزیر اوزبیکستان، تاکید کرد که این تونل نقش اساسی در گسترش روابط اقتصادی و ترانزیتی میان جنوب آسیا و آسیای مرکزی دارد.

ملا عبدالغنی برادر روز شنبه چهارم حوت، در یک سفر دو روزه، در راس یک هیئت طالبان به اوزبیکستان سفر کرد. او در تاشکند با عبدالله عارف‌اوف، نخست‌وزیر و جمشید خواجه‌یف، معاون نخست‌وزیر اوزبیکستان، درباره همکاری‌های اقتصادی و روابط سیاسی و امنیتی بین دو کشور گفت‌وگو کرد.

برادر در این دیدارها از اوزبیکستان خواست تا در پروژه تونل دوم سالنگ که آسیای مرکزی را به آسیای جنوبی وصل می‌کند، سرمایه‌گذاری کند. او تاکید کرد که این تونل به‌ویژه در گسترش روابط بازرگانی و ترانزیتی میان آسیای مرکزی و جنوبی نقش مهمی دارد.

طرح و دیزاینی برای فاز دوم تونل سالنگ در حکومت پیشین افغانستان تهیه شده بود، اما حکومت سابق هیچ‌گاه موفق به عملی ساختن این پروژه نشد. تونل سالنگ که در سال ۱۳۴۳ خورشیدی توسط اتحاد جماهیر شوروی ساخته شده است، شمال افغانستان را به مرکز و جنوب آن متصل می‌کند.

سیاست خارجی بی‌طرفی

براساس خبرنامه دفتر مطبوعاتی ملا برادر، او در تاشکند بر سیاست خارجی بی‌طرفانه این گروه تاکید کرده است. او گفت: «سیاست خارجی ما در قبال کشورهای همسایه و منطقه بر اصل بی‌طرفی و عدم مداخله استوار است و از کشورهای همسایه و جهان نیز چنین انتظاری داریم.» ملا برادر به کشورهای همسایه و جهان اطمینان داد که خاک افغانستان تهدیدی برای آنها نخواهد بود. معاون اقتصادی اداره طالبان همچنان گفته که این گروه از کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر جلوگیری کرده‌ است.

همکاری بانکی

ملا برادر در نشست مشترک اقتصادی با معاون نخست‌وزیر اوزبیکستان، خواستار تسریع انتقالات بانکی بین دو کشور شد. او خواهان تسهیل انتقال وجوه بانک‌های افغانستان از طریق بانک‌های اوزبیکستان به سایر کشورها شده است. معاون اقتصادی اداره طالبان گفت: «در روابط تجارتی میان افغانستان و اوزبیکستان باید از واحدهای پول ملی هر دو کشور استفاده شود.»

از میان برداشتن کنترول‌های شدید مرزی

معاون اقتصادی اداره طالبان همچنین به مشکلات تاجران افغانستان در انتقال کالاها به بازار مشترک با اوزبیکستان اشاره کرد و خواستار حل این مشکلات شد تا روابط تجارتی مشترک تقویت گردد. برادر افزود که تاجران افغان در تجارت با اوزبیکستان با مشکلاتی در دریافت مجوز مواجه هستند و پیشنهاد حذف مجوزها را مطرح کرد تا تجارت بین دو کشور تسهیل یابد.

این مقام طالبان خواستار تسهیلات در صدور ویزا برای بازرگانان افغانستان شد و تصریح کرد که کنترول و بررسی اوزبیکستان بر کالاهای صادراتی افغانستان افزایش یافته است. برادر گفت که قفل کالاها شکستانده می‌شود و به شدت بررسی می‌گردد.

کشورهای آسیای مرکزی و اوزبیکستان از نفوذ گروه‌های افراطی از خاک افغانستان نگران هستند و همواره از تهدیدهای امنیتی ناشی از این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

اوزبیکستان مانند دیگر کشورها طالبان را به رسمیت نشناخته اما روابط اقتصادی و سیاسی با این گروه دارد. در جریان سه سال گذشته مقام های طالبان و ازوبیکستان بارها در کابل و تاشکند دیدار کرده‌اند.

عبدالله عارف‌اوف، نخست‌وزیر اوزبیکستان، ۲۷ اسد امسال به کابل آمد و قراردادهایی به ارزش ۲.۵ میلیارد دالر را با طالبان امضا کرد.

دفتر معاون اقتصادی رئیس‌الوزرای طالبان اعلام کرده بود که ۱۲ تفاهمنامه به ارزش ۱.۴ میلیارد دالر در زمینه سرمایه‌گذاری و ۲۳ تفاهمنامه به ارزش ۱.۱ میلیارد دالر در بخش تجارتی امضا شده است.

اوزبیکستان همچنین دیپلومات طالبان را به عنوان کاردار در سفارت افغانستان در تاشکند پذیرفته است.