طالبان برای دور زدن تحریمهای بانکی دست به دامن اوزبیکستان شد
معاون اقتصادی رئیسالوزرای طالبان از بانکهای اوزبیکستان خواست برای انتقال وجوه مالی بانکهای افغانستان به کشورهای دیگر همکاری کنند. ملا برادر در دیدار با مقامات اوزبیکستان افزود به درخواست بانکهای افغانستان، انتقالات مالی از طریق بانکهای اوزبیکستان به کشورهای دیگر انجام شود.
ملا برادر روز شنبه در راس هیئت طالبان به ازوبیکستان رفت و با مقامات این کشور دیدار کرد. ملا برادر در نشست با جمشید خواجهیف، معاون نخستوزیر اوزبیکستان اظهار داشت که انتقالات مالی میتواند به توسعه بخش بانکی دو کشور و تقویت روابط متقابل بانکی کابل و تاشکند منجر شود.
براساس خبرنامه دفتر ملا برادر، او گفته است که این گروه میخواهد مراحل انتقالات بانکی بین افغانستان و اوزبیکستان سریعتر انجام شود تا تسهیلات تجارتی افزایش یافته و از هرگونه تاخیر یا موانع جلوگیری شود.
او تاکید کرد: «اگر به درخواست بانکهای افغانستان، انتقالات مالی از طریق بانکهای اوزبیکستان به کشورهای دیگر انجام شود، این امر به توسعه سکتور بانکی ما و تقویت روابط متقابل بانکی خواهد انجامید.»
معاون اداره طالبان همچنین تاکید کرد که برای تقویت روابط متقابل بانکی میان افغانستان و اوزبیکستان، لازم است بانک مرکزی اوزبیکستان تسهیلاتی را فراهم کند تا برخی محدودیتها در این زمینه برداشته شود و روابط بین تمامی بانکهای دو کشور تقویت گردد.
پس از تسلط دوباره طالبان، دارایی بانک مرکز افغانستان مسدود و جامعه جهانی محدودیتهای بانکی بر طالبان وضع کرد. در پی تحریم سیستم بانکی افغانستان، مبادلات مالی رسمی با افغانستان متوقف شده است.
تحریمهای بینالمللی طالبان را زمینگیر کرده و این گروه میکوشد از مجاری غیر رسمی یا از طریق جلب همکاری کشورهای همسایه این تحریمها را دور بزند.
معاون اقتصادی طالبان همچنین خواهان استفاده از واحدهای پول ملی افغانستان و اوزبیکستان در داد و ستد شد و از متخصصان اوزبیکستان درخواست کرد که در زمینه تقویت ظرفیت بانکداری افغانستان همکاری کنند.
وی به اتصال سریع سیستمهای گمرکی در مرز، فراهم کردن تسهیلات برای بازرگانان افغانستان در انتقال کالاها به بازار مشترک، حذف مجوزهای تجاری از پیشروی بازرگانان و تسهیل در صدور ویزا نیز تاکید ورزید.
به دلیل تحریمها علیه طالبان، مبادلات بانکی افغانستان با بانکهای جهانی قطع شده و بسیاری از بانکها خدمات بینالمللی ارایه نمیکنند. رهبری بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترول طالبان است، در لیست تحریمهای جهانی قرار دارد.
ملا عبدالغنی برادر در ماه اسد امسال در کنفرانس ملی کار در کابل گفت که «تحریمهای ظالمانه بانکی» باعث ایجاد مشکلات فراوان اقتصادی و افزایش سطح بیکاری در افغانستان شده است.
مقامات طالبان بارها از جامعه جهانی خواستهاند که این تحریمها را بردارد و با طالبان وارد تعامل شود.
هدایتالله بدری، رئیس پیشین بانک مرکزی طالبان در ماه ثور امسال در دیدار با معاون دبیرکل سازمان ملل در کابل گفت که تحریمهای جهانی علیه این گروه، توان خرید مردم را کاهش داده است. او گفت گفت به رغم تحریمها علیه سیستم مالی افغانستان «مبادلات بینالمللی از مجاری غیر رسمی انجام میشود.»
بیشتر بخوانید: رئیس بانک مرکزی طالبان: تحریمهای بینالمللی بیشتر به مردم آسیب زده است | افغانستان اینترنشنال
طالبان در سومین نشست دوحه مدعی شدند که بر سر رفع برخی محدودیتهای بانکی به توافق رسیدهاند؛ اما رئیس هیئت سازمان ملل در این نشست این ادعا را تکذیب کرد. رزماری دیکارلو به خبرنگار افغانستان اینترنشنال گفت که در نشست دوحه این موضوع مطرح شده، اما تصمیمی درباره آن اتخاذ نشده است.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح اعلام کرد که در نشست دوحه درباره برداشتن تحریمها علیه طالبان توافقی صورت نگرفته است، زیرا به گفته او، تصمیمگیری در این زمینه در صلاحیت سازمان ملل نیست و به کشورهای عضو مربوط میشود.