گزارش اختصاصی انسایدر: روسیه برای کشتن سرباز امریکایی ۲۰۰ هزار دالر به طالبان جایزه می‌داد

نشریه امریکایی انسایدر در یک گزارش اختصاصی‌ نوشت که آژانس اطلاعات نظامی روسیه در زمان حضور نیروهای خارجی در افغانستان از طالبان حمایت کرده و همواره برای این گروه پول ارسال می‌کرد.

طبق این گزارش، روسیه به‌طور متوسط برای کشتن هر سرباز امریکایی یا نیروهای ائتلاف ۲۰۰ هزار دالر به طالبان پرداخت می‌کرد.
افغانستان اینترنشنال این گزارش را با منابع امنیتی پیشین بررسی کرده و آن‌ها این موضوع را تأیید کردند.
منابع گفته‌اند که روسیه همچنین مبالغ کمتری را در ازای کشتن نیروهای افغان و افسران امنیتی به طالبان پرداخت می‌کرد.

در این گزارش آمده‌ است که روسیه از طریق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، تسلیحات و پول به طالبان منتقل می‌کرد.

به گفته مقامات پیشین استخباراتی افغان و امریکایی، همکاری بین آژانس اطلاعات نظامی روسیه و طالبان ابتدا با استخدام نیروهای جنگی در افغانستان شروع شد.
سپس این همکاری به انتقال تسلیحات و مهمات به طالبان از طریق تاجیکستان گسترش یافت، جایی که روسیه بزرگ‌ترین پایگاه نظامی خود را دارد. در نهایت، این برنامه به انتقال پول برای تشویق حملات شورشیان علیه نیروهای بین‌المللی مستقر در افغانستان منجر شد.
مقامات پیشین ریاست امنیت ملی افغانستان گفته‌اند که تحقیقاتی انجام داده‌اند که نشان می‌دهد حداقل ۱۷ حمله طالبان را شناسایی کرده بودند که با حمایت مالی روسیه مرتبط بوده است.
این کمک‌ها از طریق شبکه‌ای شامل شرکت‌های پوششی و پیام‌رسان‌ها در تاجیکستان، چین و پاکستان منتقل می‌شد.

روزنامه نیویارک‌تایمز در سال ۲۰۲۰ گزارش‌هایی منتشر کرد که بر اساس ارزیابی‌های اطلاعاتی ایالات متحده، سازمان اطلاعات نظامی روسیه به طالبان پیشنهاد پاداش مالی داده است تا سربازان امریکایی و نیروهای ائتلاف را در افغانستان هدف قرار دهند.

این برنامه در سال ۲۰۲۰ برای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت امریکا، در خلاصه گزارش روزانه ریاست‌جمهوری گزارش شد. در همان سال، جو بایدن در یک مناظره انتخاباتی از بی‌عملی ترامپ در مقابل ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، انتقاد کرد و گفت: «چرا این رئیس‌جمهور با پوتین مقابله نمی‌کند وقتی که او برای کشتن سربازان امریکایی پاداش می‌دهد؟»

به گفته انسایدر، در سال ۲۰۲۱، کاخ سفید به رهبری جو بایدن اعلام کرد که شواهد موجود درباره این طرح محدود است و هیچ اقدام رسمی، مانند اعمال تحریم علیه روسیه، انجام نشد. اما اطلاعات استخباراتی نشان می‌دهد که واحد ۲۹۱۵۵ اداره استخبارات نظامی روسیه، مسئول اجرای این طرح بوده و از راه‌های مختلف، از جمله تماس با شبکه حقانی و طالبان، کمک‌های مالی را منتقل کرده است.

در سال ۲۰۱۸، روسیه به قاچاق تسلیحات به طالبان متهم شد. فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان اظهار داشت که مسکو تعداد جنگجویان داعش در افغانستان را بزرگ‌نمایی می‌کند تا اقدامات طالبان را مشروع جلوه دهد.

این اتهامات در سال ۲۰۲۰ با درز اطلاعاتی که نشان می‌داد یک دولت خارجی به طالبان برای کشتن نیروهای امریکایی پول پرداخته است، بیشتر مطرح شد. هرچند نام روسیه به‌طور رسمی ذکر نشد، اما مقامات امنیتی امریکایی نقش این کشور را تأیید کردند.

جنرال نیکلسون، فرمانده سابق نیروهای امریکایی در ماه مارچ ۲۰۱۸ در مصاحبه‌ای مدعی شد که تسلیحات روسی که از تاجیکستان به افغانستان قاچاق می‌شوند، به دست طالبان می‌رسند. او همچنین روسیه را متهم کرد که تعداد جنگجویان داعش در افغانستان را بزرگ‌نمایی می‌کند تا «اقدامات طالبان را مشروع جلوه دهد و از آن‌ها حمایت کند.» او دو سال پیش از این مصاحبه در سال ۲۰۱۶، نیز گفته بود که روسیه و ایران با طالبان روابطی برقرار کرده‌اند.

چارلز کوپرمن، مشاور امنیت ملی در دوره اول ترامپ گفته بود که در کاخ سفید ترامپ، یک قاعدهٔ نانوشته وجود داشت که فعالیت‌های مخرب به روسیه نسبت داده نشود تا رئیس‌جمهور، که از همتای روسی خود حمایت می‌کرد، تحریک نشود.
به گفته او در حالیکه همه به‌خوبی مشکوک بودند که طرح‌هایی از سوی ایران و روسیه برای کشتن نیروهای امریکایی در افغانستان وجود دارد.

در اواسط دولت ترامپ در سال ۲۰۲۰، سی‌ان‌ان گزارش داد که اطلاعات امنیت ملی امریکا به‌دست آمده است که نشان می‌دهد یک دولت خارجی مسئول پرداخت پاداش به جنگجویان طالبان وابسته به شبکه حقانی بوده است. در این گزارش آمده بود که این شبکه، که شاخه‌ای خودمختار از طالبان است، تحت رهبری سراج‌الدین حقانی، فرزند یکی از جنگجویان ضد شوروی که زمانی مورد حمایت سی‌آی‌ای بود، فعالیت می‌کند. امریکا «پرداخت‌هایی مرتبط با حداقل شش حمله توسط این گروه در سال گذشته» از جمله حمله دسامبر ۲۰۱۹ به بگرام را شناسایی کرده بود. با این حال، هویت این دولت خارجی همچنان محرمانه باقی ماند.

مقامات پیشین اداره امنیت ملی افغانستان معتقد بودند که روسیه با حمایت مالی و تسلیحاتی از طالبان، نقش بی‌ثبات‌کننده‌ای در منطقه ایفا می‌کند. این حمایت‌ها با هدف تضعیف امریکا و ناکام‌سازی تلاش‌های ملت‌سازی در افغانستان صورت می‌گرفت.

یک مقام نظامی سابق امریکا به انسایدر گفته است که تردید در متهم کردن روسیه به حمایت و تحریک طالبان افراطی برای کشتن نظامیان امریکایی، به‌دلیل کمبود اطلاعات نبود، بلکه به‌دلیل نبود اولویت یا شاید حتی شجاعت بود.

با وجود گزارش‌های متعدد مبنی بر بی‌ثبات‌سازی افغانستان و ضربه‌زدن به نیروهای امریکایی توسط روسیه، امریکا اقدامات جدی برای مهار این فعالیت‌ها انجام نداد.