طالبان در برابر گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر سکوت کرد

با گذشت یک روز از انتشار گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر، طالبان هیچ واکنشی نشان نداده و سکوت کرده است. دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد که نظارتش از وضعیت افغانستان نشان می‌دهد که اوضاع حقوق بشر در این کشور در سال ۲۰۲۴ وخیم‌تر شده است.

سازمان جهانی دیده‌بان حقوق بشر روز پنجشنبه، ۲۷ جدی گزارش سالانه خود را درباره وضعیت حقوق بشر در حدود ۱۰۰ کشور جهان به شمول افغانستان منتشر کرد.

طبق این گزارش، طالبان با تشدید سرکوب‌ها علیه زنان و دختران، اعمال محدودیت‌های شدید بر آزادی بیان، رسانه‌ها و حقوق بشر، بحران اقتصادی و انسانی را تشدید کرده است.

این گزارش تاکید دارد که طالبان در این مدت قوانین جدیدی را وضع کرده‌اند که زنان را از بسیاری از حقوق اولیه خود محروم می‌کند، از جمله منع تحصیل در مقاطع بالاتر، محدودیت‌های شدید برای آزادی حرکت و اشتغال، و اقدامات سخت‌گیرانه در زمینه پوشش و رفتار عمومی.

گزارش دیده‌بان حقوق بشر هشدار می‌دهد که بحران اقتصادی و انسانی در افغانستان همچنان به شدت ادامه دارد. بیش از ۲۳ میلیون نفر از جمعیت افغانستان نیازمند کمک‌های بشردوستانه هستند و از این میان، ۱۲.۴ میلیون نفر با بحران شدید غذایی مواجه هستند.

گزارش سالانه دیده‌بان حقوق بشر از یوناما نقل قول کرده است که این سازمان در ۲۰۲۴ میلادی ۹۸ مورد بازداشت و حبس خودسرانه توسط طالبان و ۲۰ مورد شکنجه و بدرفتاری با مقامات سابق دولت یا نیروهای امنیتی را مستند کرده است. در این مدت، دستکم ۹ نفر از اعضای نیروهای امنیتی دولت سابق کشته شدند.

دیده‌بان حقوق بشر همچنین به ادامه سرکوب و بازداشت‌های خودسرانه توسط طالبان علیه منتقدان و خبرنگاران اشاره کرده است.

در طول سال ۲۰۲۴، طالبان به طور مداوم خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای را دستگیر کرده و آنان را تحت شکنجه و تهدید قرار داده‌ است. به عنوان مثال، در ماه می ۲۰۲۴، یک روزنامه‌نگار به اتهام ارائه اطلاعات به رسانه‌های افغانستان در خارج از کشور، به مدت سه روز دستگیر شد.

گزارش دیده‌بان حقوق بشر نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۴ میلادی، حملات شاخه خراسان گروه داعش علیه اقلیت‌ها و گروه‌های مذهبی مختلف در افغانستان شدت گرفته است.