مهاجران افغان پس از لغو ورود قانونی به امریکا، در مکسیکو بلاتلکلیف ماندهاند
صدها پناهجوی افغان پس از لغو ناگهانی سیستم ورود قانونی به امریکا در مکسیکو در بیسرنوشتی به سر میبرند. مهاجران افغان میگویند که این تصمیم تمامی نوبتها برای پناهندگی را لغو کرده و آنان را در یک وضعیت بحرانی حقوقی و انسانی قرار داده است.
سیستم سیبیپی ون که در دوران دولت بایدن توسعه یافت، یک اپلیکیشن موبایلی بود که به مهاجران و پناهجویان اجازه میداد نوبت ملاقات برای ارائه درخواست پناهندگی در ایالات متحده بگیرند.
به گزارش مجله بوردرلس، هر روز تنها یک هزار و ۴۵۰ نوبت برای مهاجران در نظر گرفته میشد.
با راهاندازی این سیستم و از جنوری ۲۰۲۳ تا نوامبر ۲۰۲۴، بیش از ۹۰۰ هزار نفر از طریق این سیستم موفق به ثبت درخواست شدند.
اما دولت ترامپ پس از بازگشت به قدرت، به سرعت این برنامه را حذف کرد و آن را سوءاستفاده از سیستم مهاجرتی آمریکا نامید.
وزارت امنیت داخلی امریکا در بیانیهای اعلام کرد که این اقدام برای اجرای قانون و جلوگیری از ورود غیرقانونی مهاجران انجام شده است.
آرین، یک روزنامهنگار سابق افغان که بیش از هفت ماه در مکزیکوسیتی منتظر بوده است، با ناامیدی به مجله بوردرلس گفت: «ما ماهها صبر کردیم تا به صورت قانونی وارد امریکا شویم. اما حالا آنها در را به روی ما بستهاند و ما نمیدانیم چه کنیم.»
سفر دشوار پناهجویان افغان به سوی امریکا
افغانهایی که اکنون در مکسیکو گرفتار شدهاند، مسیرهای خطرناکی را برای رسیدن به این کشور طی کردهاند.
بسیاری از آنان پس از سقوط دولت افغانستان اسد ۱۴۰۰ و بازگشت طالبان، به دلیل تهدیدهای امنیتی، فعالیتهای خبرنگاری، همکاری با ارتش امریکا و حمایت از جامعه مدنی مجبور به فرار شدهاند.
یکی از پناهجویان افغان که اکنون در مکزیکوسیتی زندگی میکند، گفت که او و خانوادهاش با عبور از مسیرهای خطرناک خود را به مکزیک رساندهاند. او گفت که "ما بیش از ۴۰ روز در راه بودیم، از ایران، برازیل و در نهایت از گذرگاه جنگلی دارین عبور کردیم. عبور از این مسیر با یک نوزاد دو ماهه بسیار سخت بود، اما امید داشتیم که بتوانیم در امریکا زندگی جدیدی شروع کنیم."
او گفت: «حدود ۲۰ هزار دالر هزینه کردیم تا خود را به مکزیک برسانیم، فقط برای اینکه حالا در برزخ گرفتار شویم.»
افزایش فشارهای امنیتی بر مهاجران افغان
بسیاری از پناهجویان افغان که در مکسیکو گیر ماندهاند، از رفتارهای نامناسب نیروهای امنیتی این کشور شکایت دارند.
صبور، یکی از پناهجویان میگوید که پولیس ایالتی مکسیکو و گارد ملی به خانه او حمله کردند.
درخواست برای اقدام فوری جهت نجات پناهجویان افغان
فعالان حقوق بشر از دولت امریکا خواستهاند که راهحلی برای وضعیت مهاجران افغان پیدا کند.
ویلیام گودفلو، مدیر کمپین صلح افغانستان تأکید کرد که امریکا باید برای کمک به افغانهای گیر مانده در مکسیکو برنامه ویزای مهاجرتی ویژه (اسآیوی) را گسترش دهد.
او گفت: «این بیعدالتی است که ما افرادی را که جان خود را برای حمایت از منافع امریکا به خطر انداختهاند، رها کنیم. بسیاری از آنها هنوز در افغانستان تحت تهدید طالبان هستند و برخی دیگر در کشورهای ثالث در بلاتکلیفی به سر میبرند.»
لوئیس گومز، مدیر سازمان روانشناسان بدون مرز در تیخوانا، با هشدار از تاثیرسیاست منع ورود پناهجویان بر روان آنها میگوید: «این فقط یک تصمیم اداری نیست. این تصمیمها زندگی واقعی افراد را نابود میکند.»