بازتاب گسترده انتقادهای استانکزی از هبت‌الله در رسانه‌های بین‌المللی

سخنرانی معین وزارت خارجه طالبان درباره بی‌عدالتی در برابر زنان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های بین‌المللی داشته است. رویترز سخنان عباس استانکزی را یکی از شدیدترین انتقادات عمومی از سیاستی خوانده است که به انزوای بین‌المللی طالبان کمک کرده است.

همین‌گونه، سی‌ان‌ان نیز سخنرانی شدیدالحن عباس استانکزی را «انتقاد عمومی نادر از سیاست» هبت‌الله آخندزاده توصیف کرده است.

ابراهیم باعث، تحلیلگر بخش آسیای جنوبی گروه بحران به سی‌ان‌ان گفت که سخنرانی اخیر استانکزی فراتر از انتقادهای قبلی او است. به گفته آقای باعث «او علناً خواستار تغییر در سیاست است و مشروعیت رویکرد فعلی را زیر سؤال می‌برد.»

اکونومیست تایمز نیز با اشاره به انتقادهای قبلی آقای استانکزی نوشت که اینبار او به‌طور مستقیم هبت‌الله آخندزاده را مخاطب قرار داد و از او خواست سیاست‌های خود را تغییر دهد.

رسانه‌های بین‌المللی عمدتا به نقش پیشین عباس استانکزی به‌عنوان رئیس هیئت مذاکره‌کننده صلح طالبان با ایالات متحده امریکا در دوحه اشاره کرده‌اند.

شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه طالبان می‌گوید که تصمیم این گروه برای بستن مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران هیچ‌گونه اساس شرعی ندارد. آقای استانکزی گفت که ممنوعیت آموزش دختران و زنان تنها دیدگاه شخصی هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان است.

استانکزی روز شنبه ۳۰ جدی در مراسم فراغت طلبه‌های یک مدرسه دینی در ولایت خوست گفت که طالبان بر «خلاف شریعت حرکت می‌کند» و حقوق ۲۰ میلیون نفر از جمعیت افغانستان (زنان) را نادیده گرفته است.

این مقام طالبان محدودیت‌های علیه زنان را خلاف شریعت اسلامی خواند. او تلویحا گفت که این اقدامات ناشی از «طبیعت» شخصی رهبر طالبان است. استانکزی از رهبری طالبان خواست تا مکاتب و دانشگاه‌ها را به روی دختران بازگشایی کند. شیر محمد عباس استانکزی تصریح کرد: «در این زمینه هیچ بهانه و دلیلی وجود ندارد و نداشته است.»

طالبان مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم را بسته و دختران و زنان را از رفتن به دانشگاه‌ها محروم کرده است. این گروه همچنین زنان را از کار در نهادهای دولتی و موسسات منع کرده و محدودیت‌های گسترده‌ای علیه زنان وضع کرده است. طبق دستور طالبان، زنان اجازه ندارند ورزش کنند یا به تفریح و پارک‌ها بروند. طالبان همچنین صدای زنان را «عورت» دانسته است.

این اولین بار نیست که عباس استانکزی از ممنوعیت آموزش دختران و زنان انتقاد می‌کند. پیش از این نیز او از طالبان به خاطر محروم کردن دختران و زنان از آموزش انتقادهایی را مطرح کرده بود.

استانکزی با اشاره به اهمیت علم در تاریخ اسلام افزود: «ما از چهل میلیون نفوس افغانستان، با ۲۰ میلیون [زنان] بی‌عدالتی می‌کنیم. آیا ما در روز قیامت به آنها پاسخگو نیستیم؟»

او همچنین به شرایط دشوار زنان در افغانستان اشاره کرد و گفت که «به زنان میراث داده نمی‌شود. زنان به بد داده می‌شوند. به آن‌ها اجازه تعلیم نمی‌دهیم، مکاتب و دانشگاه‌ها را بسته‌ایم، حتی به مسجد و مدارس هم اجازه نمی‌دهیم. آیا ما در مسیر شریعت پیش می‌رویم؟»

معین سیاسی وزارت خارجه طالبان همچنین به فشارهای جهانی برای رفع این محدودیت‌ها اشاره کرد و گفت: «همه دنیا به همین دلیل با ما درگیر اند. از همین بابت از ما انتقاد می‌کنند. ما در راهی قدم گذاشته‌ایم که ناشی از طبیعت خودمان است، نه از شریعت.»