تشدید واکنشها در کانادا؛ اعمال تعرفه بر کالاهای تجاری مکسیکو برای یک ماه متوقف شد
![](https://i.afintl.com/images/rdk9umy0/production/de5194d1b2f3422b53b998d0e5e40885147a35ac-5500x3667.jpg?rect=0,287,5500,3094&w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، اعلام کرد که تعرفههای برنامهریزی شده برای مکسیکو را برای یک ماه متوقف میکند. در همین حال، رهبران امریکا و کانادا نیز درباره تعرفهها گفتوگو کردند. چین و اتحادیه اروپا هم نسبت به پیامدهای وضع تعرفههای جدید از سوی امریکا هشدار دادهاند.
ترامپ دوشنبه، ۱۵ دلو، پس از تماس با کلودیا شینبام، رییسجمهور مکسیکو، در شبکههای اجتماعی نوشت که همراه با وزیران امور خارجه، خزانهداری و بازرگانی امریکا در این مذاکرات شرکت خواهد کرد.
پیشتر رئیسجمهور امریکا اعلام کرده بود که قصد دارد تعرفهای ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکسیکو اعمال کند.
ترامپ کسری تجاری میان امریکا و دو کشور همسایه، ورود مهاجران و نیز ورود ماده مخدر فنتانل از مرز کانادا و مکسیکو به امریکا را دلیل اصلی وضع تعرفههای گمرکی جدید دانست.
قرار بود تعرفههای ۲۵ درصدی آمریکا بر محصولات مکسیکو سهشنبه اعمال شود.
کلودیا شینبام، رییسجمهوری مکسیکو در شبکههای اجتماعی توقف تعرفهها را تایید کرد و از همکاری در مرز ایالات متحده و مکسیکو خبر داد. او نوشت: «تیمهای ما امروز در دو حوزه کار خواهند کرد: امنیت و تجارت».
مکسیکو موافقت کرده است که ۱۰ هزار سرباز به مرز بفرستد تا در مورد جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و مهاجران با امریکا همکاری کنند.
پزو واحد پول ملی مکسیکو که از زمان اعلام تعرفهها بیش از دو درصد سقوط کرده بود پس از اعلام توقف تعرفهها، بیش از یک درصد افزایش داشت.
تحلیلگران وال استریت گفته بودند که تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات مکسیکو به شدت پزو را تضعیف میکند و احتمالا اقتصاد مکسیکو را وارد رکود میکند.
اما در کانادا، ترامپ و جستین ترودو، نخستوزیر کانادا دوشنبه با هم گفتوگو کردند و تماس دیگر تا پایان این روز صورت خواهد گرفت.
دفتر نخستوزیر و کاخ سفید گزارشی از محتوای مکالمه منتشر نکردند، اما سخنگوی ترودو به شبکه خبری سیبیسی گفت که آنها درباره تجارت و مرزها صحبت کردند و پذیرفتند که قبل از اجرای تعرفهها در روز سهشنبه، بعدازظهر دوباره ارتباط خواهند گرفت.
پس از اولین تماس، دونالد ترامپ در در گفتگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت که «گفتوگوی خوبی» با نخستوزیر کانادا داشته است.
او اظهار داشت که «کانادا بسیار سختگیر است» و بار دیگر اضافه کرد: «کانادا با ما رفتار خوبی ندارد و باید با ما رفتار منصفانهای داشته باشد.»
ترامپ ادعا کرد که «کانادا بیشتر محصولات کشاورزی ما را نمیپذیرد.»
طبق دادههای حکومت ایالات متحده بزرگترین شریک تجاری کشاورزی کانادا است و حدود ۵۷ درصد از واردات غذایی کانادا از ایالات متحده تامین میشود.
ترامپ با همان لحن همیشگی گفت که «چند سوال از ترودو پرسیده» و نخستوزیر کانادا بعداز ظهر پاسخ او را خواهد داد.
همزمان با گفت و گوی ترامپ و ترودو، ولایت آنتاریو کانادا دوشنبه اعلام کرد که قرارداد صد میلیون دالری آنتاریو با شرکت استارلینک متعلق به ایلان ماسک را لغو میکند.
این اقدام آخرین اقدام تلافیجویانه کانادا پس از اعلام تعرفههای جدید از سوی ترامپ است.
آنتاریو، پرجمعیتترین ولایت از ده ولایت کانادا و مرکز صنعتی این کشور است و همچنین اعلام کرده که قراردادهای دولتی با شرکتهای امریکایی را ممنوع میکند.
این در حالی است که یک مقام کاخ سفید دوشنبه گفت: «به نظر میرسد که کاناداییها زبان ساده فرمان اجرایی را اشتباه درک کردهاند و آن را به عنوان یک جنگ تجاری تفسیر میکنند.»
پیشتر دونالد ترامپ گفت تعرفههای گستردهای که بر مکسیکو، کانادا و چین اعمال کرده ممکن است برای امریکاییها «درد کوتاهمدت» ایجاد کند.
تولید ایالات متحده برای اولین بار در بیش از دو سال گذشته در ماه جنوری امسال رشد کرد، اما خبرگزاری رویترز نوشت که احتمالا پس از اعمال تعرفههای گمرکی جدید بر کالاهای کانادا، مکسیکو و چین، این رشد متوقف شود.
این خبرگزاری نوشت که چنین تعرفههایی به طور بالقوه قیمت مواد خام را بیشتر افزایش میدهد و زنجیره تامین مواد اولیه را با مشکل مواجه میکند.
همزمان برخی اقتصاددانان نسبت به اختلال در زنجیره تامین، کاهش رشد اقتصادی و افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان امریکایی به دلیل وضع تعرفهها هشدار دادند.
سخنگوی سازمان ملل متحد سهشنبه اعلام کرد که این سازمان به طور آشکار نگران تاثیر محدودیتهای تجاری رو به رشد بر اقتصاد جهانی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه است.
ترامپ یکشنبه در پاسخ به سوالی درباره بریتانیا و اینکه آیا این کشور نیز با تعرفههای جدید مواجه خواهد شد، به خبرنگاران گفت: «خواهیم دید که اوضاع چگونه پیش خواهد رفت. ممکن است این اتفاق برای آنها بیفتد، اما قطعا در مورد اتحادیه اروپا اتفاق خواهد افتاد، من میتوانم به شما بگویم.»
اما رئیسجمهور ایالات متحده دوشنبه گفت که اگرچه بریتانیا در مورد تجارت با امریکا «خارج از خط» بوده، ولی ممکن است بتواند از اعمال تعرفهها برای کالاها از این کشور اجتناب کند.
مارک روته، دبیر کل ناتو دوشنبه گفت که او «کاملا متقاعد شده» که این ائتلاف نظامی میتواند با تنشهای تجاری بین ایالات متحده و کانادا مقابله کند و افزود که این موضوع بر دفاع جمعی ناتو تاثیری نخواهد گذاشت.
روته دوشنبه با رهبران اتحادیه اروپا و نخست وزیر بریتانیا، کییر استارمر، در یک نشست غیررسمی دفاعی در بروکسل شرکت کرد.