نگاه حریصانه چین به افغانستان؛ از گردشگری تا بهرهبرداری از منابع طبیعی
تلویزیون فرانسه در گزارشی نوشت چین در افغانستان به دنبال ترکیبی از گسترش نفوذ اقتصادی و بهرهبرداری از منابع طبیعی است. گزارش افزوده برای بیجینگ، افغانستان نقش سرزمین افسانهای ثروت الدورادو را برای تحقق اهداف بلندمدت چین بازی میکند.
در گزارش آمده است که به رغم محدودیتهای شدید و قوانین سختگیرانه طالبان، چین توانسته توجه بسیاری از گردشگران و شرکتهای چینی را به خود جلب کند.
تلویزیون فرانسه در گزارش تحقیقی خود آورده است که گردشگران چینی که تصاویر سفرهای خود را در شبکههای اجتماعی مانند دوئین (نسخه چینی تیکتاک) به اشتراک میگذارند، افغانستان را بهعنوان مقصدی ماجراجویانه و متفاوت معرفی میکنند.
مکانهایی مانند موزیم ملی کابل، باغ بابر، بوداهای بامیان و دریاچههای بند امیر، مکانهایی هستند که برای زنان افغان تحت قوانین شریعت ممنوعند، اما زنان گردشگر چینی با لبخند و بدون حجاب در آنها حضور دارند.
تلویزیون فرانسه در گزارش خود با اشاره به این که محدودیتهای طالبان بر زنان که ممکن است برای گردشگران ناراحتکننده باشد نوشته که چینیها دیدگاه متفاوتی نسبت به افغانستان دارند و این کشور را بهعنوان یک مقصد هیجانانگیز و دیدنی میبینند.
عکس گرفتن با اسلحه یا همراهی با طالبان که بهعنوان محافظ دیده میشوند، بخشی از تجربه آنهاست.
گزارش افزوده که با وجود استقبال چینیها، سفر به افغانستان همچنان چالشهایی از جمله هزینههای بالا و نیاز به مجوزهای متعدد برای هر منطقه را به همراه دارد.
به همین دلیل آژانسهای مسافرتی چینی نیز با ارائه تورهای ویژه، روند دریافت ویزا و مجوزهای لازم برای بازدید از مناطق مختلف افغانستان را برای مسافران آسان کردهاند.
این تورها اغلب شامل بازدیدهای امن، رستورانتهای منتخب و برنامههای سفارشی برای گردشگران هستند.
همکاری اقتصادی چین با طالبان
در بخشی از گزارش آمده است علاوه بر گردشگری، چین بهطور جدی به منابع غنی زیرزمینی افغانستان چشم دوخته است.
افغانستان دارای ذخایر عظیم مس، طلا، نفت و سنگهای قیمتی است که ارزش کل آنها بیش از یک هزار میلیارد دالر تخمین زده میشود.
یکی از پروژههای کلیدی، استخراج مس از معدن مس عینک است که پس از سالها توقف، با سرمایهگذاری چین دوباره آغاز شده است. همچنین، چین قراردادهای بزرگی برای استخراج نفت در حوضه آمو دریا امضا کرده و تولید نفت از این منابع از سال ۲۰۲۴ آغاز شده است.
چالشها و فرصتها
تلویزیون فرانسه در گزارش خود با تاکید بر ظرفیتهای بالای افغانستان برای چین نوشته که ضعف زیرساختها، کمبود نیروی کار ماهر و هزینههای بالای واردات تجهیزات، موانع جدی بر سر راه توسعه پروژههای چین در افغانستان است.
اهمیت استراتژیک افغانستان برای چین
حفظ حضور دیپلوماتیک چین در کابل و گسترش همکاریهای اقتصادی، بخشی از استراتژی این کشور برای افزایش نفوذ در منطقه و کاهش تهدیدات امنیتی از سوی افغانستان است.
در حالی که کشورهای غربی به دلیل حکومت طالبان تمایلی به همکاری با افغانستان ندارند، چین از این فرصت برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی خود با طالبان استفاده میکند.
گزارش افزوده از سوی دیگر، طالبان با درک اهمیت گردشگری و سرمایهگذاری خارجی، تلاش میکند با توسعه زیرساختها و آموزش نیروی کار، این موانع را کاهش دهد.