پاناما حکومت ترامپ را به «دروغگویی» در مورد عبور بدون هزینه کشتی‌های امریکایی متهم کرد

خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهور پاناما، حکومت امریکا را به «دروغگویی» در مورد کانال پاناما متهم کرد. پیشتر وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرده بود که کشتی‌های دولتی ایالات متحده از این پس می‌توانند بدون پرداخت هزینه از این کانال عبور کنند.

مولینو پنجشنبه، ۱۸ دلو، در گفت‌وگو با خبرنگاران همچنین با «رد کامل» ایده مدیریت مشترک امریکا و پاناما بر کانال پاناما، چنین چیزی را «از اساس دروغ» دانست.

کمی قبل از آن، مسئولان کانال پاناما اظهارات وزارت امور خارجه امریکا را مبنی بر اینکه کشتی‌های دولتی ایالات متحده می‌توانند بدون پرداخت هزینه از کانال عبور کنند، تکذیب کرده بودند.

خبرگزاری رویترز نوشت که چنین تکذیبه‌ای احتمالا روابط امریکا و پاناما را پرتنش‌تر می‌کند. پیشتر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، خواستار بازپس گرفتن کنترول این گذرگاه شده بود.

اداره کانال، یک آژانس خودمختار که تحت نظارت حکومت پاناما است، در بیانیه‌ای اعلام کرد که هیچ تغییری در دریافت هزینه‌ها یا حقوق عبور از کانال ایجاد نکرده است. این بیانیه‌ در پاسخ به موضع‌گیری ایالات متحده منتشر شد.

وزارت امور خارجه ایالات متحده چهارشنبه اعلام کرده بود که حکومت پاناما موافقت کرده که دیگر هزینه عبور از کشتی‌های دولتی ایالات متحده را دریافت نکند، اقدامی که باعث صرفه‌جویی میلیون‌ها دلار در سال می‌شود.

مقام کانال پاناما در پاسخ گفت: «اداره کانال پاناما مایل است با مقامات مربوطه ایالات متحده در مورد ترانزیت کشتی‌های کشور مذکور در زمان جنگ گفت‌وگو کند.»

کانال پاناما اکنون به یکی از موضوعات حساس حکومت ترامپ تبدیل شده و رئیس‌جمهور امریکا، این کشور امریکای مرکزی را متهم کرده که برای استفاده از گذرگاه تجاری خود که یکی از شلوغ‌ترین مسیرهای تجاری در جهان است، نرخ‌های بیش از حد اعمال می‌کند.

ترامپ ماه گذشته گفت: «اگر اصول اخلاقی و قانونی رعایت نشود، ما خواستار آن خواهیم بود که کانال پاناما به‌طور کامل و بدون تردید به ما بازگردانده شود».

ترامپ همچنین بارها گفته که پاناما کنترول این کانال را به چین واگذار کرده است. پاناما و چین چنین اتهامی را رد می‌کنند.

ترامپ شنبه اول دلو، با اشاره به اهمیت حیاتی کانال پاناما برای اقتصاد و امنیت ملی امریکا و اینکه ایالات‌متحده برای ساخت این کانال «هزینه‌های مالی و جانی سنگینی» پرداخت کرده است، اقدام پاناما در اعمال تعرفه‌های سنگین بر کشتی‌های تجاری و نظامی امریکا را «غیرمنصفانه و غیرعاقلانه» خواند.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده چند روز پیش با خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهور پاناما به عنوان بخشی از سفر به امریکای مرکزی ملاقات کرد و مولینو متعهد شد که از طرح کمربند و جاده چین خارج شود.

چین این تصمیم پاناما را تاسف‌بار خوانده است.

مولینو همچنین بارها تهدید ترامپ مبنی بر بازپس‌گیری کنترول کانال توسط ایالات متحده را رد کرده است.

روبیو یک‌شنبه ۱۴ دلو در دیدار با مولینو گفت حضور چین در منطقه کانال پاناما مغایر با مفاد معاهده‌ای است که بر اساس آن امریکا مدیریت این آب‌راه راهبردی را به پاناما واگذار کرد.

بر اساس این پیمان، کانال پاناما که از سوی امریکا ساخته شده، همواره باید بی‌طرف باقی بماند.

روبیو هشدار داد: «وضعیت موجود غیر قابل قبول است و اگر به‌سرعت تغییر نکند، امریکا باید اقدامات لازم را برای حفاظت از حقوق خود طبق این معاهده صورت دهد.»

ایالات متحده و پاناما در سال ۱۹۷۷ توافق کردند که راه را برای کنترول کامل این کانال به‌دست پاناما هموار کنند. ایالات متحده این کانال را در سال ۱۹۹۹ پس از یک دوره مدیریت مشترک به پاناما تحویل داد.