ترامپ: اگر تا ظهر شنبه تمام گروگان‌ها آزاد نشوند، آتش‌بس غزه باید لغو شود

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، در واکنش به هشدار حماس مبنی بر توقف آزادی گروگان‌ها گفت اگر همه گروگان‌های بازداشت شده در غزه تا ظهر شنبه بازگردانده نشوند، پیشنهاد می‌کند آتش‌بس اسرائیل و حماس لغو شود و اجازه می‌دهد «جهنم به‌پا شود».

ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «تمامی گروگان‌ها و نه فقط چند نفر از آنها باید ‌تا ساعت ۱۲ روز شنبه ۲۷ دلو آزاد شوند و اگر نشدند، همه چیز عوض می‌شود و در جهنم به‌روی حماس باز خواهد شد.»

او افزود: «این نظر من است و ممکن است اسرائیل نظر خود را داشته باشد که در این‌صورت نظر آن‌ها اصل است.»

ترامپ گفت گمان می‌کند که بسیاری از گروگان‌ها در دوران اسارت جان خود را از دست داده‌اند با این حال، همه آنها باید تا ساعت ۱۲ ظهر روز شنبه آزاد شوند.

رئیس‌جمهور امریکا با اشاره به خنده یکی از نیروهای حماس به شادی یکی از گروگان‌ها در زمان آزادی برای دیدن خانواده خود و بی‌خبری از مرگ اعضای خانواده‌اش در حمله حماس، گفت: «حماسی‌ها مریض‌اند، و شنبه راس دوازده می‌فهمند چه بلایی سرشان می‌آورم.»

او در عین حال هشدار داد که اگر مصر و اردن طرح او برای پذیرش ساکنان غزه را در خاک خود نپذیرند، ممکن است کمک‌های امریکا به مصر و اردن را قطع کند.

پس از اعلام حماس مبنی بر توقف آزادی گروگان‌ها، مذاکرات آتش‌بس با چالش جدیدی روبه‌رو شده است. در حالی که اسرائیل و حماس یکدیگر را به نقض توافق متهم می‌کنند، اظهارات ترامپ درباره آینده غزه و حمایت نتانیاهو از این موضع، تنش‌ها را افزایش داده و ادامه مذاکرات را به بن‌بست کشانده است.

حماس دوشنبه اعلام کرد که آزادی گروگان‌های اسرائیلی را تا اطلاع ثانوی متوقف می‌کند و دلیل این تصمیم را نقض توافق آتش‌بس از سوی اسرائیل عنوان کرد.

حماس ساعاتی پس از اعلام توقف آزادی گروگان‌ها، با انتشار بیانیه دیگری گفت که این خبر را عمدا پنج روز قبل از آزادی برنامه‌ریزی‌شده اعلام کرده «تا به میانجی‌ها فرصت کافی بدهد تا اشغالگران را تحت فشار قرار دهند که به تعهدات خود عمل کنند».

حماس در این بیانیه افزود به تعویق انداختن آزادی زندانیان یک پیام هشدار دهنده به اسرائیل و «فشار برای پایبندی دقیق به مفاد توافق است.»

حماس تاکید کرد اگر اسرائیل به نقض مفاد آتش‌بس پایان دهد، حاضر است گروگان‌ها را روز شنبه و طبق برنامه‌ آزاد کند.

خبر توقف آزادی گروگان‌ها در حالی منتشر شد که تردیدها درباره دوام آتش‌بسی که از ابتدا شکننده بود، افزایش یافته است.

خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی از دولت خواسته‌اند که به توافق پایبند بماند و ساکنان غزه نیز تلاش دارند زندگی خود را در این منطقه ویران‌شده بازسازی کنند.

بر اساس توافق، قرار بود حماس، همانند دفعات گذشته، روز شنبه تعدادی از گروگان‌های اسرائیلی را در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی و دیگر بازداشت‌شدگان فلسطینی در اسرائیل آزاد کند.

ابو عبیده، سخنگوی شاخه نظامی حماس، گفت که نقض آتش‌بس از سوی اسرائیل شامل مواردی از جمله جلوگیری از بازگشت فلسطینیان به شمال غزه، هدف قرار دادن فلسطینیان با گلوله‌باران و تیراندازی، و ممانعت از ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه بوده است.

جابه‌جایی ساکنان غزه

دونالد ترامپ دوشنبه ۲۲ دلو همچنین به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که کشورهای منطقه پس از گفت‌وگو با او ساکنان غزه را خواهند پذیرفت.

با این حال او هشدار داد که اگر اردن و مصر پناهجویان فلسطینی را که از غزه منتقل می‌ شوند نپذیرند، ممکن است کمک به این دو کشور را متوقف کند.

اردن و مصر از دریافت‌کنندگان بزرگ کمک‌های مالی امریکا هستند و قطع این کمک‌ها می‌تواند بر این کشورها تاثیری چشمگیر داشته باشد.

بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر که به واشنگتن سفر کرده است، دوشنبه ۲۲ دلو در دیدار با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا، بر مخالفت قاهره با جابه‌جایی ساکنان غزه تاکید کرد و گفت کشورهای عربی از مخالفت فلسطینی‌ها با طرح دونالد ترامپ حمایت می‌کنند.

آتش‌بس و تنش‌ها

آتش‌بس که از ۳۰ جدی آغاز شده، تاکنون عمدتا برقرار بوده، اما در برخی موارد، نیروهای اسرائیلی فلسطینیان را به قتل رسانده‌اند. سازمان‌های امدادی اعلام کرده‌اند که از زمان آغاز آتش‌بس، میزان ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه افزایش یافته است.

با این حال، ابو عبیده اعلام کرد که آزادی برنامه‌ریزی‌شده گروگان‌ها در روز شنبه به تعویق خواهد افتاد تا زمانی که اسرائیل به توافق آتش‌بس پایبند شود و «کمبودهای هفته‌های گذشته را جبران کند.»

واکنش اسرائیل

اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، گفت که اعلام حماس نقض توافق آتش‌بس است و دستور داده است که ارتش در بالاترین سطح آماده‌باش در غزه قرار گیرد و از جوامع اسرائیلی دفاع کند.

یک مقام اسرائیلی اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو، در حال گرفتن مشورت‌های امنیتی است. همچنین، کابینه امنیتی متشکل از وزرای دفاع، امنیت ملی و امور خارجه، روز سه‌شنبه جلسه‌ای برگزار خواهد کرد.

دو منبع امنیتی مصری به رویترز گفتند که میانجی‌گران نگران شکست توافق آتش‌بس هستند، توافقی که با میانجی‌گری قطر، مصر و ایالات متحده به دست آمده بود.

یک گروه نماینده خانواده‌های گروگان‌ها از میانجی‌گران خواسته‌اند که از فروپاشی توافق جلوگیری کنند، در حالی که یک گروه دیگر که نماینده کهنه‌سربازان ارتش اسرائیل است، دولت نتانیاهو را به «خرابکاری عمدی» در اجرای توافق آتش‌بس متهم کرده است.

آزادی گروگان‌ها

تاکنون، ۱۶ نفر از ۳۳ گروگان برنامه‌ریزی‌شده برای آزادی در مرحله اول ۴۲ روزه این توافق به خانه بازگشته‌اند، به همراه پنج گروگان تایلندی که خارج از برنامه آزاد شدند.

در مقابل، اسرائیل صدها زندانی و بازداشتی فلسطینی را آزاد کرده است، که شامل زندانیانی با احکام حبس ابد به دلیل حملات مرگبار، و همچنین فلسطینیانی می‌شود که در جریان جنگ بازداشت شده و بدون محاکمه در بازداشت نگه داشته شده بودند.

اتهامات متقابل

حماس اسرائیل را متهم کرده که در اجرای توافق، ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه را به تاخیر انداخته، و این یکی از شرایط مرحله اول توافق بوده است.

در مقابل، اسرائیل نیز حماس را به عدم رعایت ترتیب تعیین‌شده برای آزادی گروگان‌ها و اجرای نمایش‌های عمومی تحقیرآمیز در هنگام تحویل گروگان‌ها به صلیب سرخ متهم کرده است.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل پیش‌تر اعلام کرده بود که هیئت اسرائیلی از مذاکرات آتش‌بس در قطر بازگشته است، در حالی که تردیدها در مورد روند میانجی‌گری مصر و قطر برای پایان دادن به جنگ افزایش یافته است.

یک مقام فلسطینی نزدیک به مذاکرات گفت که بی‌اعتمادی میان دو طرف مانع از پیشرفت مذاکرات شده، زیرا هر یک دیگری را به نقض توافق آتش‌بس متهم می‌کنند.

اظهارات ترامپ و تاثیر آن بر آینده غزه

اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، مبنی بر این که فلسطینیان باید از غزه خارج شوند و این منطقه ساحلی تحت کنترول امریکا به عنوان یک پروژه املاک و مستغلات توسعه یابد، انتظارات درباره آینده پس از جنگ را دگرگون کرده است.

شبکه فاکس‌نیوز روز دوشنبه بخشی از مصاحبه‌ای با ترامپ را منتشر کرد. از او درباره این طرح و این‌که آیا فلسطینیان حق بازگشت خواهند داشت، پرسیده شد که او پاسخ داد: «نه، نخواهند داشت.»

ترامپ گفت: «من درباره ساخت یک مکان دائمی برای آن‌ها صحبت می‌کنم، زیرا اگر آن‌ها اکنون بازگردند، سال‌ها طول خواهد کشید تا اصلا امکان زندگی در آنجا وجود داشته باشد.»

او افزود که می‌تواند با مصر و اردن برای اسکان فلسطینیان به توافق برسد.

واکنش اسرائیل و مصر

نتانیاهو پس از بازگشت از سفر خود به واشنگتن از اظهارات ترامپ حمایت کرد، که این امر باعث نارضایتی در مصر شد.

منابع امنیتی مصری اعلام کردند که اسرائیل با تاخیر در خروج نیروهای خود و ادامه نظارت هوایی، در مسیر پیشرفت توافق آتش‌بس مانع ایجاد می‌کند.

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق آتش‌بس، که شامل آزادی باقی‌مانده گروگان‌ها و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه است، هفته گذشته آغاز شد اما نشانه‌ای از پیشرفت جدی در آن دیده نمی‌شود.

یک مقام فلسطینی در مذاکرات گفت: «احساس بی‌اعتمادی وجود دارد، به‌ویژه اینکه حماس شاهد عدم اجرای مرحله اول توافق در مورد ورود کمک‌های بشردوستانه و ارسال مواد مورد توافق به غزه است.»