پیامی به طالبان؛ سفیر جمهوری اسلامی آرزو کرد دنیا، کوچکترین میهمان سفارت داکتر شود

سفیر جمهوری اسلامی در کابل در شبکه اکس گفته که دنیا کوچکترین میهمان «روزی ملی» در سفارت بود. در این یادداشت که تلنگری به طالبان است، علیرضا بیکدلی گفته که این دختر خردسال آروزیش داکتر شدن است و ابراز امیدواری کرد که روزی برسد سفارت میزبان «خانم دکتر دنیا» باشد.

روز یکشنبه،‌ ۱۱ دلو به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آقای بیکدلی میزبان میهمانانی از اعضای طالبان، دیپلومات‌های خارجی مقیم کابل، دانشگاهیان، ورزشکاران و اصحاب رسانه، در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران بود.

بیکدلی در یادداشتی در صفحه رسمی سفارت جمهوری اسلامی در اکس درباره میهمان کوچک سفارت نوشت: «اسمش دنیا، کوچکترین میهمان روز ملی در سفارت بود. آرزویش دکتر شدن است. به امید موفقیت او و روزی که سفارت میزبان خانم دکتر دنیا باشد.»

به نظر می‌رسد این یادداشت تلنگری به مقام‌های طالبان باشد که آموزش دختران بالاتر از صنف شش را ممنوع کرده و درهای دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی را کلا به روی دختران و زنان افغان بسته است. دخترانی که مثل دنیا دوست دارند روزی دکتر، مهندس و پیلوت شوند.

سفیر ایران از آرزوی دنیا نوشته که گفته می‌خواهد داکتر شود. بیکدلی که حکومتش بالاترین سطح روابط با طالبان را برقرار کرده و همین چند روز پیش عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورش میهمان طالبان در کابل بود، به خوبی می‌داند که طالبان دروازه‌های مکاتب بالاتر از صنف شش را به روی دختران بسته است و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، دنیا و دنیاهای دیگر آرزوی‌شان تا ابد آرزو باقی خواهد ماند.

واکنش‌ها به یادداشت بیکدلی

سفیر جمهوری اسلامی در حالی برای دنیای کوچک ابراز امیدواری کرده که کشورش در سقوط حکومت پیشین و بر باد شدن آرزوهای میلیون‌ها دختر و زن افغان به اذعان برخی مقام‌های این کشور سهم داشته است.

طبق گزارش‌ها و اظهارات مقام‌های دولت پیشین، در کنار پاکستان، بیشترین کمک نظامی و آموزشی را به طالبان در طول جنگ با نیروهای امنیتی دولت پیشین و متحدان آن ارائه کرده است.

در همان حال، جمهوری اسلامی از اولین کشورهای بود که ضمن باز نگهداشتن سفارت خود در کابل، سفارت افغانستان در تهران را به طالبان واگذار کرد و سطح روابط خود را با رژیم طالبان به سرعت ارتقا داد و همکاری‌ها به خصوص در بخش اقتصادی را تقویت کرد.

جمهوری اسلامی علاوه بر این، در حدود یک سال گذشته در داخل ایران بیشترین فشار را بر مهاجران افغان تحمیل کرده و از ثبت نام دانش‌آموزان افغان خودداری می‌کرد. در حدود یک سال گذشته صدها هزار مهاجر افغان را نیز رد مرز کرده است.

اظهارات سفیر ایران درباره دختر خردسال افغان که آرزو دارد داکتر شود اما در کشوری تحت حاکمیت یک گروه تندرو مذهبی که امیدی برای آن نیست، با واکنش‌های منفی برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی رو به‌رو شده است.

مرسلین ارسلا در صفحه اکس خود گفت: «دنیا چگونه دکتر خواهد شد، وقتی طالبان در صنف شش در مکتب را به رویش ببندند و کشور همسایه اش، ایران نیز نه وی و نه هم‌نسلان وی را اجازه دهد که در این کشور به مدرسه بروند.»

یک کاربر دیگر هم نوشته است: «متاسفانه دو رژیم اسلامی دنیایی دنیا گک‌های ما را تاریک ساخته‌اند.»

سمیرا قره‌داغی هم از سفیر ایران پرسیده: «ببخشید طالبان میذارن بیشتر از (صنف) ششم بخونه؟»

عزیزالرحمن سخی‌زاده، کاربر دیگری در شبکه اکس نوشت: «اگر رفاقت و همکاری کشور شما با تروریستان طالب در جهت استحکام آنها جریان داشته باشد مشخص است که دنیا و هم نسلان او بجای داکتر طب متاسفانه یا بی‌سواد و یا هم متخصص انتحاری بار خواهد آمد.»

ف. محمدی نیز در یاداشتی در اکس گفت: «البته تو افغانستانِ طالبان که دنیا و دنیاها متاسفانه بختی برای ادامه تحصیل و دکتر شدن ندارند.»

حمید رضا یادگاری، یک کاربر دیگر شبکه اکس با توجه به وضعیت مردم در استان سیستان و بلوچستان ایران و ظاهرا تبعیضی که وجود دارد نوشته است: «چند قدم اونورتر در سیستان دخترانی هستند که آرزو دارند شناسنامه سرزمین مادریشان را داشته باشند.»

جمهوری اسلامی مثل سایر کشورها هنوز رژیم طالبان را به‌رسمیت نشناخته است. اما بسیاری همکاری نزدیک تهران با طالبان را در بقای حکومت این گروه و سرکوب مردم این کشور به‌خصوص زنان و دختران آن موثر می‌دانند. در طول نزدیک به چهار سال گذشته جمهوری اسلامی اقدامی ملموسی که طالبان را وادار یا ترغیب به تغییر رفتارش با زنان و دختران افغان بکند، انجام نداده است.

این در حالی است که بسیاری کشورهای جهان به خصوص کشورهای غربی همصدا با مردم افغانستان تحریم‌های را علیه طالبان و مقام‌های این کشور وضع کرده و از روندی برای به محاکمه کشاندن رهبران طالبان در دادگاه بین‌المللی کیفری حمایت می‌کنند. هزمان کارزاری را نیز به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی در افغانستان به راه انداخته‌اند. تلاش‌های که جمهوری اسلامی هنوز همسویی با آن نشان نداده است.