واکنش تهران به ترامپ: سلاح هسته‌ای نمی‌خواهیم و سیاست فشار حداکثری هم شکست‌ خورده است

پس از صدور دستور ترامپ برای ازسرگیری فشار حداکثری علیه ایران، مقام‌های تهران بر مواضع قبلی خود مبنی بر شکست این سیاست تاکید کردند و گفتند که قصد دستیابی به سلاح هسته‌ای را ندارند. در همین حال، اظهارنظرهای متناقض مقام‌های حکومت درباره مذاکره با امریکا همچنان ادامه دارد.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، چهارشنبه ۱۷ دلو در واکنش به دستور ترامپ گفت: «امریکا می‌گوید ما تحریم می‌کنیم، اما اگر ما همین منابع خود را مدیریت کنیم و با همسایگان خود درست کار کنیم و تعامل داشته باشیم مگر می‌شود کشوری که ۱۵ دوست و کشور همسایه دارد به این راحتی تحریم کرد؟»

او گفت: «خیال کرده‌‍‌اند همه چیز ما به نفت وابسته است و می‌خواهند جلو آن را بگیرند، اما برای ما و مردم ما مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد.»

پزشکیان درباره اینکه جمهوری اسلامی چگونه قصد دارد با مدیریت منابع و تعامل با همسایگان چالش‌های پیش‌روی خود را حل کند توضیحی نداد و درباره «مسیرهای بسیار زیاد» تهران برای وضعیت کنونی جزییاتی ارائه نکرد.

محمدرضا عارف، معاون اول مسعود پزشکیان، نیز در واکنش به این دستور ترامپ گفت: «در زمینه سلاح هسته‌ای فتوا داریم که فعالیت غیر صلح آمیز هسته‌ای ممنوع است، خیال او راحت باشد.»

عارف تاکید کرد مذاکره و دیدار ترامپ و پزشکیان در دستور کار نظام نیست.

رئیس‌جمهور امریکا سه‌شنبه ۱۶ دلو دستورالعملی «بسیار سخت‌‌گیرانه» برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد و گفت که جمهوری‌اسلامی دیگر نباید به کشورهای دیگر نفت بفروشد.

ترامپ همچنین برای گفت‌وگو با همتای ایرانی خود اعلام آمادگی کرد.

او اندکی قبل از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در کاخ سفید، این دستورالعمل را امضا کرد و گفت: «امیدوارم نیازی به استفاده از این گزینه نباشد. باید دید آیا می‌توانیم به توافقی با ایران برسیم یا نه.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی را «تجربه‌ای شکست‌خورده» توصیف کرد که تکرار آن نتیجه‌ای جز «ناکامی» به همراه نخواهد داشت.

عراقچی گفت: «اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هسته‌ای نرود که این قابل حصول است و چیز مشکلی نیست.»

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز گزارش‌ها درباره تلاش تهران برای ساخت تسلیحات هسته‌ای را «یک دروغ بزرگ» خواند و گفت چنانچه کسی به دنبال اطمینان نسبت به این موضوع باشد «به‌سادگی» قابل حصول است.

محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی، نیز با تاکید بر اینکه تهران قصد دسترسی به سلاح هسته‌ای «نداشته، ندارد و نخواهد داشت» گفت فعالیت هسته‌ای تهران در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی است.

در مقابل، دونالد ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی خود، تروث‌سوشال، گزارش‌ها درباره اینکه امریکا در همکاری با اسرائیل قصد دارد ایران را نابود کند «بسیار اغراق‌آمیز» خواند.

او افزود: «من ترجیح می‌دهم که یک توافق صلح‌ هسته‌ای معتبر امضا شود که به ایران اجازه دهد به‌طور صلح‌آمیز رشد کند و شکوفا شود. باید فورا برای آن کار کنیم و وقتی که امضا و کامل شد، جشن بزرگی در خاورمیانه برگزار کنیم.»

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی حکومت جمهوری اسلامی، نیز در پاسخ به سوالی درباره موضع دولت در قبال ابراز آمادگی ترامپ برای مذاکره با پزشکیان گفت که سه اصل «عزت، حکمت و مصلحت» در روابط با سایر کشورها مد نظر است و دنبال می‌شود.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی، بدون ذکر نام، نوشت: «ایران مایل است به دیپلوماسی ترامپ فرصتی دوباره بدهد، اما درباره کارشکنی‌های اسرائیل محتاط است.»

به گفته این مقام ارشد جمهوری اسلامی، اگر واشنگتن به دنبال توافق با تهران است، باید اسرائیل را مهار کند.

جمهوری اسلامی: به کسب درآمد از صادرات نفت ادامه می‌دهیم

در همین حال، مقام‌های جمهوری اسلامی از توانایی خود برای ادامه کسب درآمد از صادرات نفتی خبر دادند.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت حکومت پزشکیان،یک روز پس از صدور دستور ترامپ اعلام کرد ایران در ماه جدی بیشترین صادرات نفت در ۱۰ سال گذشته را به ثبت رساند و قصد دارد به‌زودی یکی از بزرگ‌ترین قراردادهای تاریخ نفت کشور را به امضا برساند.

پاک‌نژاد سیاست فشار حداکثری را یک «تیوری شکست‌خورده» خواند و تاکید کرد جمهوری اسلامی تمهیدات لازم برای مقابله با سیاست فشار حداکثری را در نظر دارد.

وزیر نفت جمهوری اسلامی با اشاره به دستور ترامپ گفت تحریم‌های یک‌جانبه علیه تولیدکنندگان بزرگ نفت، علاوه بر تحت فشار گذاشتن اوپک، باعث بی‌ثباتی در بازارهای نفت و انرژی شده و به مصرف‌کنندگان در سراسر جهان آسیب می‌زند.

دقایقی پس از آن‌که اعلام شد ترامپ سیاست فشار حداکثری علیه تهران را احیا می‌کند، نرخ دالر در ایران با حدود هزار تومان افزایش از مرز ۸۵ هزار تومان گذشت.

رئیس‌جمهور امریکا گفت که برای امضای دستورالعمل احیای سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی مردد بوده و گرفتن این تصمیم، «کار بسیار سختی بوده» است.