نیویارک‌تایمز: حکومت ترامپ درپی یک توافق گسترده‌تر و بهتر تجاری با چین است

نیویارک تایمز روز چهارشنبه به نقل منابع آگاه و مشاوران کنونی و پیشین ترامپ گزارش داد کاخ سفید به دنبال یک توافق گسترده تجاری با چین است که فراتر از بازبینی در روابط تجاری دو کشور باشد.

نیویورک تایمز گزارش داد که با وجود موانع قابل‌توجه در مسیر هرگونه توافق بین امریکا و چین، ترامپ مایل است با شی جین‌پینگ به یک توافق گسترده برسد که شامل سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجه و تعهدات چین برای خرید محصولات امریکایی باشد.

مشاوران ترامپ می‌گویند او همچنین می‌خواهد که این توافق مسایلی مانند امنیت تسلیحات هسته‌ای را نیز در بر بگیرد و قصد دارد این موضوع را در مذاکرات مستقیم با شی حل‌وفصل کند.

ترامپ در حال حاضر برای فشار بر چین از روش‌های متعارفی همچون اعمال تعرفه‌ها و تهدید برای مذاکره استفاده می‌کند. او در اول فبروری تمام واردات چین را با اعمال ۱۰ درصد تعرفه اضافی هدف قرار داد که این اقدام به سرعت با واکنش تلافی‌جویانه بیجینگ همراه شد.

توافقی که محقق نشد

ترامپ و مشاورانش در حال حاضر چین را به دلیل عدم پایبندی به مفاد توافق ۲۰۲۰ و همچنین حکومت بایدن را به دلیل عدم اجرای این توافق مقصر می‌دانند.

در توافق ۲۰۲۰، مقامات چینی متعهد شده بودند که برخی بازارها را به روی شرکت‌های خارجی باز کنند، از اسرار فناوری محافظت بهتری به عمل آورند، و محصولات کشاورزی و انرژی بیشتری از امریکا بخرند. اما چین هرگز به اهداف تعیین‌شده برای خرید نزدیک نشد و این مسئله را به مشکلات ناشی از همه‌گیری کرونا نسبت داد.

اگر چه چین یکی از بزرگ‌ترین تهدیدهای امنیت ملی امریکا به شمار می‌آید، اما در عین حال در موضوعاتی همچون امنیت هسته‌ای و فناوری برای واشنگتن یک شریک تجاری مهم و بازیگری کلیدی محسوب می‌شود.

مایکل پیلسبری، کارشناس امور چین که در حکومت اول ترامپ به او در مذاکرات تجاری مشاوره می‌داد، گفت تیم ترامپ در حال بررسی این است که چه کسی مسئول مذاکرات باشد، کدام بخش‌های توافق ۲۰۲۰ از سوی چین رعایت نشده و بهترین راه برای بازگرداندن بیجینگ به میز مذاکره چیست.

حکومت ترامپ هنوز به‌طور قطعی مشخص نکرده است که دقیقا چه می‌خواهد و با وجود ابراز تمایل دو طرف برای دیدار روسای جمهوری دو کشور، هنوز هیچ دیدار رسمی در این زمینه برنامه‌ریزی نشده است.

یک منبع آگاه از روند تدارک این مذاکرات به نیویارک تایمز گفت مشاوران ترامپ از جمله هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری و ایلان ماسک رئیس‌جمهور را تشویق کرده‌اند که به دنبال توافقی بزرگ باشد و به او گفته‌اند در موقعیتی قرار دارد که می‌تواند یک توافق مهم را رقم بزند.

چین در حال آماده کردن پیشنهادها و یافتن کانال‌های ارتباطی

به گزارش نیویارک تایمز، مقامات چینی و کارشناسان اندیشکده‌ها در حال کار بر روی پیشنهادی هستند که بتواند نظر ترامپ را جلب کند و آنها این ایده را با فعالان اقتصادی و سایر کارشناسان در میان گذاشته‌اند.

به گفته یک دیپلومات پیشین که نخواسته است نامش فاش شود، یکی از پیشنهادات چین می‌تواند شامل سرمایه‌گذاری‌هایی در امریکا باشد که حدود نیم میلیون شغل در صنایعی مانند انرژی خورشیدی، خودروهای برقی و باتری‌ها ایجاد می‌کند.

این پیشنهاد همچنین می‌تواند شامل خریدهای گسترده چین از صادرات امریکا و همکاری در زمینه حفظ صلح در کوریای شمالی، بازسازی اوکراین و تعهداتی برای حفظ دالر به‌عنوان ارز برتر جهانی باشد.

هنوز مشخص نیست که چین در ازای این امتیازات، چه چیزی مطالبه خواهد کرد، اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند که شی جین‌پینگ به دنبال کاهش برخی از تعرفه‌های حکومت ترامپ و کاهش محدودیت‌ دسترسی چین به فناوری‌های پیشرفته است.

طبق گزارش نیویارک تایمز، چین به دنبال ایجاد کانال‌های غیررسمی ارتباطی با امریکاست و با توجه به منافع اقتصادی گسترده شرکت خودروسازی تسلا در چین، مقام‌های چینی به طور ویژه به دنبال بررسی نقش ایلان ماسک هستند.

در ماه جنوری، هان ژنگ، معاون رئیس‌جمهور چین، در سفرش به امریکا برای شرکت در مراسم تحلیف ترامپ، با ایلان ماسک دیدار کرد.

هنوز مشخص نیست که ماسک تا چه حد درباره چین با ترامپ صحبت کرده است، اما یک مقام آگاه به نیویارک‌تایمز گفت ماسک اطمینان داده است که برخی توافقات قابل دستیابی است و تاکید کرده که امریکا باید برای پرهیز از تشدید تنش‌ها با چین، راه‌هایی برای همکاری با این کشور پیدا کند.

به گفته افرادی که در جریان تدارکات برای مذاکرات امریکا با چین مطلع هستند، اسکات بسنت و هاوارد لاتنیک، وزرای خزانه‌داری و بازرگانی امریکا، رهبری مذاکرات با چین را بر عهده خواهند داشت و آن‌ها در حال بررسی پیشنهاداتی برای ایجاد توازن در تجارت با چین هستند.

این پیشنهادات شامل سرمایه‌گذاری‌های گسترده چین در امریکا و خرید گسترده محصولات کشاورزی، هواپیماها و سایر کالاهای امریکایی و کنترول مازاد تولید صنعتی چین می‌شود.

با وجود این پیشنهادها، استقبال از سرمایه‌گذاری چین در کارخانه‌های امریکایی، در حکومت ترامپ می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، زیرا برخی مقامات کلیدی از جمله مارکو روبیو، وزیر خارجه، مایک والتز، مشاور امنیت ملی و پیتر ناوارو، مشاور ارشد تجاری ترامپ، سرمایه‌گذاری چینی‌ها را تهدیدی امنیتی می‌دانند.

در سال‌های اخیر نیز دولت‌های فدرال و ایالتی و کانگرس، در ارتباط با مالکیت چینی‌ها بر شرکت‌های فناوری و املاک امریکا مواضع سختگیرانه‌ای در پیش گرفته‌اند.