امریکا درباره شیوه مشارکتش در تامین امنیت اوکراین از اروپا نظرخواهی کرد

خبرگزاری رویترز بر اساس یک سند که بیانیه‌ای دیپلوماتیک از سوی امریکاست، گزارش داد ایالات متحده از کشورهای اروپایی خواسته که مطالبات خود را از واشنگتن درباره شیوه مشارکت در تامین امنیت اوکراین مطرح کنند.

رویترز یک‌شنبه ۲۸ دلو نوشت این بیانیه دیپلوماتیک هفته گذشته به پایتخت‌های اروپایی ارائه شده و شامل نکته‌ها و پرسش‌هایی از این کشورها است.

امریکا در این سند ‌پرسیده است که کدام کشورهای اروپایی قادر به ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین هستند، کدام‌یک به اعزام نیرو به اوکراین در چارچوب یک توافق صلح تمایل دارند، و نیرویی که تحت رهبری اروپا در اوکراین مستقر خواهد شد، چه تعداد می‌تواند باشد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، متحدان اروپایی واشنگتن را با اعلام آغاز فوری مذاکرات صلح پس از تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، شوکه کرد.

این اقدام بدون مشورت با کشورهای اروپایی یا کی‌یف صورت گرفت.

در حالی که مقام‌های امریکایی و روسی قصد دارند در روزهای آینده با هدف پایان دادن به جنگ اوکراین، در عربستان سعودی دیدار کنند، مقام‌های اوکراین و اروپا به این دیدار دعوت نشده‌اند.

در سوی مقابل، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین از قصد خود برای سفر به امارات متحده عربی، عربستان سعودی و ترکیه خبر داد، اما زمان دقیق آن را مشخص نکرد.

او در عین حال افزود برنامه‌ای برای دیدار با مقام‌های امریکایی یا روسی در طول این سفرها ندارد.

پرسشی که مورد استقبال اروپا قرار می‌گیرد

بر اساس گزارش‌ها، پس از گفت‌وگوی ترامپ و پوتین، ایالات متحده سندی را به پایتخت‌های اروپایی ارسال کرده و از آن‌ها خواسته است میزان و نوع کمک‌های احتمالی خود را برای ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین مشخص کنند.

اما متن کامل این سند که به رویت رویترز رسیده، نشان می‌دهد امریکا همچنین از متحدان اروپایی خود خواسته مطالبات شان را از واشنگتن در این زمینه مطرح کنند.

رویترز نوشت این پرسش مورد استقبال بسیاری از دولت‌های اروپایی قرار خواهد گرفت.

دولت‌های اروپایی به صراحت اعلام کرده‌اند تنها با حمایت واشینگتن می‌توانند تضمین‌های امنیتی به اوکراین ارائه کنند.

یکی از سوالات مطرح‌شده در این سند چنین است: «دولت شما چه حمایت‌هایی را از سوی ایالات متحده برای مشارکت در این ترتیبات امنیتی ضروری می‌داند؟ به‌طور مشخص، چه منابعی در کوتاه‌مدت و بلندمدت از سوی ایالات متحده مورد نیاز خواهد بود؟»

دو دیپلومات اروپایی در همین رابطه به رویترز گفتند بحث در مورد چگونگی واکنش پایتخت‌های اروپایی به این سند همچنان ادامه دارد، اما برخی معتقدند این واکنش باید یک پاسخ جمعی باشد.

برخی از مقام‌های اروپایی، از جمله رهبران بریتانیا و آلمان، دوشنبه ۲۹ دلو در پاریس در یک نشست اضطراری درباره اوکراین با یکدیگر دیدار خواهند کرد.

پرسش درباره شمار نیروهای تحت رهبری اروپا در اوکراین

این سند همچنین می‌پرسد کدام کشورهای اروپایی یا سایر کشورها توانایی یا تمایل به مشارکت در این چارچوب امنیتی را دارند و آیا کشورشان آماده اعزام نیرو به اوکراین در چارچوب یک توافق صلح است یا خیر.

در این سند آمده است: «در صورت استقرار نیروهای نظامی یک کشور ثالث در اوکراین به‌عنوان بخشی از توافق صلح، چه تعداد نیرو تحت رهبری اروپا مورد نیاز خواهد بود؟ این نیروها چگونه، کجا و برای چه مدتی مستقر خواهند شد؟»

همچنین از کشورها پرسیده شده در صورت حمله روسیه به این نیروها، ایالات متحده، متحدان و شرکا باید برای انجام چه اقداماتی آماده باشند.

امریکا از کشورهای اروپایی پرسیده است: «دولت شما چه ظرفیت‌ها، تجهیزات و گزینه‌های حفظ، تعمیر و نگهداری را برای ارائه به اوکراین در جهت بهبود موقعیتش در مذاکرات و افزایش فشار بر روسیه در اختیار دارد؟»

همچنین این سوال مطرح شده که دولت‌های اروپایی برای افزایش تحریم‌ها علیه روسیه، از جمله اجرای دقیق‌تر تحریم‌های موجود، آماده انجام چه اقداماتی هستند.

ترامپ بارها وعده داده است که جنگ اوکراین را به‌سرعت پایان خواهد داد. او ۲۴ دلو تماس‌های تلفنی جداگانه‌ای با پوتین و زلنسکی برقرار کرد.

مارکو روبیو و سرگئی لاوروف، وزرای خارجه امریکا و روسیه، ۲۷ دلو در تماسی درباره همکاری احتمالی در تعدادی از مسائل دوجانبه گفت‌وگو کردند.

بر اساس اعلام وزارت خارجه امریکا، روبیو در این تماس بر تعهد ترامپ برای پایان دادن به مناقشه اوکراین تاکید کرد.

وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد روبیو و لاوروف در تماس تلفنی خود درباره جنگ اوکراین و لزوم برداشتن «محدودیت‌های یک‌طرفه‌ای» که از سوی دولت جو بایدن در زمینه همکاری‌های تجاری و اقتصادی واشنگتن و مسکو اعمال شده است، گفت‌وگو کردند.

روسیه در حال حاضر یک‌پنجم خاک اوکراین را در کنترول خود دارد و در ماه‌های اخیر، به‌تدریج در شرق این کشور پیشروی کرده است.

این در حالی است که ارتش کوچک‌تر کی‌یف با کمبود نیروی انسانی دست و پنجه نرم می‌کند و تلاش دارد تا تسلط خود را بر بخشی از مناطق غربی روسیه تحکیم بخشد.

روسیه خواستار آن است که اوکراین بخشی از سرزمین‌های خود را واگذار کند و برای همیشه «بی‌طرف» بماند.

در مقابل، کی‌یف خواهان خروج نیروهای روسیه از مناطق اشغالی، عضویت در ناتو یا دریافت تضمین‌های امنیتی معادل برای جلوگیری از حملات آینده مسکو است.