نیروهای کرد سوریه با تحویل زندانهای داعش به حاکمان اسلامگرا مخالفند
نیروهای کرد که از جنگجویان داعش در زندانهایی در شمال سوریه محافظت میکنند، میگویند که با واگذاری این مراکز به حاکمان جدید اسلامگرا در دمشق مخالفند. حدود ۵۰ هزار فرد وابسته به داعش از جمله ۱۰ هزار جنگجوی این گروه در اسارت نیروهای کرد قرار دارند.
به گفته نیروهای دموکراتیک سوریه، این گروه از حدود ۱۰ هزار جنگجوی داعش در زندان محافظت میکند. علاوه بر این، اردوگاه الهول نیز در کنترول این گروه است؛ جایی که دهها هزار نفر از افراد وابسته به داعش که بسیاری از آنها اعضای خانواده جنگجویان مظنون داعش هستند، زندگی میکنند.
نیروهای دموکراتیک سوریه که از حمایت امریکا برخوردارند و بر یک چهارم خاک سوریه تسلط دارند، گفته است که جنگجویان داعش از زمان سقوط بشار اسد در هشتم دسامبر تاکنون در تلاش برای بیرون کشیدن همرزمان خود دو حمله به زندانها انجام دادهاند.
در زندانی در شهر حسکه، جایی که حدود ۴۵۰۰ جنگجوی داعش، از جمله بسیاری از خارجیها، در آن زندانی هستند، یک افسر کرد گفت که گروه داعش دوباره برای آزادی همرزمانشان تلاش خواهد کرد.
این افسر به رویترز گفت: «وقتی رژیم سوریه سقوط کرد، داعش سلاحهای زیادی را به دست آورد و آنها دوباره خود را برای حمله به زندانها سازماندهی خواهند کردند.»
نیروهای دموکراتیک سوریه به مدت یک دهه به عنوان پیشگام تلاشهایی تحت رهبری ایالات متحده برای مقابله با داعش در سوریه عمل کرده و جهادگران را از مقر فرماندهی آن در رقه در سال ۲۰۱۷ قبل از تسخیر آخرین پایگاه آن در باغوز در سال ۲۰۱۹ بیرون راندند.
از زمانی که گروه هیئت تحریر شام، یکی از وابستگان سابق القاعده، دمشق را تصرف کرد، زندانهای داعش در کانون توجه این گروه قرار گرفت.
در همان حال، قدرتهای خارجی بر سر اینکه چه کسی باید زندانها را اداره کند با هم اختلاف دارند.
ترکیه که گروههای مسلط کرد سوریه را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند، میگوید که زندانها باید به حاکمان جدید تحویل داده شود و به آنها برای اداره این زندانها پیشنهاد کمک داده است.
دولت بایدن حمایت خود را از نیروهای کرد برای اداره زندانها ابراز کرده بود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه سابق امریکا در ۸ جنوری گفت که یکی از راههای مهم اجتناب از ظهور مجدد داعش این بود که نیروهای دموکراتیک سوریه تقویت شوند.
گروه هیئت تحریر شام به رهبری احمد شرع (محمد جولانی) که قبلاً به عنوان جبهه النصره شناخته می شد، سابقه درگیری با داعش دارد و جهاد فراملی ترویج شده توسط حامیان داعش را رد میکند. حکومت جدید سوریه به رهبر احمد شرع گفت که حمله داعش به زیارتگاه شیعیان در حومه دمشق را در ۱۱ جنوری خنثی کرده است.
در همان حال، نیروهای دموکراتیک سوریه و حکومت جدید بر سر چگونگی ادغام نیروهای تحت رهبری کردها در دستگاه امنیتی جدید سوریه با هم اختلاف دارند: نیروهای دموکراتیک سوریه میگویند که آنطور که وزارت دفاع جدید میخواهد، قصد انحلال خود را ندارد.
اداره تحت رهبری کردها در شمال سوریه مدتهاست که از کشورهای خارجی خواسته است تا اتباع خود را به کشورشان بازگردانند و در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد که قصد دارد خودشان آنها را محاکمه کنند. گروههای حقوق بشر میگویند که برخی کشورها بهدلیل نگرانیهای امنیتی از بازپسگیری شهروندان خود امتناع کردهاند.