ترامپ وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم به امریکا را امضا کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، دوشنبه ۲۲ دلو، تعرفه‌های واردات فولاد و آلومینیوم به ایالات متحده را به ۲۵ درصد افزایش داد و معافیت‌ها و سهمیه‌های معافیت از عوارض گمرکی را برای کانادا، مکسیکو، برازیل و سایر کشورها لغو کرد.

این کشورها اصلی‌ترین صادرکنندگان فولاد و آلومینیوم به امریکا اند و چنین اقدامی می‌تواند خطر یک جنگ تجاری چندجبهه‌ای را بیش از پیش افزایش دهد.

ترامپ دوشنبه اعلامیه‌هایی را امضا کرد که نرخ تعرفه واردات آلومینیوم را از ۱۰ درصد قبلی که در سال ۲۰۱۸ وضع کرده بود، به ۲۵ درصد افزایش داد و با این اقدام تعرفه ۲۵ درصدی را بر میلیون ها تن واردات فولاد و آلومینیوم که تحت معاملات سهمیه‌ای، معافیت‌ها و هزاران استثنای دیگر به امریکا صادر می‌‎شد، بازگرداند.

مقامات دولت ترامپ می‌گویند که این معافیت‌ها، اثربخشی تعرفه‌هایی را که در دولت اول ترامپ وضع شده بود، از بین‌برده‌اند و برای محافظت از صنعت فولاد و آلومینیوم ایالات متحده اعمال این تعرفه‌ها ضروری است.

پیتر ناوارو، مشاور تجاری ترامپ، گفت که این اقدامات به تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم ایالات متحده کمک و امنیت اقتصادی و ملی امریکا را تقویت می‌کند.

او به خبرنگاران گفت: «تعرفه‌های جدید فولاد و آلومینیوم به دامپینگ خارجی پایان می دهد، تولید داخلی را تقویت می‌کند و حیات صنایع فولاد و آلومینیوم ما را به‌عنوان ستون فقرات اقتصادی و امنیت ملی امریکا تضمین می‌کند.»

ترامپ پیشتر در روز یک‌شنبه، ۲۱ دلو، در مسیر رفتن به مسابقه سوپر بول در نیواورلئان، در گفت‌وگو با خبرنگاران از تصمیم خود در این زمینه خبر داده و گفته بود که دوشنبه به‌طور رسمی تعرفه‌های جدید را اعلام خواهد کرد.

تعرفه‌های جدید، مازاد بر تعرفه‌های فعلی در زمینه واردات فلزات خواهد بود.

رئیس‌جمهور امریکا همچنین گفت که در روزهای آینده از «تعرفه‌های متقابل» بر همه کشورها رونمایی خواهد کرد. قرار است نرخ این تعرفه‌ها با میزان اعمال‌شده از سوی هر کشور مطابقت داشته باشد.

طبق داده‌های دولتی و آمارهای موسسه آهن و فولاد امریکا؛ کانادا، برازیل و مکسیکو، بزرگ‌ترین صادرکنندگان فولاد به ایالات متحده هستند.

کانادا با اختلاف زیاد، بزرگ‌ترین تامین‌کننده فلز آلومینیوم اولیه برای امریکا محسوب می‌شود و در ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی ۷۹ درصد از کل واردات این محصول را تامین کرده است.

پس از انتشار این خبر، سهام شرکت‌های تولیدکننده فولاد و آلومینیوم امریکا در معاملات پیش از بازگشایی بازار افزایش یافت و سهام برخی از شرکت‌های بزرگ فولادسازی اروپا با افت مواجه شد.

تصمیم اروپا برای اتخاذ واکنش متقابل در برابر ترامپ

کمیسیون اروپا دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که هیچ توجیهی برای اعمال تعرفه‌های جدید بر صادرات فلزات خود نمی‌بیند و در صورت چنین «اقدام غیر موجهی» از سوی ترامپ، برای حفاظت از منافع کسب‌وکارها، کارگران و مصرف‌کنندگان اروپایی، واکنش نشان خواهد داد.

این کمیسیون همچنین تاکید کرد تاکنون اطلاع‌رسانی رسمی درباره اعمال تعرفه‌های بیشتر بر کالاهای اروپایی دریافت نکرده و تا زمانی که جزییات این اقدامات مشخص نشود، واکنشی نشان نخواهد داد.

ترامپ در دور نخست ریاست‌جمهوری خود بر فولاد وارداتی از بسیاری از کشورها تعرفه ۲۵ درصدی و بر آلومینیوم تعرفه ۱۰ درصدی اعمال کرد. این تعرفه‌ها برای اتحادیه اروپا، ۶.۴ میلیارد یورو از صادرات آن‌ها را شامل می‌شد.


اتحادیه اروپا سال ۲۰۱۸ در پاسخ، مجموعه‌ای از تعرفه‌های متقابل را بر کالاهای امریکایی به ارزش ۲.۸ میلیارد یورو اعمال کرد که بوربون و موتورسایکل‌های هارلی دیویدسون را شامل می‌شد.

دیپلومات‌های اروپایی می‌گویند در صورت اجرای تعرفه‌های وارداتی جدید از سوی ترامپ، منطقی‌ترین اقدام، اعمال دوباره این تدابیر متقابل خواهد بود.

علاوه بر اتحادیه اروپا، مقامات کشورها نیز به‌طور مستقل نسبت به تصمیم جدید ترامپ واکنش نشان دادند.

سخنگوی کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا،‌ درباره تعرفه‌گذاری احتمالی دولت امریکا برای کشورش گفت: «بدون دیدن جزییات، نمی‌توانیم در مورد تاثیرات آن اظهارنظر کنیم، دولت همیشه برای تمام تحولات آماده است.»

او افزود که بریتانیا هیچ پیشنهاد دقیقی از سوی امریکا در مورد تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم دریافت نکرده است اما «به‌طور مناسب در این زمینه تصمیم خواهد گرفت.»

رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان، دوشنبه اعلام کرد که اروپا باید متحد و قاطعانه به محدودیت‌های تجاری یک‌جانبه واکنش نشان دهد و برای این اقدام آماده است.

پیش از آن نیز سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان در واکنشی گفت برلین تهدید تعرفه‌ای ترامپ را جدی می‌گیرد و همه تلاش‌ها را برای جلوگیری از افزایش تعرفه‌ها انجام می‌دهد.

ترامپ تاکنون مشخص نکرده که کدام کشورها تحت تاثیر اعمال تعرفه‌های جدید او قرار خواهند گرفت، اما اشاره کرد که این رویکردی گسترده است که می‌تواند به حل مشکلات بودجه‌ای امریکا نیز کمک کند.

ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، دوشنبه گفت پاریس و شرکای اروپایی آن نباید در دفاع از منافع خود در برابر تهدیدهای تعرفه‌ای امریکا تردید کنند.

او تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید آماده پاسخ‌گویی و واکنش به این اقدامات ترامپ باشد.

واکنش دیگر کشورها

تصمیم ترامپ برای اعمال تعرفه‌های جدید، در خارج از اروپا نیز واکنش‌هایی به دنبال داشت.

دان فارل، وزیر تجارت استرالیا، اعلام کرد که صادرات فولاد و آلومینیوم این کشور به امریکا «هزاران شغل با حقوق مناسب» در ایالات متحده ایجاد کرده و برای منافع دفاعی مشترک حیاتی است.

بر اساس داده‌های پایگاه تجارت سازمان ملل، استرالیا در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۳۷ میلیون دلار فولاد و محصولات آهنی و در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۷۵ میلیون دلار آلومینیوم به امریکا صادر کرده است.

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، بر تلاش برای دریافت معافیت از تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم از امریکا تاکید کرد.

مقامات صنعتی و یک منبع دولتی هند به خبرگزاری رویترز گفتند تعرفه‌های مدنظر ترامپ احتمالا تولیدکنندگان هندی را به سمت بازارهای جایگزین مانند اروپا و آسیای جنوب شرقی سوق خواهد داد.

هند دومین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم اولیه در جهان است و امریکا بزرگ‌ترین بازار صادراتی این کشور برای آلومینیوم محسوب می‌شود.

بر اساس داده‌های دولتی، هند در سال منتهی به مارچ ۲۰۲۴، حدود ۲۰۰ هزار تن آلومینیوم به ۸۹۴.۴ میلیون دالر به امریکا صادر کرد.

نرندرا مودی، نخست‌وزیر هند، این هفته با ترامپ دیدار خواهد کرد و انتظار می‌رود که پیشنهاد کاهش بیشتر تعرفه‌ها را مطرح کند؛ اقدامی که می‌تواند صادرات امریکا به هند را افزایش دهد و از بروز یک جنگ تجاری بین دو کشور جلوگیری کند.

وزارت صنعت کوریای جنوبی دوشنبه اعلام کرد که برای بررسی راهکارهای کاهش تاثیر احتمالی تعرفه‌های جدید، با تولیدکنندگان فولاد نشست اضطراری در سئول برگزار کرده است.

یکی از مقام‌های شرکت هیوندای استیل درباره افزایش قیمت صادرات در پی این تغییر اظهار نگرانی کرد.

او به سهمیه سالانه فولاد بدون تعرفه کوریای جنوبی اشاره کرد که معادل ۷۰ درصد میانگین صادرات این کشور به امریکا در سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ است و در دوران نخست ریاست‌جمهوری ترامپ مورد توافق قرار گرفت.

امریکا چقدر به واردات آلومینیوم و فولاد وابسته است؟

حدود یک‌چهارم از کل فولاد مورد استفاده در امریکا وارداتی است که بخش عمده آن از مکسیکو و کانادا یا از متحدان نزدیک در آسیا و اروپا مانند جاپان، کوریای جنوبی و آلمان تامین می‌شود.

هرچند چین بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده فولاد در جهان است، اما حجم بسیار کمی از فولاد آن به امریکا صادر می‌شود.

تعرفه ۲۵ درصدی که در سال ۲۰۱۸ اعمال شد، باعث شد بیشتر فولاد چین از بازار امریکا حذف شود.

در سال گذشته میلادی، چین تنها ۵۰۸ هزار تن فولاد به امریکا صادر کرد که معادل ۱.۸ درصد از کل واردات فولاد امریکا بود.

در مورد آلومینیوم، امریکا وابستگی بیشتری به واردات دارد، چرا‌که صنعت ذوب آلومینیوم امریکا در مقایسه با استانداردهای جهانی کوچک محسوب می‌شود.

بر اساس داده‌های سازمان زمین‌شناسی امریکا، ظرفیت کل واحدهای ذوب آلومینیوم این کشور تنها ۱.۷۳ درصد از ظرفیت جهانی را تشکیل می‌دهد.

حدود نیمی از آلومینیوم مصرفی در امریکا وارداتی است و بیشتر آن از کانادا تامین می‌شود. سال گذشته میلادی، امریکا ۳.۲ میلیون تن آلومینیوم از کانادا وارد کرد.

پس از کانادا، امارات متحده عربی و چین، بزرگ‌ترین تامین‌کنندگان آلومینیوم امریکا هستند.