در پی اظهاراتی در واشنگتن؛ بهای افغانی در برابر دالر کاهش یافت
در حالی که موقفگیریهای تازه بر سر قطع کمکهای مالی امریکا به افغانستان تحت حاکمیت طالبان افزایش یافته، ارزش پول افغانی در برابر دالر امریکایی بار دیگر کاهش یافت. روز یکشنبه، یک دالر امریکایی در بازارهای ارز افغانستان ۷۴ افغانی معامله شد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب ایالات متحده امریکا روز سه شنبه، ۱۸ جدی در یک نشست خبری ارسال پول از سوی دولت جو بایدن به حکومت زیر اداره طالبان را «غیرقابل پذیرش» خواند و بر لزوم توقف این پولها تاکید کرد.
فشارهای داخلی و انتقادهای گسترده در مجلس نمایندگان امریکا، همراه با سخنرانی اخیر ترامپ درباره قطع کمکهای مالی به حکومت تحت حاکمیت طالبان، باعث شده که ارزش پول افغانی در برابر دالر امریکایی بار دیگر کاهش پیدا کند.
برخی از اعضای کنگره امریکا گفتهاند که کمکهای این کشور به تقویت حکومت طالبان منجر شده است.
انا پائولینا لونا، عضو مجلس نمایندگان امریکا امروز گفت کشورش در حالی هر هفته ۴۰ میلیون دالر به طالبان میرساند که این گروه تهدید جدی علیه ایالات متحده به حساب میآید. او گفته است که نباید یک «سنت» پول «مالیهدهندگان امریکایی به طالبان» برسد.
پیش از این اداره بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) گزارش داده بود که از زمان حاکمیت طالبان تا کنون نزدیک به سه میلیارد دالر به افغانستان وارد شده است.
در همین حال بانک مرکزی افغانستان که تحت کنترول طالبان فعالیت میکند، اعلام کرده است که برای مدیریت بازار ارز و جلوگیری از سقوط بیشتر ارزش افغانی، اقداماتی را در پیش خواهد گرفت.
در اعلامیهای که از سوی این بانک روز یکشنبه، ۲۳ جدی منتشر شد، آمده است که «منابع کافی» برای مداخله در بازار وجود دارد و در صورت نیاز، تقاضای بازار ارز تأمین خواهد شد.
این بانک همچنین تأکید کرده است که به دقت بر تغییرات نرخ ارز نظارت دارد و تلاش میکند تا ثبات اقتصادی را حفظ کند.
سرنوشت ادامه کمکهای مالی امریکا به افغانستان همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
با تغییر در رهبری امریکا و احتمال روی کار آمدن دونالد ترامپ، برخی سیاستمداران امریکایی خواستار توقف کامل این کمکها شدهاند.
آنها استدلال میکنند که این کمکها عملاً به تقویت طالبان منجر میشود و این کار با ارزشهای امریکا در تضاد است.
پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، این کشور به دلیل تحریمهای بینالمللی و قطع کمکهای مالی با بحران اقتصادی شدیدی مواجه شد. با این حال، ورود کمکهای بشردوستانه به طور موقت از سقوط ارزش افغانی و تشدید بحران اقتصادی جلوگیری کرد.