نشست فوری مجاهد: اختلاف به معنای جنگیدن نیست

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز دوشنبه در یک نشست فوری اعلام کرد که اختلاف به معنای جنگیدن نیست. آقای مجاهد در این نشست در اسپیس اکس، آوازه‌ها درباره زخمی شدن عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رئيس‌الوزرای طالبان و نهایتاً درگیری میان رهبران طالبان را تکذیب کرد.

مجاهد گفت شایعات درباره فروپاشی طالبان به دلیل اختلافات داخلی بی‌اساس است و کسانی که تصور می‌کنند این گروه از هم خواهد پاشید، در اشتباه‌ اند.

او از مردم افغانستان خواست که نگران این اختلافات نباشند و گفت که طالبان اساساً برای جلوگیری از جنگ‌های داخلی و اختلافات داخلی شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: باشندگان کابل: اوضاع پایتخت متشنج است

افزایش نگرانی‌ها درباره اختلافات داخلی طالبان
این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که نگرانی‌ها درباره شکاف‌های داخلی در میان رهبران طالبان افزایش یافته است. اختلافات پس از آن شدت گرفت که شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه طالبان، از افغانستان خارج شد.

منابع تایید کرده‌اند که او پس از صدور دستور بازداشتش توسط هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، به امارات متحده عربی پناه برده است.

پس از خروج استانکزی، فایل‌های صوتی‌ای از او منتشر شد که در آن به‌شدت از عملکرد هبت‌الله آخندزاده انتقاد کرده است. او مقامات طالبان را به «پرستش» رهبر خود متهم کرده و خواسته است که از دستورات «خلاف شریعت» پیروی نکنند. استانکزی همچنین گفته است: «ما به‌خاطر تو نمی‌توانیم وطن را خراب کنیم.»

عبدالغنی برادر کجاست؟
در همین حال، گمانه‌زنی‌ها درباره وضعیت عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی رئیس‌الوزرای طالبان، افزایش یافته است. او از پنج روز پیش در انظار عمومی دیده نشده و همین موضوع به شایعات درباره زخمی شدن یا بازداشت احتمالی او دامن زده است.

آخرین بار، روز چهارشنبه، ۱۰ دلو، دفتر معاون اقتصادی طالبان ویدیویی منتشر کرد که در آن عبدالغنی برادر از کارخانه سمنت شوراندام در قندهار بازدید می‌کرد. اما پس از آن، هیچ تصویری از او منتشر نشده است.

با این حال، سخنگوی طالبان آوازه‌ها درباره زخمی شدن او را تکذیب کرد.

سراج‌الدین حقانی همچنان در خارج از کشور
افزون بر این، سفر درازمدت سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان، به امارات متحده عربی نیز بر نگرانی‌ها افزوده است. با گذشت ۱۳ روز از این سفر، او هنوز به افغانستان بازنگشته و طالبان هیچ توضیحی درباره علت تاخیر بازگشت او به افغانستان ارائه نکرده است. برخی منابع احتمال می‌دهند که این تأخیر به اختلافات داخلی در میان طالبان مرتبط باشد.

با وجود تلاش طالبان برای نشان دادن انسجام داخلی، شواهد حاکی از آن است که اختلافات میان جناح‌های مختلف این گروه در حال افزایش است. از یک سو، انتشار انتقادهای تند از هبت‌الله آخندزاده، و از سوی دیگر، غیبت برخی از چهره‌های کلیدی طالبان، این گمانه را تقویت کرده است که بحران درونی این گروه جدی‌تر از آن چیزی است که رهبران طالبان اذعان می‌کنند.

بیشتر بخوانید: ۱۲ روز غیبت؛ سراج‌الدین حقانی همچنان در سفر است