کمیته حفاظت از خبرنگاران: چین و اسرائیل بیشترین روزنامه‌نگاران را زندانی کرده اند

کمیته حفاظت از خبرنگاران از چین، اسرائیل و میانمار در سال ۲۰۲۴ به عنوان سه کشوری یاد کرد که بیشترین روزنامه‌نگاران را زندانی کرده اند. این کمیته روز پنجشنبه اعلام کرد که در مجموع ۳۶۱ روزنامه‌نگار در سال گذشته زندانی شدند.

همچنین، بلاروس و روسیه به‌ترتیب در رتبه چهارم و پنجم زندانی کردن روزنامه‌نگاران قرار دارند.

چین با زندانی کردن ۵۰ روزنامه‌نگار در سال ۲۰۲۴، در صدر این فهرست است. یافته‌های کمیته حفاظت از خبرنگاران نشان می‌دهد که بیجینگ در حال افزایش استفاده از اتهامات ضد دولتی برای هدف قرار دادن روزنامه‌نگاران است.

در اسرائیل نیز ۴۳ روزنامه‌نگار در سال گذشته میلادی زندانی شده‌اند. گزارش کمیته خبرنگاران نشان می‌دهد که روزنامه‌نگاران فلسطینی در بازداشتگاه‌های اسرائیل در شرایط «غیرانسانی» نگهداری می‌شوند و در معرض «خشونت‌های شدید، تعرض جنسی، تحقیر و گرسنگی عمدی» قرار دارند.

به همین ترتیب، در میانمار نیز مجموعاً ۳۵ روزنامه‌نگار بازداشت شده‌اند. همه این روزنامه‌نگاران بر بنیاد اتهامات ضد دولتی بازداشت شده‌اند.

خبرنگاران در کشورها به دلایل مختلف محبوس شده اند. در چین و میانمار، استبداد پایدار سیاسی، در اسرائیل و روسیه، جنگ و در مصر و بنگلادش، بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی باعث بازداشت و به زندان افتادن خبرنگاران شده است.

در گزارش کمیته خبرنگاران توجه زیادی به وضعیت خبرنگاران در افغانستان نشده است که با بازداشت، شکنجه و سانسور طالبان مواجه اند. این کمیته در گزارش خود به بازداشت مهدی انصاری اشاره کرده که در اکتوبر ۲۰۲۴ بازداشت شد.

چین، میانمار، بلاروس و روسیه به‌طور معمول بیشتر از هر کشوری خبرنگاران را زندانی می‌کنند. ایران را نیز باید به این فهرست افزود. این کشور سال گذشته ۱۶ خبرنگار را به پشت میله‌های زندان انداخت.

اسرائیل با این یک دولت دموکراتیک است، اما به علت جنگ غزه به فهرست بدترین کشورها برای خبرنگاران تبدیل شده است. اسرائیل در طول جنگ پانزده ماهه با حماس، جلو پوشش خبری در سرزمین‌های اشغالی فلسطین- غزه و کرانه باختری- را گرفته است و در زندانی کردن خبرنگاران در جایگاه دوم، پس از چین، قرار گرفته است.

در چین، قومیت خبرنگاران عامل دیگر بازداشت آنها بوده است. کمیته حفاظت از خبرنگاران در این گزارش نوشت که تقریبا نیمی از روزنامه‌نگاران بازداشتی در چین از اعضای اقلیت اویغور اند.

چین علاوه بر زندانی کردن خبرنگاران، به نسل‌کشی فرهنگی ایغورها نیز متهم است که یک اقلیت مسلمان در این کشور هست.

خبرنگاران در کشورهای نامبرده به حبس طولانی‌مدت یا ابد محکوم شده و یک نفر نیز به اعدام محکوم شده است. بیش از ۶۰ درصد از روزنامه‌نگاران (۲۲۸ نفر) با توسل اتهامات ضد دولتی زندانی شده اند. آنها به تحریک، افترا و انتشار اخبار نادرست متهم شده اند.

برعلاوه، شمار زیادی از روزنامه‌نگاران در میانمار، روسیه، بلاروس، تاجیکستان، مصر، ونزوئلا، ترکیه، هند و بحرین به ترویج «تروریسم و افراط‌گرایی» متهم شده‌اند. این اتهامات معمولا علیه خبرنگاران اقلیت‌های قومی مطرح شده است.

یافته‌های کمیته حفاظت از خبرنگاران نشان می‌دهد که آسیا بیشترین تعداد روزنامه‌نگاران در پشت میله‌های زندان در سال ۲۰۲۴ داشته است.