ترامپ: فلسطینی‌ها گزینه‌ای جز ترک غزه ندارند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز سه‌شنبه گفت که فلسطینی‌ها گزینه‌ای جز ترک غزه ندارند. او گفت که امیدوار است کشورهای اردن و مصر، فلسطینی‌های آواره را بپذیرند.

رئیس جمهور امریکا گفت: «اگر بتوانیم زمین مناسبی پیدا کنیم، یا چندین قطعه زمین مناسب، و برای آنها (فلسطینی‌ها) مکان‌های بسیار خوبی بسازیم، با مقدار زیادی سرمایه در آن منطقه، قطعاً این کار را خواهیم کرد. فکر می‌کنم این خیلی بهتر از بازگشت به غزه باشد.»

ترامپ در پاسخ به سوالی درباره واکنش رهبران فلسطینی و عرب به پیشنهادش گفت:
«نمی‌دانم چطور ممکن است آنها (فلسطینی‌ها) بخواهند بمانند.»

بعداً، ترامپ در حضور نتانیاهو در دفتر خود در کاخ سفید سخنان مشابهی را بیان کرد اما پیشنهاد داد که فلسطینی‌ها باید برای همیشه غزه را ترک کنند و «در خانه‌های خوب زندگی کنند، جایی که بتوانند خوشحال باشند، مورد اصابت گلوله قرار نگیرند و کشته نشوند.»

ترامپ پیشتر غزه را «مکان ویران» توصیف کرده و گفته بود که باید این منطقه را پاکسازی شود. او افزود که جابجایی فلسطینی‌ها «ممکن است موقتی باشد» یا «ممکن است بلندمدت باشد.»

حماس و تشکیل خودگران فلسطین این پیشنهاد را محکوم کرده‌اند. اردن و مصر نیز با این ایده ترامپ به شدت مخالفت کرده‌اند.

منتقدان می‌گویند که این طرح ترامپ حمایت از پاکسازی قومی در غزه است و احتمالا تحت تاثیر چهره‌های دست‌راستی اسرائیلی و مسیحی امریکایی حامی اسرائیل مطرح شده است.

اتمار بن‌گویر، وزیر سابق امنیت ملی اسرائیل، گفت که او ترامپ را «به خاطر ابتکار عمل برای انتقال ساکنان غزه به اردن و مصر ستایش می‌کند.»

حکومت جو بایدن با انتقال ساکنان غزه به کشور های دیگر مخالفت کرده بود و راه حل منازعه میان اسرائیل و فلسطین را تشکیل دو دولت مستقل اسرائیلی و فلسطینی گفته بود.

با این حال، ناظران می گویند که دونالد ترامپ سابقه طولانی در بیان نظرات و مطرح کردن ایده‌هایی دارد که هیچ‌گاه محقق نمی‌شوند.

دستور توقف کمک به آژانس امداد سازمان ملل

دونالد ترامپ همچنان دستور به ادامه توقف کمک‌های مالی امریکا به آژانس امداد و کاریابی فلسطینیان سازمان ملل یا آنروا داد.

ایالات متحده بزرگترین تامین کننده مالی این سازمان است و سالانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دالر به آن کمک می‌کرد، اما بایدن در جنوری ۲۰۲۴ به دلیل ظن همکاری آنروا با حماس، کمک‌های مالی را به این سازمان متوقف کرد.

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود نیز کمک مالی آنروا را قطع کرده و ارزش آن را زیر سوال برده بود.

پس از توافق میان اسرائیل و حماس برای توقف جنگ که از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شده بود، آتش‌بس در غزه برقرار است. در حمله حماس، یک هزار و ۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند.

به گفته وزارت بهداشت حماس در غزه، در نتیجه حملات اسرائیل بیش از ۴۷هزار فلسطینی عمدتا غیرنظامیان کشته شده‌اند.

بیشتر ساکنان دو میلیون نفری غزه در ۱۵ ماه جنگ اخیر آواره شده‌اند، جنگی که زیرساخت‌های غزه را ویران کرده است.

سازمان ملل پیش‌تر برآورد کرده بود که ۶۰ درصد از ساخت‌و‌سازهای غزه آسیب دیده یا تخریب شده است و بازسازی آن ممکن است دهه‌ها طول بکشد.