اوزبیکستان میگوید ساخت راهآهن ترانس-افغان در سال جاری میلادی آغاز میشود
الهام محکماف، وزیر حملونقل اوزبیکستان اعلام کرد که ساخت راهآهن ترانس-افغان در سال ۲۰۲۵ آغاز میشود. این پروژه شامل گسترش یک بخش ۸۰ کیلومتری برای دسترسی به بنادر پاکستان و ایران از طریق افغانستان است.
این پروژه یک مسیر ریلی به طول ۵۷۳ کیلومتر را شامل میشود که اوزبیکستان، افغانستان و پاکستان را به هم متصل میکند و هدف آن تسهیل حملونقل کالا بین آسیای مرکزی، جنوب آسیا و سایر مناطق جهان است.
رسانههای اوزبیکستان به نقل از الهام محکماف گزارش دادند که مقامات این کشور اطلاعات لازم درباره مسیر راهآهن و منابع مالی پروژه را به رئیسجمهور ارائه دادهاند و او از این جزئیات مطلع شده است.
این طرح در چارچوب توافقنامهای است که در ماه دلو ۱۳۹۹ میان ازبیکستان، افغانستان و پاکستان در تاشکند امضا شد.
راهآهن ترمز - مزار شریف - کابل - پیشاور قرار بود در همان سال کلید بخورد، اما تسلط دوباره طالبان بر افغانستان باعث تأخیر در اجرای آن شد.
طالبان در ماه قوس ۱۴۰۰ طالبان آمادگی خود را برای پیوستن به این پروژه اعلام کرد و در تابستان ۱۴۰۱ یک تیم اکتشافی برای تعیین مسیر و انجام مطالعه امکانسنجی فعالیت خود را آغاز کرد.
برآوردها در مورد هزینه این پروژه متفاوت است. براساس ارزیابی موسسه اصلی طراحی و تحقیقات در زمینه حملونقل و زیرساختهای مرتبط در ازبیکستان، هزینه ساخت این خط ریلی ۴.۶ میلیارد دالر تخمین زده میشود.
پاکستان هزینه ساخت آن را ۸.۲ میلیارد دالر ارزیابی کرده اما بر اساس گزارشهای رسانهای، هزینه این پروژه در مجموع بین ۴.۸ تا ۶ میلیارد دالر برآورد میشود.
این راهآهن ۵۷۳ کیلومتر طول خواهد داشت و ظرفیت حمل سالانه آن تا ۲۰ میلیون تن کالا خواهد بود.
این مسیر که بهعنوان یک کریدور حملونقل مهم عمل خواهد کرد در صورت اجرایی شدن ارتباط میان اروپا، روسیه، آسیای مرکزی و جنوب آسیا را تسهیل میکند.