بازرس سابق امریکا: بخش زیادی از کمک‌های مالی ایالات متحده به‌دست طالبان افتاده است

جان ساپکو، بازرس ویژه سابق امریکا در امور بازسازی افغانستان می‌گوید که مقدار قابل توجهی از کمک‌های مالی واشنگتن به طالبان رسیده است.

او روز پنجشنبه ۱۸ دلو در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس بیزنس گفت که کمک‌های مالی امریکا از طریق سازمان‌هایی مانند ملل متحد و برنامه جهانی غذا به افغانستان منتقل شده‌اند، اما نظارت کافی بر نحوه مصرف آن‌ها وجود نداشته است.

جان ساپکو قبلا از کانگرس خواسته بود به‌ خاطر کاهش کمک‌های ایالات متحده به افغانستان، فعالیت سیگار پس از ۳۰ سپتامبر سال ۲۰۲۵ متوقف شود.

ساپکو تأکید کرد که این مشکل تنها محدود به یک نهاد یا چند نفر نیست، بلکه گسترده‌تر است. او افزود که نهادهای مختلف امریکایی در طول ۲۰ سال گذشته نتوانسته‌اند منابع مالی را به‌گونه‌ای مؤثر و شفاف در افغانستان هزینه کنند.

جان ساپکو در ماه حمل امسال گفته بود که پول امریکا به جیب «یک مشت تروریست» در افغانستان می‌رود.

ساپکو در این مصاحبه گفت که برخی از کارکنان اداره توسعه بین‌المللی امریکا تلاش داشتند گزارش‌هایی درباره وضعیت افغانستان ارائه دهند، اما این گزارش‌ها در واشنگتن مورد توجه قرار نگرفت.

طالبان در واکنش به اظهارت جان ساپکو ادعای او را رد کرد. عبداللطیف نظری، معین وزارت اقتصاد طالبان، گفت که این گروه تنها تلاش می‌کند تسهیلات بیشتری برای کمک‌های بین‌المللی فراهم کند و هیچ دخالتی در روند توزیع کمک‌های بشردوستانه ندارد.

این مقام امریکایی پیش از این نیز هشدار داده بود که «گروه‌های تروریستی» ممکن است به کمک‌های بشردوستانه نقدی امریکا که از طریق سازمان ملل برای نیازمندان در افغانستان ارسال می‌شود، دسترسی پیدا کنند.

او تأکید کرده بود که بخش زیادی از پول‌های نقدی که از مالیات‌دهندگان امریکایی تأمین و از طریق سازمان ملل به افغانستان فرستاده می‌شود، به دست نیازمندان واقعی نمی‌رسد.

سیگار در گزارش اخیر خود که در ۱۳ دلو ۱۴۰۳ منتشر شد، گفت که ایالات متحده از زمان خروج از افغانستان در سال ۲۰۲۱ تاکنون نزدیک به ۳.۷۱ میلیارد دالر در این کشور هزینه کرده است. بیشتر این پول به نهادهای سازمان ملل اختصاص یافته است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده کمک‌های خارجی امریکا، از جمله کمک به افغانستان، را برای حداقل سه ماه متوقف کرده است.
این اقدام نگرانی‌هایی را درباره آینده تلاش‌های بشردوستانه در افغانستان ایجاد کرده است، جایی که میلیون‌ها نفر همچنان به کمک‌های خارجی وابسته‌اند.

شماری از منتقدان طالبان می‌گویند این گروه به کمک‌های بشردوستان دخالت و از آن سوءاستفاده می‌کنند. به گفته آنها تعلیق یا قطع کمک‌های امریکا اداره طالبان را با بحران شدید اقتصادی مواجه خواهد کرد.