در کمتر از ۱۰ روز پس از بازگشت ترامپ؛ بانک مرکزی طالبان ۷۲ میلیون دالر لیلام کرده است

پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و به تعقیب آن تعلیق کمک‌های خارجی امریکا، بانک مرکزی تحت کنترول طالبان دست‌کم سه بار ارز خارجی دالر وارد بازار کرده است. برپایه بررسی‌های افغانستان اینترنشنال، بانک مرکزی طالبان در این مدت ۷۲ میلیون دالر به بازار عرضه کرده است.

بانک مرکزی تحت کنترول طالبان در اطلاعیه‌های جداگانه، در روزهای ۲۳، ۲۶ و ۲۸ جنوری، به ترتیب ۲۰ میلیون دالر، ۲۵ میلیون دالر و ۲۷ میلیون دالر را به لیلام گذاشته است.

دونالد ترامپ در روز ۲۰ جنوری به‌عنوان رئیس‌جمهور امریکا سوگند یاد کرد و کارش را با صدور ده‌ها فرمان اجرایی آغاز کرد.

طالبان با تزریق ارز خارجی دالر به بازار ارز، در تقلای حفظ ارزش پول افغانی بوده، با این حال، در روزهای گذشته نرخ دالر در برابر افغانی از مرز ۸۰ افغانی هم عبور کرد.

این در حالی است که چندی پیش، یک دالر در بازار ارز کابل در برابر ۶۹ افغانی معامله می‌شد.

ارزش پول افغانی پس از آن به طور کم‌سابقه‌ای کاهش یافت که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا با صدور یک فرمان اجرایی تمام کمک‌های خارجی ایالات متحده را تعلیق کرد.

وزارت خارجه امریکا اعلام کرده که بیشتر پروژه‌های کمک‌های خارجی امریکا، به جز برنامه‌های اضطراری غذایی و کمک‌های نظامی به اسرائیل و مصر، متوقف می‌شود.

پس از بازگشت طالبان به قدرت، ارسال پول نقد از طریق محموله‌های بشردوستانه به افغانستان تحت کنترول طالبان ادامه یافت.

تزریق ارز خارجی دالر به بازار ارز افغانستان، توانسته بود در ماه‌های گذشته ارزش پول افغانی را نسبتا با ثبات‌ نگه دارد و طالبان پیوسته از آن به عنوان یکی از «دستاوردهای اقتصادی» خود یاد می‌کرد.

با انتشار خبر تعلیق کمک‌های خارجی امریکا، ارزش دالر در برابر افغانی با سرعت زیاد افزایش یافت.

بانک مرکزی تحت کنترول طالبان تا پیش از ماه ثور پارسال، هفته‌ای دو بار، از رسیدن بسته‌های چهل میلیون دالری به کابل خبر می‌داد.

به دنبال افزایش انتقادها، طالبان از رسانه‌ای کردن دریافت کمک‌ها دست کشید اما در همان زمان، منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که بسته‌های چهل میلیون دالری همچنان به کابل می‌رسد.

ایالات متحده که «بزرگترین تامین‌کننده کمک‌های بشردوستانه» در افغانستان است، به دلیل ارسال پول نقد از طریق محموله‌های بشردوستانه به افغانستان تحت کنترول طالبان، با انتقادهای گسترده روبه‌رو شده است.

منتقدان می‌گویند که طالبان دست‌کم از بخشی از این پول‌ها برای تقویت حکومت خود استفاده می‌کند.

برپایه گزارش سیگار که در ماه اکتبر گذشته نشر شده، ایالات متحده در مجموع در بیش از سه سال گذشته ۲۱.۶ میلیارد دالر را به کمک به افغانستان و پناهجویان افغان اختصاص داده است.

به گفته سیگار، ۳.۳۳ میلیارد دالر این پول، تحت عنوان کمک‌های بشردوستانه و توسعه‌ای به افغانستان ارسال شده است.