رسانه امریکایی: ارتش پاکستان می‌کوشد امریکا را به جنگ در افغانستان بکشاند

دراپ سایت نیوز، رسانه امریکایی به نقل از منابع گزارش داد که ارتش این کشور در حال بررسی یک عملیات نظامی گسترده علیه گروه‌های مرتبط با داعش در افغانستان است.

طبق این گزارش، ارتش پاکستان با این اقدام امیدوار است ایالات متحده را به عنوان یک متحد و شریک ضد تروریسم به منطقه بازگرداند.

این برنامه همزمان با بحران سیاسی در پاکستان روی دست گرفته می‌شود. دراپ سایت نیوز نوشت که رئیس ارتش پاکستان تلاش دارد حزب تحریک انصاف را متقاعد کند که عمران خان، نخست‌وزیر سابق، را از صحنه سیاست کنار بگذارد.

ارتش پاکستان امیدوار است با حل این بحران داخلی بتواند حمایت لازم برای تشدید اقدامات نظامی در افغانستان را به دست آورد. منابع آگاه گفته‌اند که این عملیات ممکن است شامل حملات هوایی و عملیات‌های گسترده زمینی باشد.

تلاش برای جلب حمایت واشنگتن

ارتش پاکستان قصد دارد با برجسته کردن تهدید گروه‌های مرتبط با داعش در افغانستان، ایالات متحده را به همکاری امنیتی مجدد ترغیب کند. شمشاد میرزا، جنرال‌ ارشد پاکستانی در سخنرانی خود در یک اندیشکده بریتانیایی هشدار داد که نبود کنترول بر گروه‌های تروریستی در افغانستان ممکن است به حملات تروریستی بزرگ‌تر منجر شود.

این رویکرد ارتش پاکستان نشان‌دهنده چالش دوگانه‌ای است که شامل مقابله با افراط‌گرایان داخلی و مدیریت روابط با حکومت طالبان در کابل می‌شود. برخی منابع در داخل نهادهای دولتی پاکستان نسبت به این برنامه ابراز تردید کرده و هشدار داده‌اند که این جنگ ممکن است به بی‌ثباتی بیشتر در جنوب آسیا و درگیر شدن مجدد قدرت‌های غربی در منطقه منجر شود.

پاکستان امسال برای مبارزه با تروریسم برنامه عملیات «عزم استحکام» را راه‌اندازی کرده است.

این برنامه عملیاتی شامل چندین بخش است. در بخش نظامی، نیروهای مسلح پاکستان تقویت خواهد شد و در حوزه سیاسی و دیپلوماتیک، پاکستان تلاش‌ خواهد کرد که برای محدود کردن فضای عملیاتی تروریست‌ها همکاری‌های منطقه‌ای را تشدید کند.

وزیر دفاع پاکستان در ماه سرطان امسال گفت به عنوان بخشی از این عملیات جدید علیه شبه‌نظامیان، پاکستان در آینده به اهدافی در افغانستان حمله خواهد کرد. خواجه آصف افزود حملات هوایی علیه گروه‌هایی صورت خواهد گرفت که نیروهای امنیتی و غیرنظامیان را در پاکستان هدف قرار دهند.

به دلیل ناامنیی در پاکستان روابط طالبان با پاکستان به شدت تیره شده است. در ماه جدی امسال ارتش پاکستان در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا حملات هوایی انجام داد که در نتیجه آن ۴۶ کشته شدند. طالبان قربانیان این حمله را غیرنظامیان اعلام کرد اما پاکستان گفت که مواضع شورشیان تحریک طالبان پاکستانی را هدف قرار داده است.

طالبان مدعی است که داعش را در افغانستان سرکوب کرده و این گروه بیرون از افغانستان از جمله در پاکستان مراکز دارد. وزیر خارجه طالبان بارها ادعا کرده است که اکثریت حملات داعش در افغانستان از خاک پاکستان سازمان‌دهی می‌شود.

در مقابل پاکستان طالبان را متهم کرده است که به شبه‌نظامیان تحریک طالبان پناه داده و تی‌تی‌پی از خاک افغانستان حملات تروریستی در پاکستان انجام می‌دهد.

در داخل پاکستان حزب تحریک انصاف با سیاست حکومت شهباز شریف در قبال طالبان مخالف است. مقامات این حزب خواهان تعامل و همکاری با طالبان افغان هستند. وزیر ارشد خیبرپختونخوا اخیراً اعلام کرد که هیئتی را برای گفت‌وگو با طالبان به کابل می‌فرستد. این اظهارات با واکنش شدید حکومت مرکزی مواجه شد و مقامات دولت فدرال این اقدام را تلاشی برای دور زدن سیاست خارجی کشور توصیف کردند.

نگرانی از تبدیل شدن دوباره افغانستان به پناهگاه تروریستی

اداره بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) اخیرا گزارش جدید خود را منتشر کرد و اعلام کرد که نگرانی‌های ایالات متحده، سازمان ملل و کشورهای منطقه درباره تبدیل دوباره افغانستان به پناهگاه تروریستی افزایش یافته است. سیگار با استناد به گزارش سازمان ملل در جولای ۲۰۲۴ بیان کرد که افغانستان همچنان به عنوان منطقه‌ای امن برای گروه‌های تروریستی شناخته می‌شود و «برخی از این گروه‌ها قصد دارند تهدیدات خود را به سطح جهانی گسترش دهند.»

تیم نظارتی تحریم‌های سازمان ملل در جنوری ۲۰۲۴ گزارش داد که داعش خراسان توانایی‌های مالی و لجستیکی خود را بهبود بخشیده است و کشورهای اروپایی این گروه را بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت اروپا می‌دانند.

طالبان حضور و تهدید داعش در افغانستان تکذیب و آن «بزرگ‌نمایی» می‌خواند. معاون سخنگوی طالبان پیشتر در واکنش به گزارش سیگار مدعی شد که این گروه داعش را با تمام قدرت نابود کرده است.

حمدالله فطرت گفت که طالبان برای جلوگیری از تهدید داعش نیروهای امنیتی و اطلاعاتی کافی در اختیار دارد.