سازمان ملل: استرالیا حقوق پناهجویان از جمله افغان‌‌ها و ایرانی‌ها را نقض کرده است

کمیته حقوق بشر سازمان ملل گفت استرالیا حقوق پناهجویانی را که در جزیره نائورو نگهداری شده‌اند، نقض کرده است. یافته‌های این کمیته مربوط به پرونده‌های ۲۵ پناهجو از جمله شهروندان افغان‌، ایرانی‌، پاکستانی‌ و عراقی است که سالها در بازداشت بسر می‌برند.

این کمیته روز پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که استرالیا با بازداشت گروهی از پناهجویان، از جمله افراد زیر سن قانونی، در جزیره دورافتاده نائورو، حتی پس از اعطای وضعیت پناهندگی، معاهده حقوق بشر را نقض کرده است.

تحت سیاست‌های سخت مهاجرتی استرالیا، افرادی که از سال ۲۰۱۳ تلاش کرده‌اند با قایق به این کشور برسند، به مراکز بازداشت، از جمله در جزیره‌ای نائورو در اقیانوس آرام جنوبی فرستاده شده‌اند.

کمیته حقوق بشر سازمان ملل که بر میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی ۱۹۶۶ نظارت می‌کند و شکایت گروهی از پناهندگان را بررسی کرده، دریافت که استرالیا دو ماده این معاهده را نقض کرده است: یکی در مورد بازداشت خودسرانه و دیگری حمایت از حق اعتراض به بازداشت خود در دادگاه.

این کمیته از استرالیا خواست تا به قربانیان غرامت بدهد و از تکرار تخلفات مشابه جلوگیری کند.

گزارش روز پنجشنبه کمیته حقوق بشر حامل پیامی برای کشورهای دیگر نیز است که قصد دارند پناهجویان را به کشورهای سومی بفرستند.

به تازگی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد در حال بررسی امکان انتقال پناهجویان به کشورهای امن خارج از این اتحادیه است.

محجوب الحیبه، عضو کمیته گفت که گزارش روز پنجشنبه «پیام روشنی را به همه کشورها ارسال می‌کند: جایی که قدرت یا کنترول موثر وجود دارد، مسئولیت نیز وجود دارد. بازداشتگاه‌های فراساحلی، از دایره حقوق بشر خارج نیستند.»

یافته‌های کمیته حقوق بشر سازمان ملل مربوط به پرونده گروهی متشکل از ۲۴ پناهجو از عراق، ایران، افغانستان، پاکستان، سریلانکا و میانمار است. آنها زمانی که بین ۱۴ تا ۱۷ سال داشتند، در سال ۲۰۱۳ هنگام تلاش برای رسیدن به استرالیا با قایق، دستگیر شده بودند.

بر اساس بیانیه این کمیته، این گروه که بدون همراه و در سال ۲۰۱۴ از جزیره کریسمس به نائورو منتقل شدند، در یک مرکز پر جمعیت نگهداری شدند که در آنجا به آب کافی و مراقبت‌های بهداشتی دسترسی نداشتند.

بیانیه افزود که تقریباً همه افراد زیر سن در این مرکز از وضعیت رفاهی وخیم‌تر از جمله کاهش وزن، آسیب رساندن به خود، مشکلات کلیه و بی‌خوابی رنج می‌برند.

در بیانیه آمده است که آنها به جز یک نفر، حتی پس از اینکه وضعیت پناهندگی را دریافت کردند، در نائورو در بازداشت باقی ماندند.

کمیته در بیانیه خود گفت که یک پناهجوی ایرانی نیز با سایراعضای خانواده‌اش به صورت خودسرانه در نائورو در بازداشت نگهداری می‌شود.

به گفته این کمیته، این پناهجوی ایرانی در سال ۲۰۱۳ با چند نفر از اعضای خانواده خود با قایق به جزیره کریسمس رسید و هفت ماه بعد به نائورو منتقل شد. این زن در سال ۲۰۱۷ توسط مقامات نائورو به عنوان پناهنده شناخته شد، اما آزاد نشد. هرچند او در سال ۲۰۱۸ به‌دلیل بیماری به استرالیا منتقل شد اما در آنجا در بازداشتگاه‌های مختلف نگهداری شد.

استرالیا در پاسخ به این گزارش گفته که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه تخلفات ادعایی در حوزه قضایی آن کشور رخ داده باشد، وجود ندارد.