وزیر خارجه امریکا: از هر دالر ۸۸ سنت به جیب پروژه‌گیران می‌رود

مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا از تعلیق میلیاردها دالر کمک‌ خارجی این کشور دفاع کرد و گفت: «حکومت امریکا یک موسسه خیریه نیست.»

آقای روبیو روز پنجشنبه در مصاحبه‌ای گفت: از هر دالر فقط ۱۲ سنت به گیرنده نهایی می‌رسد و این بدان معناست که مابقی پول، برای تامین مالی انجوها مصرف می‌شود.

وزیر خارجه امریکا افزود: شاید برخی از سازمان‌ها توجیهی داشته باشند، اما قبل از اینکه من در مقابل کمیته کانگرس یا مردم امریکا بایستم، می‌گویند ما یک دالر برای کمک فرستادیم، درحالیکه فقط ۱۲ سنت به دست گیرنده رسیده است. او این پرسش را مطرح کرد که «چگونه این را توجیه کنیم؟»

مارکو روبیو ادامه داد: من نمی‌توانم این را توجیه کنم، اما باید پاسخ‌هایی در این مورد داشته باشیم؛ این‌ها مسائلی‌اند که ما باید به آن‌ها بپردازیم.

او تاکید کرد: هدف کمک‌های خارجی امریکا باید برای پیشبرد منافع ملی ایالات متحده باشد.

وزیر خارجه امریکا در عین حال گفت با تعلیق کمک‌ها، بررسی می‌شود که کدام پروژه‌ها «امریکا را امن‌تر، قوی‌تر یا شکوفاتر می‌کنند.»

سازمان‌های امدادی اعلام کرده‌اند که تعلیق کمک‌ها موجب نگرانی جدی آن‌ها شده است، زیرا ممکن است برنامه‌هایی مانند حمایت غذایی از کودکان مبتلا به سوءتغذیه متوقف شود. به گفته این سازمان‌ها، تعلیق کمک‌ها می‌تواند به معنای مرگ بسیاری از این کودکان باشد.

با این حال، وزیر خارجه امریکا تأکید کرده است که: «ما نمی‌خواهیم شاهد مرگ مردم باشیم.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین امریکا، بلافاصله پس از ورود به کاخ سفید، تمامی کمک‌های خارجی، از جمله ارسال پول به افغانستان را برای سه ماه تعلیق کرد.

پس از این تصمیم، وزارت خارجه امریکا اعلام کرد که بیشتر پروژه‌های کمک خارجی، به‌جز برنامه‌های اضطراری غذایی و کمک‌های نظامی به اسرائیل و مصر، متوقف خواهد شد. این تصمیم با هدف بررسی سازگاری این برنامه‌ها با سیاست‌های دولت ترامپ اتخاذ شده است و ممکن است این بررسی تا ۸۵ روز طول بکشد.

مارکو روبیو گفت که یکی از اهداف این اقدام، افزایش همکاری از سوی دریافت‌کنندگان کمک‌ها است.

ایالات متحده، که بزرگ‌ترین اهداکننده بشردوستانه جهان محسوب می‌شود، در سال ۲۰۲۳ حدود ۷۲ میلیارد دالر کمک ارائه کرد.

تعلیق کمک‌های خارجی امریکا، تأثیرات قابل‌توجهی بر افغانستان نیز داشته است. پس از این تصمیم، ارزش پول افغانی به‌طور کم‌سابقه‌ای کاهش یافت.

پس از بازگشت طالبان به قدرت، ارسال پول نقد به افغانستان از طریق محموله‌های بشردوستانه همچنان ادامه داشت. بانک مرکزی تحت کنترول طالبان تا پیش از ماه ثور سال گذشته، هر هفته دو بار از رسیدن بسته‌های ۴۰ میلیون دالری به کابل خبر می‌داد.

عبداللطیف نظری، معاون وزارت اقتصاد طالبان، پیش‌تر اعلام کرد که در پی تعلیق کمک‌های امریکا به افغانستان، فعالیت ۵۰ نهاد بین‌المللی امدادرسانی در ۲۸ ولایت این کشور متوقف شده است. او از کشورهای جهان خواست که کمک‌های بشردوستانه را از مسائل سیاسی جدا کنند.

علاوه بر این، طالبان پرداخت حقوق کارمندان دولتی و خریدهای تدارکاتی را متوقف کرده است.

لطیف نظری تأیید کرد که در پرداخت حقوق کارمندان دولت به دلیل «مشکلات فنی» تأخیر ایجاد شده است.