کابینه جدید لبنان با حضور کمرنگ حزب‌الله و متحدانش تشکیل شد

نواف سلام، نخست‌وزیر لبنان به‌منظور جلب حمایت جامعه بین‌المللی برای بازسازی این کشور پس از جنگ ویرانگر حزب‌الله با اسرائیل، حکومت جدیدی تشکیل داد.

نواف سلام روز شنبه ۲۴ عضو کابینه را به ریاست‌جمهوری معرفی کرد. در کابینه جدید نفوذ حزب‌الله و متحدان آن به صورت چشم‌گیر کاهش یافته است.

کابینه جدید لبنان پس سه هفته مذاکره بر سر وزرای شیعه که معمولاً توسط حزب‌الله و متحد شیعه آن، جنبش امل، معرفی می‌شوند، تشکیل شد.

نخست‌وزیر جدید گفت که اولویت وی اصلاحات مالی، بازسازی و اجرای قطعنامه سازمان ملل خواهد بود؛ قطعنامه‌ای که به‌عنوان سنگ‌بنای ثبات در مرز لبنان و اسرائیل تلقی می‌شود.

در لبنان مناصب دولتی بر اساس تقسیم‌بندی مذهبی توزیع می‌شود. ریاست جمهوری از مسیحیان، نخست‌وزیری از اهل تسنن و ریاست پارلمان از آن شیعیان است.

واشنگتن در برابر نفوذ حزب‌الله در دولت جدیدی لبنان مقاومت کرده است. مورگان اورتگاس، معاون فرستاده امریکا در امور خاورمیانه، روز جمعه اعلام کرد که مشارکت حزب‌الله در کابینه «خط قرمز» برای ایالات متحده است. او از اسرائیل به دلیل وارد کردن ضربات سنگین به این گروه تشکر کرد. این اظهارات جنجالی اعتراضاتی در لبنان به دنبال داشت.

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، رهبری جنبش امل را بر عهده دارد. جنبش امل متحد حزب‌الله است که توانست چهار عضو از کابینه جدید، از جمله یاسین جابر وزیر مالیه را معرفی کند و تأییدیه خود را به یک عضو پنجم نیز بدهد. این امر از نفوذ حزب‌الله و متحدانش در مجلس جلوگیری کرد.

سفارت امریکا در لبنان از تشکیل حکومت جدید استقبال کرده و ابراز امیدواری کرد که وزرای جدید نهادهای دولتی لبنان را بازسازی و اصلاحات لازم را اجرا کنند.

کلید اصلاحات

حزب مسیحی نیروهای لبنانی، که به‌شدت مخالف حزب‌الله است و بیش از پنج سال است در هیچ کابینه‌ای مشارکت نداشته، چهار وزیر از جمله یوسف راجی را به‌عنوان وزیر امور خارجه و جوزف سعدی به‌عنوان وزیر انرژی معرفی کرد.

نخست وزیر لبنان ابراز امیدواری کرد که این کابینه متنوع سیاسی «به‌صورت هماهنگ» عمل کند. وی گفت: «این دولت تلاش خواهد کرد اعتماد میان شهروندان و دولت، میان لبنان و محیط عربی آن و همچنین میان لبنان و جامعه بین‌المللی را احیا کند.»

لبنان طی پنج سال گذشته به دلیل فروپاشی مالی که بخش‌های بزرگی از جمعیت را فقیر کرده، انفجار فاجعه‌بار در بندر بیروت و جنگ بیش از یک‌ساله میان اسرائیل و حزب‌الله که بخش‌هایی از کشور را ویران کرد، به‌شدت آسیب دیده است.

تشکیل دولت به‌عنوان گامی اساسی برای انجام اصلاحاتی تلقی می‌شود که می‌تواند راه را برای برنامه تأمین مالی صندوق بین‌المللی پول و دریافت حمایت از کشورهای کلیدی حوزه خلیج فارس برای بازسازی مناطق ویران‌شده باز کند.

سازمان ملل اعلام کرد که تشکیل این حکومت «فصل جدید و روشن‌تری برای لبنان» را نوید می‌دهد و ابراز امیدواری کرد که با کابینه جدید برای انجام اصلاحات و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل همکاری کند؛ قطعنامه‌ای که خواستار خلع سلاح گروه‌های مسلح در لبنان است و به‌عنوان اشاره‌ای به حزب‌الله تلقی می‌شود.

سلام روز شنبه اعلام کرد که دولت جدید اولویت خود را اجرای این قطعنامه به همراه توافق آتش‌بسی که به جنگ سال گذشته میان حزب‌الله و اسرائیل پایان داد، قرار خواهد داد.

بر اساس این توافق، نیروهای اسرائیلی باید از جنوب لبنان خارج شوند، حزب‌الله نیروها و تسلیحات خود را خارج کند و ارتش لبنان تا ۱۸ فبروری در این منطقه مستقر شود.

اکنون کابینه موظف به تدوین چارچوب کلی رویکرد و اولویت‌های دولت آینده شده و سپس باید رأی اعتماد پارلمان لبنان را برای کسب اختیارات کامل دریافت کند.

ژوزف عون، رئیس‌جمهور لبنان که از حمایت امریکا به‌عنوان فرمانده ارتش برخوردار بود، در ۹ جنوری به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد و چند روز بعد سلام را برای تشکیل دولت معرفی کرد. سلام پیش‌تر به‌عنوان رئیس دادگاه بین‌المللی عدالت خدمت کرده بود.

انتخاب سلام آخرین نشانه از تغییر چشمگیر در توازن قدرت در لبنان پس از ضربات سنگینی بود که اسرائیل به حزب‌الله وارد کرد.