دیپلومات برجسته ایرانی: امکان سرنگونی اداره طالبان وجود دارد

سفیر پیشین جمهوری اسلامی در تاجیکستان گفته که احتمال تغییر حکومت طالبان در اثر «شورش، جنگ داخلی یا مداخله خارجی» وجود دارد. رسول موسوی با انتقاد از طالبان گفت که این گروه به دوران حکومتداری اول خود بازگشته و در حال حاضر انحصار حکومت بر اساس فقه حنفی و اتکا بر قومیت پشتون است.

طبق گزارش خبرگزاری ایرنا،‌ این دیپلومات پیشین جمهوری اسلامی در دومین نشست هم‌اندیشی اندیشمندان ایران، افغانستان و روسیه در تهران سه سناریو را برای آینده طالبان مطرح کرد.

آقای موسوی گفت: «احتمال نخست تثبیت و ادامه وضع موجود است. احتمال دوم، تغییر در شیوه حکمرانی طالبان (تغییر رفتار – حکومت مشارکتی – حکومت فراگیر) خواهد بود و احتمال سوم تغییر رژیم سیاسی (شورش- جنگ داخلی – مداخله خارجی) در افغانستان است.»

طبق گزارش ایرنا، این دیپلومات برجسته ایرانی احتمال شناسایی طالبان را بسیار ضعیف خواند و گفت: «بی‌ثباتی افغانستان هم به جهت بین‌المللی و هم به جهت داخلی (مسائل گروه‌های قومی – زنان – تحصیل دختران و غیره) ادامه می‌یابد.» او افزود که نگرانی کشورهای منطقه از حضور تروریست‌ها در افغانستان باعث ادامه عدم همکاری‌های جامع منطقه‌ای می‌شود.

ایرنا افزود که آقای موسوی شورش یا جنگ داخلی و یا مداخله خارجی را بدترین سناریو برای مردم افغانستان و منطقه دانسته و گفته است که کشورهای منطقه منافعی در جنگ داخلی افغانستان ندارند و بی‌ثباتی افغانستان را موجب ناامنی در منطقه و افزایش تهدید تروریسم می‌دانند.

سفیر پیشین ایران در تاجیکستان در مورد تغییر در شیوه حکمرانی طالبان هم گفت که «به هر میزان که طالبان بتواند سایر اقوام را در حکمرانی شریک سازد و شرایطی را آماده سازد که اقشار مختلف مردم افغانستان همبستگی بیشتری با حکومت طالبان احساس کنند، ثبات جامعه افغانستان بیشتر می‌شود».

با این حال،‌ این دیپلومات سابق جمهوری اسلامی گفته که طالبان «تمام صحبت‌های دوران مذاکرات در مورد حکومت فراگیر، آموزش دختران و حقوق زنان و دیگر موضوعات را فراموش کرده است.»

به گفته آقای موسوی طالبان به دوران حکومتداری اول خود بازگشته و «در حال حاضر انحصار حکومت و حکمرانی بر اساس فقه حنفی با قرائت خاص و اتکا بر قومیت پشتون است».

موسوی در سخنرانی خود همچنین به گزارش شورای امنیت در مورد حضور داعش، القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان اشاره کرده و گفته است که سازمان ملل در خصوص نقض سیستماتیک حقوق بشر (جنایت علیه بشریت) در این کشور هشدار داده و دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی درخواست دستگیری رهبر و قاضی القضات طالبان را داده است.