هشدار سازمان ملل: توقف کمکهای امریکا باعث مرگ مادران بیشتری در افغانستان میشود
یک مقام امدادی سازمان ملل روز سهشنبه گفت که توقف کمکهای مالی امریکا میلیونها افغان را از دسترسی به خدمات بهداشتی و باروری محروم خواهد کرد. این مقام افزود که ادامه این وضعیت در سه سال آینده، باعث مرگ بیش از هزار مادر براثر زایمان در افغانستان خواهد شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، ماه گذشته دستور توقف ۹۰ روزه کمکهای خارجی این کشور را صادر کرد. این تصمیم نگرانی سازمانهای امدادی در سراسر جهان را که به کمکهای مالی امریکا وابسته اند، برانگیخته است.
هرچند حکومت ترامپ بعدا معافیتهایی برای کمکهای غذایی و سایر کمکهای فوری بشردوستانه صادر کرد، اما امدادگران میگویند که تاثیر این اقدام از هماکنون روی برخی از آسیبپذیرترین مردم جهان احساس میشود.
ترامپ همچنین امریکا را وارد ایتلافهای جهانی ضد سقطجنین کرده و کمکهای مالی امریکا به سازمانهای خارجی را که خدمات سقطجنین ارائه یا تبلیغ میکنند، قطع کرده است.
پیو اسمیت، مدیر بخش آسیا و اقیانوسیه در صندوق جمعیت سازمان ملل، اعلام کرد که بیش از ۹ میلیون نفر در افغانستان و بیش از ۱.۲ میلیون پناهجو و مهاجر افغان در پاکستان به دلیل تعطیلی مراکز بهداشتی، دسترسی خود به خدمات درمانی را از دست خواهند داد.
او گفت که افغانستان یکی از بالاترین نرخ مرگومیر مادران بر اثر زایمان در جهان را دارد و هر دو ساعت یک مادر به دلیل عوارض قابل پیشگیری بارداری جان خود را از دست میدهد.
وی در یک نشست خبری در ژنو اظهار داشت: «وقتی پروژههای ما تامین مالی نشود، زنان مجبورند بهتنهایی و در شرایط غیربهداشتی زایمان کنند. نوزادان از علل قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند. این افراد واقعا آسیبپذیرترین مردم جهان هستند.»
او افزود: «فقط اگر افغانستان را در نظر بگیریم، بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸، تخمین میزنیم که عدم حمایت امریکا منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگومیر مادران در جریان ولادت و بیش از یک صد هزار مورد بارداری ناخواسته خواهد شد.»
اسمیت اذعان کرد که کمکهای مالی امریکا در سال ۲۰۲۳ از ۳۸۰۰ مورد مرگ در دوران بارداری در سراسر جهان جلوگیری کرده است.
او افزود: «فقط در منطقه ما، صندوق جمعیت سازمان ملل امسال به بیش از ۳۰۸ میلیون دالر نیاز دارد تا خدمات اساسی را در افغانستان، بنگلادش و پاکستان ادامه دهد.»
ریوا اسکینازی، مدیر روابط عمومی در فدراسیون بینالمللی تنظیم خانواده، به رویترز گفت که این فدراسیون نیز مجبور خواهد شد خدمات برنامهریزی خانواده و بهداشت جنسی و باروری را در غرب افریقا متوقف کند.
او گفت: «ما شاهد افزایش بارداریهای ناخواسته و مرگومیر مادران خواهیم بود. ارسال وسایل پیشگیری از بارداری به اعضای ما با مشکل مواجه خواهد شد. این یک فاجعه است.»
فدراسیون بینالمللی تنظیم خانواده، که متشکل از سازمانهای ملی مدافع بهداشت جنسی و باروری است، تخمین میزند که در ۱۳ کشور، عمدتا در افریقا، باید از دریافت حداقل ۶۱ میلیون دالر کمک مالی امریکا در طول چهار سال آینده صرفنظر کند.