آر ام میدیا؛ رسانه‌ای با محوریت حقوق بشر در افغانستان شروع به‌کار کرد

آر ام میدیا،‌ با شعار «صدای بی‌صداها» در لندن شروع به‌کار کرد. این رسانه با محوریت مسائل حقوق بشری افغانستان تاسیس شده اما در عین حال می‌خواهد به جنبه‌های مختلف فرهنگ و اجتماع هم بپردازد.

این رسانه شامگاه سه‌شنبه، ۱۶ دلو، در مراسمی در مرکز لندن شروع به کار کرد؛ با حضور چهره‌های سرشناسی چون ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، همیش فلکنر، معاون وزیر خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه و افغانستان، و شماری از چهره‌های حقوق‌بشری و فرهنگی افغانستان، ایران و بریتانیا.

عکس‌ها از RM Media
عکس‌ها از RM Media

دو زن فعال حقوق‌بشر با پیشینه کار روزنامه‌نگاری، این رسانه‌ را راه‌اندازی کرده‌اند: حوریه مصدق،‌ مسئول اسبق بخش افغانستان در سازمان عفو بین‌الملل و ناهید باقی، دیپلمات پیشین افغان در لندن. هر دوی آن‌ها سال‌ها کار حقوق‌بشری و روزنامه‌نگاری کرده‌اند.

خانم باقی در شروع مراسم گفت آر ام میدیا فقط بر مسائل حقوق بشری تمرکز نخواهد کرد بلکه می‌خواهد جنبه‌های مختلف زندگی و فرهنگ مردم افغانستان را به‌ تصویر بکشد و صدای مردم آن کشور به ویژه زنان را به جهانیان برساند.

خانم مصدق هم گفت آر‌ ام میدیا با کمک چند روزنامه‌نگار و فعال‌ رسانه‌ای رضاکار فعالیت خواهد کرد. او گفت روزنامه‌نگاری تحقیقی، از بخش‌های اصلی کار این رسانه خواهد بود.

سخنرانان مراسم آغاز به‌کار آر ام میدیا، شروع به کار این رسانه را به فال نیک گرفتند.

فوزیه کوفی، نماینده پیشین پارلمان افغانستان گفت آمار نشان می‌دهد که با بازگشت طالبان به قدرت، صدها رسانه به دلایل مختلف، از قطع بودجه گرفته تا محدودیت‌های خفقان‌آور، خاموش شده‌ و هزاران روزنامه‌نگار کار خود را از دست‌داده‌اند.

خانم کوفی به جایگاه جاافتاده رسانه‌ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی در دوره جمهوریت اشاره کرد و گفت در دوره کاری‌‌اش در پارلمان، مردم عملکرد او و دیگر نمایندگان را از طریق رسانه‌ها دنبال می‌کردند و اگر از طریق رسانه‌ها آن‌ها را در صحن مجلس نمی‌دیدند،‌ می‌پرسیدند که چرا چند روز است کم‌کار شده‌اید.

بنفشه یعقوبی،‌ کمیشنر پیشین حقوق بشر افغانستان در همین راستا گفت که هر رسانه‌ جدید از افغانستان و برای افغانستان، یک مشعل تازه است و یک صدای نو برای جامعه‌ای که در خطر خاموشی کامل قرار دارد.

همیش فلکنر، معاون وزیر خارجه بریتانیا، بر توجه و علاقه حکومت این کشور به مسائل افغانستان و وضعیت آن کشور تاکید کرد و گفت دولت بریتانیا افغانستان و مردم آن را فراموش نخواهد کرد.

ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان هم ابراز امیدواری کرد که رسانه‌هایی مانند آرم ام میدیا، به رساندن صدای مردم، به ویژه زنان افغانستان به جهان بیرون کمک کنند و در روند پاسخگو قرار دادن حاکمان آن کشور سهم بگیرند.

در مراسم شروع به‌کار رسانه آر ام میدیا، در تالاری به فاصله چند قدمی از دفتر نخست‌وزیری بریتانیا در مرکز لندن، چهره‌های آشنای دیگری نیز به نشانه پشتیبانی از این رسانه نوپا حضور داشتند؛ از جمله لیز دوسِت، مجری و خبرنگار باسابقه بی‌بی‌سی و بهروز آفاق، رئيس پیشین بخش اوراسیای بی‌بی‌سی که در گسترش فعالیت بی‌بی‌سی در افغانستان نقش برجسته‌ای داشت.

"صدای بی‌صداها"

آر ام میدیا (The Rights Monitor Media) کارش را با یک وبسایت چندرسانه‌ای (مالتی میدیا) به زبان‌های فارسی، پشتو و انگلیسی آغاز کرده و در شبکه‌های اجتماعی نیز فعالیت می‌کند.

این رسانه یک رادیوی آنلاین نیز دارد و پادکست‌هایی با رویکرد حقوق‌بشری، مسائل مختلف فرهنگی و اجتماعی افغانستان را بررسی می‌کند.

دفتر مرکزی آر ام میدیا در لندن است، اما به گفته حوریه مصدق و ناهید باقی، مدیران این رسانه، شماری از روزنامه‌نگاران زن و مرد در داخل و خارج افغانستان، به صورت رضاکار یا داوطلبانه، با این رسانه همکاری می‌کنند.